Den vackra stranden Pamucak ligger över en mil norr om Kusadasi.
Den vackra stranden Pamucak ligger över en mil norr om Kusadasi. Foto: Tommy Pedersen

Vi betygsätter 7 semesterorter i Turkiet

Turkiet har ryckt upp i toppen som svenskarnas populäraste sommarresmål.

Antalyakusten är populärast men det finns många semesterorter längs kusten.

Vi har satt på betyg på sju av dem.

Elisabet Axås

FAKTA

Resa dit: Alla stora charterbolag har resor till Turkiet. En vecka i Alanya i fyrstjärnigt dubbelrum med frukost kostar cirka 6 000 kronor.

Flygtid: Cirka fyra timmar med direktflyg från Stockholm.

Bästa tiden: Säsong från maj till oktober. Behagligt klimat på försommaren och tidig höst. Trångt och livligt i juli och augusti.

Prisnivå: 69 procent av svensk nivå enligt Forex semesterindex.

Äta: Huvudrätter 50–150 kronor beroende på typ av restaurang. Öl 20–70 kronor, enklare lunchrätter runt 20.

Bo: Boende är generellt prisvärt i Turkiet. Här finns allt från enkla pensionat för 200 kronor natten till lyxsviter för 10 000. Med lite framförhållning kan man få ett fyrstjärnigt dubbelrum i Alanya i juli för 500 kronor natten.

Valuta: Turkiska lira. 1 lira = drygt fyra kronor. Gott om bankomater.

Shopping: Mattor och falska märkesvaror. Kolla kvaliteten noga och pruta hårt.

Bra att veta om Turkiet: Det som i dag är Turkiet har genom historien tillhört olika riken som de romerska, bysantinska och osmanska. År 1923 upprättade Kemal Atatürk det nuvarande Turkiet. Sedan 2005 förhandlar Turkiet om medlemskap i EU, men flera frågor återstår innan det kan bli aktuellt, exempelvis bristande pressfrihet och Cypernfrågan.


Foto: Foto: Håkan Boström

Alanya

Alanya är kanske svenskarnas populäraste badort i Turkiet. På långa härliga Cleopatrastranden trivs både stora och små. Ungdomar kan festa loss på klubbarna. Och den som gillar den turkiska kulturen, både nutida och äldre, trivs i själva staden med sitt folkliv och den muromgärdade gamla borgen. En bra kompromiss för familjen med både mindre barn och äldre tonåringar.

Hit reser: Apollo, Airtours, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor, Ving. Flyg till Antalya.

 


Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

Side

Gamla stan är mysig med sina gränder och Apollon- och Athenatemplet. Havet är barnvänligt och långgrunt. Side passar bäst för barnfamiljer och dem som vill ha lugn och ro på semestern.

Hit reser: Apollo, Airtours, Detur, Fritidsresor, Nazar, Solresor, Turkietresor, Ving. Flyg till Antalya.

 


Foto: Foto: Martina Huber

Kas

Kas är bara till för dem som värderar äkta bymiljö högre än närhet till stranden. Gör man det är det omöjligt att inte trivas i byn som klättrar upp från hamnen. Här finns gott om små krogar och butiker men ont om stora hotell. Men i själva byn finns ingen strand, bara bad från bryggor och terrasser. Närmaste klapperstensstrand ligger 20 minuters promenad utanför byn.

Hit reser: Apollo. Flyg till Dalaman.

 


Foto: Foto: Martina Huber

Ölüdeniz

Turkiets kanske vackraste, och i alla fall mest fotograferade strand finns här. Den vackra udden är nationalpark med inträde, men det hindrar inte att det ofta är fullt på stranden, som består av sten och grus. Här finns gott om hotell, butiker och serveringar, men ingen ursprunglig bebyggelse. Populärt bland skärmflygare, som flyger från Babadağberget utanför byn.

Hit reser: Apollo, Fritidsresor. Flyg till Dalaman.

 

Marmaris

Mycket party, hotell och shopping, men ingen vidare strand. För bad rekommenderas en utflykt till närliggande Içmeler. Båda har tråkigt grått och grovt grus på stränderna.

Hit reser: Apollo, Detur, Fritidsresor, Ving. Flyg till Dalaman.

 


Foto: Foto: Tommy Pedersen

Bodrum

Hela Bodrumhalvön är en favorit men juvelen i kronan är själva Bodrum stad. Här rör sig lokalbor och turister sida vid sida i riktiga stadskvarter. Häftig partyort är det också med sin jättelika nattklubb Halikarnas. Föredrar man lugnare omgivningar tillbringar man semestern i exempelvis mysiga byn Gümüslük eller lantliga stranden Camel Beach/Kargi.

Hit reser: Apollo, Detur, Fritidsresor, Solresor, Ving. Flyg till Bodrum.

 


Foto: Foto: Tommy Pedersen

Kusadasi

Ännu en partyort längs Turkiets kust. Ryktet säger billig öl och många tatuerare och det stämmer, men här finns också riktiga basarkvarter och en hyfsad strand, Ladies Beach, söder om stan. Men den finaste stranden är Pamucak, 13 kilometer norr om Kusadasi.

Hit reser: Fritidsresor, Nazar. Flyg till Izmir.