Vi listar höstens bästa semesterresemål

Sol och värme på höstlovet?
Då är det hög tid att bestämma resmål.
Utbudet är stort. I östra Medelhavet och på solöarna i Atlanten är det sommarvärme även i början av november.

Apollo satsar på Marocko som ett alternativ för sina resenärer när Egyptenresorna ställts in och Fritidsresr lanserar Madeira som alternativ.

Oroligheterna i Egypten har vållat problem för en hel del hugade, svenska höstresenärer. I stället för de inställda Egyptenresorna satsar nu Apollo på Marocko medan Fritidsresor slår ett slag för Madeira. Men klassiska svenskfavoriter som Kanarieöarna, Turkiet och Thailand tycks hålla sina positioner i popularitetstoppen.

 

Här är ett urval av de bästa semesterresmålen i månadsskiftet oktober-november samt vilka av de stora charterbolagen som trafikerar dem.

 

 

 Cypern
 

Cypern är den Medelhavsö där sommaren varar längst. På de fina sandstränderna kan badlivet pågå en bra bit in i november. Årligen övervintrar över tiotusen skandinaver här. Livet på turistorter som Agia Napa och Pafos är präglat av brittisk charterkultur men i närheten finns mycket fin natur och en rad historiska lämningar att utforska. Öns turkiska del är ett kittlande äventyr i sig.
Resa dit: Charter med Solresor och Apollo. Ving endast flyg.

 

 Förenade Arabemiraten
 

Chartermålen är fyra: supermoderna storstäderna Dubai och Abu-Dhabi samt sol-och-bad-orterna Ras Al-Khaimah och Fujairah. Städerna erbjuder badmöjligheter men det stora är de enorma skyskraporna, shoppingen och bländade miljöer som formligen vrålar nyrikedom. Badorterna ligger mer avskilt och med lyxhotell med utbud som onödiggör alla former av utflykter. Korallrev och underbara bad.
Resa dit: Charter med Fritidsresor, Solresor och Apollo.

 

  Jordanien
 

Turistorten Aqaba ligger mitt emot israeliska Eilat i Röda Havets norra ände. Här lever sol- och baddyrkaren härligt semesterliv med lyxhotell, sköna stränder, klarblått vatten och korallrev. Maten och shoppingen är inget märkvärdigt, men Jordaniens många oförglömliga sevärdheter gör utflykter närmast oundvikliga med hemliga klippstaden Petra och unika Döda Havet som toppmålen.
Resa dit: Charter med Apollo. Med Solresor från 14 november.

 

 Kanarieöarna
 

Det eviga chartermålet drar tio miljoner turister om året - och det märks i allt från strandträngsel till den skiftande kvalitén i det allmänna utbudet. Men värmen och en rad fina stränder utgör tidlösa lockelser. Vacker natur och bra shopping drar också precis som att det går att hitta utmärkta krogar, boenden och kvällsnöje för den som anstränger sig något. Medeltemperatur dagtid i oktober-november: 25 grader.
Resa dit: Charter med Fritidsresor, Ving, Solresor och Apollo.

  Kap Verde
 

På ögruppen i Atlanten utanför afrikanska Senegal är det 25-30 grader i luften året om och nästan lika varmt i vattnet. Bara nio av de 15 öarna är bebodda och dess karaktärer skiftar: viktigaste turistön Sal och populära Boa Vista är platta med oändliga vita sandstränder medan andra är gröna och med klippiga vulkaner. Senare års turistboom har gett en lång rad nya, påkostade hotell. Här handlar det om att sola och slappa. Frånsett mängder av duktiga kitesurfare finns här inte allt för mycket att se på.

Resa dit: Charter med Fritidsresor och Ving.

 

 Kreta
 

Populära Kreta är Greklands största ö och lever på jordbruk och turism. Förutom fina bad lockar ön med mängder av antik historia som det runt 4 000 år gamla och världsberömda palatset Knossos. De flesta svenska turister söker sig till badorterna väster om Chania. Bland utflyktsmålen märks den rosa stranden Elafonissi samt oexploaterade Falassarna med sina små laguner.
Resa dit: Charter med Fritidsresor och Apollo.

 

 

 Madeira
 

Portugisiska ön Madeira, strax norr om Kanarieöarna och i höjd med Marocko är klippig och saknar bra sandstränder. Så turismen är mer inriktad på vandringar, blomsterprakt och kulinariska njutningar som utsökt fisk och öns berömda vin. Även om det förstås går fint att bada på klippstränderna. I oktober är temperaturen i snitt 24 grader, i november 22. Fritidsresor lanserar nu målet som ett alternativ till inställda Egypten, dock först från 28 november.
Resa dit: Charter med Ving, Solresor, Apollo och Fritidsresor.

 

 

 Mallorca
 

Det klassiska chartermålet har det mesta: fina stränder, skön natur, härlig mat, spännande utflyktsmål och myllrande kvällsliv. Fest, krogliv och kultur i huvudstaden Palma, sköna naturupplevelser som vandring och bergsklättring i de mer lantliga områdena. Allt från turistorter som Magaluf till stilla liv i konstnärsbyn Deià eller sköna hamnorten Port de Sóller.

Resa dit: Charter med Fritidsresor och Ving.

 

 

 Marocko
 

Apollo satsar på Marocko som ett alternativ för sina resenärer nu när Egyptenresorna ställts in (första resan 26 oktober). Det mytomspunna nordafrikanska landet är kanske mest känt för sina drag av det mystiska Orienten med basarer, ormtjusare, färgstarka tyger och exotiska kryddor. Agadir erbjuder turistortens natt- och strandliv, Marrakech exotiska storstadsupplevelser och Essaouira tillbakalutat, hippieinfluerat slappande.
Resa dit: Charter med Ving och Apollo.

 

 

 Thailand
 

Tecken tyder på att svenskarnas kärleksrelation mattats något, men Thailand är fortfarande en storfavorit. Utbudet av resmål är enormt. På vinterhalvåret är västsidan med orter som Phuket och Krabi säkrast vädermässigt. Temperaturen ligger då i snitt på 28 grader. Thailand är med sina många härliga bad en klar favorit för familjesemestrar. Nattlivet och sevärdheter är av skiftande kvalitet.
Resa dit: Charter med Fritidsresor, Ving, Solresor och Apollo.

 

 Turkiet
 

Med över 600 000 svenskar på besök under förra året förblir Turkiet en svensk storfavorit. Populärast är Antalayakusten med populäraste svenskresmålet, badorten Alanya. Stränderna, nöjeslivet och shoppingen drar en publik i alla åldrar. Men det stora landet har ett många fina resmål utmed sin Medelhavskust, från Cesme via Bodrum och Marmaris till Alanya.
Resa dit: Charter med Fritidsresor, Ving, Solresor, Apollo och Detur.