Rialtobron över Canal Grande är ett måste om du är i Venedig.
1 av 4: Rialtobron över Canal Grande är ett måste om du är i Venedig.
En tur med gondol är ett lugnt sätt att se staden.
2 av 4: En tur med gondol är ett lugnt sätt att se staden. Foto: Rostislav Glinsky
Markusplatsen. Dragplåstren är Markuskyrkan med sina fem kupoler, det 99 meter höga ­utsiktstornet Kampanilen och det ­skimrande ­Dogepalatset i skär marmor där de ­styrande bodde i tusen år.
3 av 4: Markusplatsen. Dragplåstren är Markuskyrkan med sina fem kupoler, det 99 meter höga ­utsiktstornet Kampanilen och det ­skimrande ­Dogepalatset i skär marmor där de ­styrande bodde i tusen år.
Torget Campo di Santa ­Margherita är en samlingsplats för studenter.
4 av 4: Torget Campo di Santa ­Margherita är en samlingsplats för studenter.

Venedig – guide till en förförisk stadslabyrint

Venedig i Italien är en labyrint. Ett nystan av gränder, ­marmorkyrkor och kanaler som förvillar och förför. En plats där man gärna dröjer sig kvar med en campari i handen, gärna på ett torg i ­glödande skymningsljus.

Allt om Resor

Venedig balanserar på hundratals lerbankar ute i Adriatiska havet. I femtonhundra år har staden stått emot krig och pest och översvämningar. Den bedagade skönheten lockar varje år mellan tio och tjugo miljoner besökare.

Stora siffror som gör att det är bra att fundera över vilken tid på året man ska åka hit. Ändå är det en stad med många fridfulla platser även under högsäsong. Den stora trängseln är koncentrerad till de största turistattraktionerna som Markusplatsen med den nittionio meter höga Kampanilen, det marängvita Dogepalatset och den praktfulla Markuskyrkan.

Campo Santa Maria Nova är mycket Italien

Glöm attraktionerna och börja med lite frid. Torglivet kan upplevas en stor del av året. Folkliv iakttaget från ett kafé- eller restaurangbord. I en stad utan bilar - vilket är det stora miraklet - är detta möjligt på många håll. Njut av en låg bullernivå, med bara mänskliga röster, och inga avgaser.

Det lilla torget Campo Santa Maria Nova är mycket Italien på liten yta. Ta en espresso på uteserveringen och fundera över vilket transporttekniskt underverk Venedig är. Etthundrafemtio kanaler genomkorsar hundratalet öar. Alla kanalerna är på olika sätt kommunikationsleder.

Som den breda motorvägen Canal Grande med sin täta kollektivtrafik bestående av små färjor, vaporetti. Liksom de mellanstora kanalerna där allt transporteras med båtar, vare sig det är livsmedel, byggnadsmaterial, eller dekor till operahuset La Fenice.

Och så finns de små, smala kanalerna som passar bäst för gondoler. Som den som framför torget. De stryker nära kaféborden. Några av passagerarna har maskerat sig med karnevalsmasker; svarta fjädrar, benvit papier-maché, guldglänsande keramik. Strama gondoljärer tar spjärn med åran mot forcolan, den omsorgsfullt handsnidade träpåk av valnötsrot som sticker upp i farkostens akter.

Gondoler är byggda med omsorg. Varje del kräver trä av viss täthet och vikt, fuktkvot och lagringstid. Förutom valnöt används ek, lärk, mahogny, körsbär, alm, lind och bok.

Lyft blicken från gondolen och där bakom kanalen skimrar Santa Maria dei Miracoli. Det är den lilla kyrkan, helt i marmor, där venetianarna helst vill gifta sig. Ofta beskriven som ett ­smyckeskrin.

Venedigs karneval är världs­berömd. I år firas den mellan den 15 februari och den 5 mars.

En gång var karnevalen ett tillfälle för hela Europas aristokrati att i maskerat skick leva ut sina mest hemliga passioner. Traditionen föddes på 1100-talet och levde fram till 1797 då den franska republiken tog död på den.

Först på 1970-talet återuppstod den. Och ur detta växte så småningom fram en mängd butiker som säljer masker.

Markusplatsen ett måste

Elena Sponcihado packar upp en ny sändning från familjens tillverkning i Bassano inne på fastlandet. Där tillverkas de i keramik enligt åldriga förlagor och dekoreras av Elenas mamma Marisa och hennes medarbetare.

- Jag har lärt mig konsten av min ­mamma, säger Elena. Efter målningen bränns maskerna i höga temperaturer så att färgen fastnar ordentligt.

Markusplatsen är ett måste. Men vänta med de största attraktionerna tills köerna lättat och gläds åt det som är gratis. Njut av själva platsen. Den stora piazzan som slitits av så många fötter (och duvor) genom århundraden.

Och Café Florian, världens äldsta kafé, i gång sedan 1720. Lyssna stående till deras musikkapell och undvik därmed deras hutlösa priser. Gå sedan vidare till Harrys Bar. Det är inte heller billigt. Men fyllt av atmosfär från tiden då Ernest Hemingway slank in för att avrunda dagen.

Lämna folkmassorna, försvinn in i gränden. Ta dig över Canal Grande och gå mot Zatterekajen vid den stora jesuitkyrkan, Fondamenta Zattere ai Gesuati. Sätt dig i eftermiddagssolen, drick en espresso, slicka på en glass.

Se ut över havet och begrunda att det är vattnet som skapat Venedigs storhet.

 

Text av: Lasse Granestrand

Här hittar du fler härliga artiklar om Italien!

 

LÄS OCKSÅ: Venedig förbjuder rullväskor

  Europas 12 bästa weekendstäde

GUIDE VENEDIG

Resfakta

Resa dit: Norwegian flyger till Marco Polo, beläget 12 kilometer från Venedig. ­Ryanair kör till Treviso, 40 km från staden. En tur och retur med Norwegian i mitten av oktober 2013 kostade cirka 1 200 kronor. SAS och flera andra bolag flyger också.

Bästa tiden: Våren och hösten. Sommartid kan det vara mycket hett och för mycket folk.

Restid: Cirka 2,5 timme med direktflyg.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska, engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Italien når 89 procent av svensk prisnivå enligt Forex semesterindex. Venedig ligger troligen något högre som hajpad turiststad. Maten på krog kostar ungefär som i Sverige. Alkoholdrycker och kaffe är ofta billigare. Hotellpriserna varierar med säsong.

Bra att veta: På vissa håll har trappstegsbroarna försetts med ramper så att det går att ta sig fram med rullstol eller ­rullator. Stadens turistsajt har mer d­etaljerad information om tillgänglighet.

Läs mer: www.venice-tourism.com

Bo bra

1. Casa Pisani Canal

Det kan vara klokt att välja boende en bit från turistmagneten Markusplatsen. Det här lilla hotellet är strategiskt beläget nära två mindre torgpärlor och du kan vakna med underbar kanalutsikt utanför fönstret.

Pris: Dubbelrum 1 000-1 500 kronor, priset ­varierar med säsong.

Adress: Calle Della Erbe, Canareggio 6105.

2. Hotel Danieli

Lyxigt och traditionsrikt nära Markusplatsen, i ett palats med anor från medeltiden. Här har berömdheter som Goethe, Wagner, Dickens och Byron bott. Liksom Harrison Ford och Steven Spielberg. I Ulf Lundells melankoliska kärlekslåt "Rialto" finns strofen: "Jag vill se dig på Rialto, i ett ljummet regn. På hotell Danieli, har dom bäddat en säng."

Pris: Dubbelrum kostar cirka 3 500 kronor och uppåt per natt.

Adress: Riva degli Schiavoni 4196.

www.danielihotelvenice.com

Äta gott

3. L'Aquasanta

Populär restaurang och bar i en liten ­undanskymd gränd inte långt från Rialtobron. Coolt och familjärt på samma gång. Kvarterskrogskänsla.

Pris: En meny med två, tre rätter cirka 250 kronor.

Adress: San Polo 561, på Calle de Madonna nära Rialtobron.

4. Nono Risorto

Härlig stämning. Många känner varandra. Vällagad och relativt billig mat.

Pris: Trerättersmeny för cirka 250 kronor.

Adress: Santa Croce 2338. Vaporetto, ­hållplats San Stae.

Uppleva mer

5. Öarna Lido, Murano och San Michele

Båtbussarna trafikerar också öarna längre ut i lagunen. Besök Lido för traditionsmättad badortskänsla, Murano för det färgrika konstglaset som tillverkas där och San Michele, den stilla kyrkogårdsön. Till begravningsön och hållplatsen Cemeterio med vaporetto nummer 4.1 eller 4.2.

6. Campo ss Apostoli

Hitta ditt eget favorittorg. Det här ligger vid ett turiststråk, men har charmen kvar, med kyrka, gondoler, bänkar under stora träd, tvätt på lina och anspråkslösa restauranger.

7. Campo di Santa Margherita

Detta torg är bäst i skymningstimmen. Titta på folklivet, drick en espresso, smutta på en campari soda eller en spritz som är venetianarnas favoritblandning av vitt mousserande vin och någon alkohol som campari. Plus mineralvatten. Torget är samlingsplats för ungdomar från universitetet i närheten och rymmer många restauranger och barer. Fotbollar studsar mellan husväggarna och skolbarn passerar med sina sparkcyklar på väg hem.

Festa loss

8. Kanalhäng

Utefter vissa kanaler finns kluster av barer och restauranger med venetianare och ­turister i skön blandning. Lika mycket ute på kajen som inomhus. Testa till exempel ­kajen Fondamenta Misericordia i ­stadsdelen ­Cannaregio.

Ta dig runt

Båtbussarna är Venedigs lokaltrafik. Det finns många vapporeto-linjer och att köpa ett kort för flera dagar är inte dyrt. Men i högtrafik går det långsamt. Riktiga venetianare promenerar hellre. Att hitta i labyrinten är en spännande utmaning.

Venedig topp 5

1. Markusplatsen

Dragplåstren är Markuskyrkan med sina fem kupoler, det 99 meter höga ­utsiktstornet Kampanilen och det ­skimrande ­Dogepalatset i skär marmor där de ­styrande bodde i tusen år.

2. Rialtobron

Stadens nav och en av få broar över den mäktiga Canal Grande. Mycket folkliv, ­restauranger och fiskmarknad.

3. Kyrkor och palats

Välj ut några få. Kan annars bli för mycket marmor. Kyrkan vid torget, Santi Giovanni e Paolo med 25 begravda doger, politiska ledare. Den första valdes till sitt ämbete som Venedigs ledare redan år 697 efter Kristus. Dogerna avlöste sedan varandra i tusen år, ända fram till 1797 då Venedig intogs av franska trupper. I stadsdelen San Polo och Santa Croce finns den gigantiska kyrkan Frari med verk av Tizian. Han var en mästare på att skildra människors ansiktsuttryck och känslor. Intill, vid torget Campo San Roca, ligger Scuola Grande di San Rocco. En bakelse i vit marmor med Jacopo Tintorettos "Jesu korsfästelse" från 1565.

4. Ghettot

Världens första ghetto. Stadsdelen där stadens judar tvingades leva avskilt från 1516. De hänvisades till en ö där det tidigare legat ett gjuteri, gheto på venetianska. Här finns ett minnesmärke över de judar som deporterades till Hitlers koncentrationsläger.

5. Canal Grande

Kliv ut från den alldagliga ­järnvägsstationen och in i en annan värld av vatten och bländande historiska byggnader i guld och marmor.

Aktuellt just nu