Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Venedig

Foto: Alexey Popov

Turistträngseln kan vara grym i Venedig under högsäsong, men det hjälps inte - vill du kunna känna dig något så när världsvan måste du ha upplevt denna en av vår planets allra vackraste och mest unika städer.
Staden som är över 1 500 år gammal är som alla vet rest på pålar i vattnet på den italienska nordöstkusten. Som den mäktiga och självständiga republiken Venedig tjänade man i flera århundraden enorma förmögenheter på handel genom sitt strategiska läge mellan öst och väst.


Rikedomen speglades i stadens prakt med rader av utsökta palats inte minst utmed kajerna till Grand Canale, den gondoltrafikerade stora kanal som delar stadens huvudö. Främst bland stadens många sevärdheter är Markusplatsen (med Markuskyrkan och många andra ståtliga byggnader) samt den vackra Rialtobron. Ett billigt sätt att uppleva staden från vattnet är att åka med de kommunala vattenbussarna.

 

Hela Venedig är som ett sagolikt utomhusmuseum - och få promenader är mer romantiska än de genom stadens slingrande gränder och över otaliga små broar. Det går att äta både prisvärt och mycket gott här också - för den som läser på lite.
Venedig och dess lagun fick 1987 status som världsarv.

 

KÄNDA SEVÄRDHETER VENEDIG

Markusplatsen

Rialtobron

Suckarnas bro

Dogepalatset

 

FAKTA VENEDIG
ALLMÄNNA FAKTA: Ligger i nordöstra Italien i en lagun vid Adriatiska havets norra del. Cirka 260 000 invånare.
SPRÅK: Italienska, men i denna turistmetropol fungerar många språk.
VALUTA: Euro.
TIDSZON: Samma som i Sverige.

KLIMAT: Klimatet är fuktigt och subtropiskt, så kallat Medelhavsklimat. Under senvåren och tidig sommar är vädret är som allra bäst. Vintrarna kan vara kyliga med temperaturer som oftast bara ligger på någon enstaka plusgrad.


TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD:
VENEDIG: Mars 12°/11 – juli 28°/10 – december 7°/10.