Mellan hotellet Fort Royal och Deshaies finns flera vackra stränder där man kan sitta i den gyllengula sanden under palmerna.
1 av 4: Mellan hotellet Fort Royal och Deshaies finns flera vackra stränder där man kan sitta i den gyllengula sanden under palmerna. Foto: Elisabet Axås
Man kan äta gott på restaurangerna i Deshaies.
2 av 4: Man kan äta gott på restaurangerna i Deshaies. Foto: Elisabet Axås
Ibland kan man se en båt med svensk flagg i bukten.
3 av 4: Ibland kan man se en båt med svensk flagg i bukten. Foto: Elisabet Axås
Med stränder som denna, är det ingen som kan säga annat än att detta är en paradisö.
4 av 4: Med stränder som denna, är det ingen som kan säga annat än att detta är en paradisö. Foto: Elisabet Axås

Västindiska ön kuliss för "Mord i paradiset"

GUADELOUPE. Den lilla staden Honoré på den karibiska ön Saint-Marie verkar drabbas av minst lika många mord som Midsummer i England. Två i veckan just nu i svensk tv.

I verkligheten heter byn i ”Mord i paradiset” Deshaies och ligger på Guadeloupe.

När vi promenerar längs Deshaies huvudgata är det inte mycket som tyder på att polismannen Dwayne Myers ska komma fräsande på sin motorcykel med sidovagn som han så ofta gör i den brittisk-franska myskriminalserien ”Mord i paradiset”. Inte heller ser vi till den ärkebrittiske kriminalaren Richard Poole eller hans inte fullt lika styvläppade efterträdare Humphrey Goodman.

 

Ligger på påhittad ö

Tv-seriens fiktiva stad Honoré ligger på den lika påhittade ön Saint-Marie. Men serien är inspelad på den franska ön Guadeloupe i Västindien. Här finns, liksom på tv-ön, gyllengula stränder, ångande djungler och en aktiv vulkan.

I Deshaies, tv-seriens Honoré, hittar vi en räcka restauranger längs vattnet och en och annan souvenirbutik. Stämningen är loj. Vi sitter lite extra länge och äter räkor och fisk till lunch på L’Amer, en av restaurangerna med terrasser hängande över stranden, och spanar ut mot segelbåtarna i viken. En har svensk flagg!

 

Tv-serien "Mord i paradiset" sänds på SVT på fredagar klockan 21.

Svenska på tv-hotell

De svenskar som kommer hit bor annars oftast på hotellet Fort Royal, sex kilometer norrut. Hotellet förekommer i flera avsnitt av ”Mord i paradiset” och var tv-teamets hemvist under inspelningarna.

Mellan Fort Royal och Deshaies besöker vi flera vackra stränder. Störst är Grand Anse, men vi trivs bättre på Plage de la Perle där vi är nästan ensamma under palmerna i den gyllengula sanden.

Vi lyckas inte lista ut på vilken av stränderna inspektör Poole och senare Goodman bor i sin lilla strandbungalow. Oavsett, bättre läge kan en tjänstebostad knappast ha!

 

LÄS OCKSÅ:

Shetlandsöarna – platserna från tv-serien Shetland

Jordskott – hitta till inspelningsplatserna

Guadeloupe

Resa dit: Langley har charterresor till Guadeloupe, två veckor med halvpension på Fort Royal från cirka 15 000 kronor. Reguljärflyg via Paris med Air France från cirka 6 000 kronor.

Bo: Flera hotell vid Grand Anse, till exempel barfotalyxiga Tainos Cottages, bungalow från 1 800 kronor.

Mord i paradiset: Brittisk-fransk tv-serie som visas i SVT 1 fredagar klockan 21.00 (säsong 4) och i TV 8 söndagar klockan 20.00 (säsong 2).

Aktuellt just nu