ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Venedig tar kärleken på allvar

Publicerad 12 sep 2011 07.26
VENEDIG. Expressens krönikör Marcus Birro gifter sig med sin Jonna i Venedig. För dem är Venedig den vackraste och mest romantiska platsen på jorden.

VENEDIG. Expressens krönikör Marcus Birro gifter sig med sin Jonna i Venedig. För dem är Venedig den vackraste och mest romantiska platsen på jorden.

Venedig är en samman­fattning av mänsklig stor­slagenhet. Att ens komma på tanken att bygga en sådan här stad på pålar i vattnet är ju galenskap. Sagolik galenskap.
Som ett genis drömmar möter Venedig sin resenär. Det är oslagbart vacker, oslagbart dyrt och oslagbart i största allmänhet. Ger man Venedig några timmar förlorar man sitt hjärta. Det känns inte dock inte alls som en stöld, utan som en gåva.
Om Venedig har det sjungits och diktats förr. Från Nobelpristagare Joseph Brodsky till Ulf Lundell. Den förra skrev ett tunt mästerverk, Vattenspegel, om Venedig i dimmig vinterskrud och Lundell besvärjde fram en romantisk dröm i finstämda sången "Rialto" på "skilsmässoplattan" "Den Vassa Eggen" 1985.

Venedig - en sannsaga

När jag var liten berättade pappa om en stad som var byggd på vatten, med färgglada hus i guld och kanaler i stället för gator där man kunde åka gondol mellan husen på natten. Jag trodde honom inte. Som vuxen är Venedig en sannsaga. Jag plågas inte ens av turisterna eftersom jag inte ser dem. Jag förlorar mig gränder och små torg. Jag dansar över de små broarna och kanalerna.
- Nästa lördag, den 17 september, gifter vi oss i Venedig. Det är en stad som gjord för drömmar om evig kärlek. Det är en stad som tar romantiken på allvar. Sedan vi blev tillsammans, jag och Jonna, har vi varit ofta i Venedig.
Det är inte svårt att vara lycklig i Venedig. Kärleken får chans på chans. Det går inte att vara bitter, det är omöjligt att hålla fast vid förnekelse och ilska. Allt det vackra och skimrande, vattenspeglingarna och gränderna, slipar mörkret till dum gammal kvist.
Jag är lycklig över att få gifta mig Venedig. Det känns som vårt äktenskap får bästa möjliga start.
En kvinna berättade en gång för mig:
- Det finns en sal på botten av Canale Grande som varje stormnatt smider kistor. De stiger till ytan och blir gondoler.
Jag skrattade roat åt hennes lilla saga. Hon log inte tillbaka, nickade bara tyst. I Venedig skaver fortfarande det overkliga med det rationella och världsliga.

"Omvälvande varje gång"

Visst kan man bli rånad med ett leende på Piazza San Marco och människors plötsliga kärvänlighet med skabbiga duvor är rätt tveksam, men bara några hundra meter från världens säkraste turistfällor finns de diskreta torgen, de vackra kyrkorna, de smala gränderna, det riktiga livet mitt ibland de hisnande vackra kulisserna.
Under sommaren kan hettan vara besvärlig men alla andra tider på året är Venedig världens mest romantiska stad. Paris är kravaller och öken i jämförelse, jag lovar er. Jag älskar den franske författaren Marcel Proust och han i sin tur älskade Venedig. Men jag håller inte med honom när han skriver att tanken på Venedig är vackrare än staden Venedig. Också för en människa med förhoppningarna och hjärtat bland molnen räcker Venedig till.
När man blir äldre bleknar livet, ljuset sänks, veken skruvas ner i jorden. Få saker är lika spännande som första gången man var med om dem. Att resa till Venedig är dock lika omvälvande varje gång. Så fungerar goda sagor.
Annons

ELISABETH MONTGOMERY