11 skäl att älska Värmland

Värmland, härifrån kommer tv-succér som "Ack Värmland", kramgoa dansband och Sveriges vackraste – om än något svårbegripliga – dialekt.

Inte så konstigt eftersom detta vackra landskap är bäst.

Här är 11 skäl att älska Värmland.

Av: Anders Nilsson

Klarälven rinner genom Värmland. Foto: Daniel Sidenbladh

1. Landskapet

 

Vad är det som gör att (nästan) alla älskar detta landskap?

Värmlänningen, förstås!

De har helt enkelt lite roligare och ett mer okomplicerat liv i den här delen av Sverige.

Att värmlänningen går sin egen väg insåg en nyinflyttad biskop i Karlstad redan för 100 år sedan. Han flydde landskapet med orden:

"I Värmland är ingen själavård möjlig. Hälften är mytomaner och resten är poeter".

Här är det som värmlänningen helst ljuger eller diktar om – 11 skäl att älska Värmland:

 

Landskapet

Här finns ju hela Sverige i ett och samma landskap! I söder har vi Vänerns skärgård, i norr Branäs skidbackar som är brantare än Sälens. Däremellan mörka skogar, djupa sjöar och Klarälva! Och som ett litet smakprov av Skåne: Väseslätta förstås!

 

Sven-Erik Magnusson (1942-2017). Sven-Ingvars är Sveriges första rockband. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

2. Dansbanden

 

De värmländska dansbandens betydelse för befolkningstillväxten kan inte överdrivas. Regerande mästarna, även om dansen ersatts av konserter,  är förstås Sveriges första rockband, Sven-Ingvars med 60 års turnerande. Stones ligger typ sex år efter.

 

Selma Lagerlöf.

3. Författarna och poeterna

 

Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf, Esaias Tegnér, Nils Ferlin, Göran Tunström. För att nämna några...Var får di allt ifrå?

 

Foto: SANDREW /WARNER

4. "Smala Sussie-kollektivet"

 

Ulf Malmros satte filmstandarden för svensk white trash med "Smala Sussie", som följdes upp av en rad framgångsrika filmer och sedan "Ack Värmland" i TV4 med "lusask-tösa"* Mia Skäringer som leading trash lady.
*lusasken=alias för Kristinehamn

 

Hackkôrven är på frammarsch. Foto: Christian Örnberg

5. Hackkôrv

 

Kôrven har en särskild status i Värmland, självklart är Värmlandskôrven en viktig del av matkulturen. Men hackkôrven är på stark frammarsch, framlobbad av Hackkorvens vänner.

 

Rally Sweden 2016 i Hagfors. Foto: Peo Möller

6. Rally

 

Bor du i Värmland och har flera kompisar, då bildar du dansband. Har du bara en kompis, då kör du rally. Den eviga rallydrottningen är förstås Tina Thörner från Säffle.

 

Färjestad i kvartsfinal i mars 2016. Foto: Anna-Lena Bergqvist

7. Färjestad

 

Ett säkert vårtecken som dykt upp varje år de senaste två decennierna är att Färjestad går till slutspel. Nu har det kanske varit lite si och så med detta den senaste tiden. Men den värmländska kärleken till laget minskar inte. "Lär dej feske, lär dej jage, lär dej älske Färjestalage!"

 

Lars Lerin. Foto: Janne Danielsson/SVT

8. Konstnärerna

 

Arvikakonstnärerna Fjaestad och Christian Ericsson dominerade det tidiga 1900-talet, Lars Lerin, Karin Broos, Lena Cronqvist skriver in sig i den moderna konsthistorien. 

 

Fryken – förebilden till Nangijala. Foto: Elisabeth Montgomery

9. Fryksdalen

 

Paradiset, rent objektivt. Åtminstone enligt Astrid Lindgren, som en gång skrev till stinsen i Sunne och berättade att hon en vinterdag i januari 1971 åkte rälsbussen mot Karlstad, tittade ut över Fryken och plötsligt såg hur hon skulle beskriva landet bortom stjärnorna, Nangijala i "Bröderna Lejonhjärta".

 

En värmlänning på månen.

10. Berömda män som kommer från Värmland

 

John Ericson från Långban står staty på Manhattan för hans uppfinningar och avgörande insatser i amerikanska inbördeskriget med båten Monitor. Värmskogssonen Lars Magnus Ericsson kopplade upp världen. Stjärnforsbördige Buzz Aldrin var andre man på månen.
Ingenting är omöjligt om man lever efter värmlandsdevisen: "Dä ordner säj, annars kvetter dä".

 

Monica Zetterlund.

11. Dialekten

 

Det finns inte, som språkgurun Fredrik Lindström påpekat, bara en värmländsk dialekt, det finns massor. Alla sjunger de vackert, om än ganska svårbegripligt ibland, och allra vackrast sjunger Monica Zetterlunds värmländska.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande