Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 jun 2013 12:20

Vi kikar in hos Bilbo - häng med till Hobbiton

Söder om Auckland ligger det lilla samhället Matamata. Här, i det vackert grönskande och böljande landskapet, ligger filmernas Fylke (The Shire). Det är byn där hobbitarna bor.

Söder om Auckland ligger det lilla samhället Matamata. Här, i det vackert grönskande och böljande landskapet, ligger filmernas Fylke (The Shire). Det är byn där hobbitarna bor.

NYA ZEELAND. Besök hobbitarnas by på Nya Zeeland. I Hobbiton kan du kika in i deras små hem i de gröna kullarna och dricka en öl på deras pub.

Det är lätt att älska de godhjärtade hobbitarna i "Sagan om ringen"-trilogin. De har blivit så omtyckta att de fått en egen trilogi, den första filmen "Hobbit: En oväntad resa", hade biopremiär i december 2012.

Filmerna är till stor del inspelade i och runt Wellington, på Nordön i Nya Zeeland. Men i norra delen av ön, söder om Auckland, ligger det lilla samhället Matamata.

Här, i det vackert grönskande och böljande landskapet, ligger filmernas Fylke (The Shire). Det är byn där hobbitarna bor. Filmbyn har efter inspelningarna bevarats av familjen Alexander som äger farmen där den ligger.

Byn har nu blivit ett populärt turistmål, Hobbiton. Här erbjuds guidade turer i den pittoreska idyllen. Turerna utgår ifrån The Shires kafé och tar dig runt i Hobbiton samtidigt som du får veta var de olika välkända scenerna spelades in.

I Hobbiton kan du så klart se och besöka vissa av hobbitarnas hus, eller snarare deras små hålor som är utgrävda i kullarna. De känns framför allt igen på de karaktäristiska runda dörrarna och fönstren.

Besök Baggershus

Några av höjdpunkterna är självklart de kända karaktärernas hålor, som Samwises hus och Baggershus (Bag End) där Bilbo och Frodo bodde. Där partyträdet står är också en populär plats, här firade Bilbo sin födelsedag i den första filmen.

De guidade turerna avslutas på puben The Green Dragon som förekommer både i "Sagan om ringen" och "Hobbit"- trilogin. I baren serveras specialbrygd öl, cider och alkoholfri öl med ingefära.

Eftersom Hobbiton ligger på en riktig farm kan du också passa på att gulla med lammungarna eller bara njuta av den fantastiska naturen.

ELISABETH MONTGOMERY