Lijiang i Kina fick nya invånare efter att ha listats som världsarv.
Omori i Japan är inte alls byggs för turism.Foto: Instagram
1 AV 2
Lijiang i Kina fick nya invånare efter att ha listats som världsarv.
Foto: Eugene Hoshiko
2 AV 2
Omori i Japan är inte alls byggs för turism.Foto: Instagram
Foto: Instagram

Världsarven du måste se innan det är för sent

Några av platserna på UNESCO:s världsarvslista står i dag inför stora utmaningar.

För en del av dem är den största utmaningen vi – turisterna.

Turisterna flockas vid Machu Picchu. Foto: Jane Sweeney/Robert Harding

MACHU PICCHU, PERU

 

Inca-folkets magnifika förlorade stad har fått utså allt från skogsavverkning till dålig sophantering och anstormande turister. Ändå har UNESCO inte satt platsen på listan över hotade världsarv.

Nu larmar peruanerna dessutom om avgaser från bilar och att fotstegen från alla turister motsvarar en mindre jordbävning – vilket skulle kunna leda till att uråldriga tempel och byggnader kollapsar.

Numer har staden nästan 2 500 besökare per dag – men 1400-talsbyn byggdes högt upp i Anderna för att hålla inte mer än 800 människor.

LÄS OCKSÅ: Mytomspunna Machu Picchu tar andan ur dig

 

OMORI, JAPAN

Den sömniga stade in västra Japan hade "inget tydlig universalt värde", enligt Council on Monuments and Sites, som rekommenderar platser till världsarvslistan.

Det enda intressanta med den var en lång, nedstängd silvergruva, och någon infrastruktur för turism existerade inte. Men efter intensiv lobbyism från japanska myndigheters håll blev staden inskriven på listan 2007.

Ett år senare hade staden en miljon besökare årligen – något som det lilla samhället INTE var berett på.

En annan kontroversiell plats i Japan landade på UNESCO:s lista i fjol: Fabrikerna och gruvorna från landets industriella revolution – Meiji – som pågick 1868–1912. Tiotusentals koreanska, kinesiska och allierade krigsfångar tvingades jobba här, så när platsen kom med på listan var det många som tyckte att man hjälpe Japan att släta över sina krigsbrott. Sydkorea krävde att man skulle tydliggöra att sydkoreanska slavar användes på platsen.

LÄS OCKSÅ: Vulkaniska berg och varma källor i Japan

 

LIJIANG, KINA

När den 800 år gamla staden Lijang kom med på listan 1997 skapade det rubriker världen över, och i dag är den en av landets största inhemska turistattraktioner.

Listplatsen ledde till att utomstående med mer kapital och färdigheter flyttade dit, vilket skapade spänning mellan dem och ursprungsinvånarna som kände att de "förlorade sin stad". Redan i början av 2000-talet hade så mycket som 90 procent av de gamla delarna av staden bytt ägare till nyinflyttade som ville göra vinst på turismen.

Staden har gått från 150 000 årliga besökare innan UNESCO-titeln, till 16 miljoner förra året. Och den lokala kulturen har blivit nästan helt överkörd av en mer turistanpassad sådan – de charmiga gamla husen är reproduktioner, då nästan hela staden rämnade i en jordbävning 1996.

LÄS OCKSÅ: Österrikes vackra by har en kopia i Kina

 

MONT-SAINT MICHEL, FRANKRIKE

Den här magnifika holmen som toppas av ett ståtligt kloster från 800-talet var Frankrikes första plats på världsarvslistan, och faktiskt en av de första över huvud taget.

Redan under medeltiden kom pilgrimmer hit för att besöka klostret, och trots flera omvandlingar har romantiker och troende fortsatt strömma hit genom århundradena, till och med när det var ett fängelse under franska revolutionen.

Med bara 50 invånare och cirka 100 hektar i storlek, får Mont-Saint Michel hela 2,8 miljoner besökare årligen – vilket har lett till att det är trångt i de smala gränderna och överallt ser man bara kaféer, restauranger, hotell och souvenirbutiker. Den autentiska charmen är bortblåst.

LÄS OCKSÅ: Vår vackra värld är fylld av magiska platser

 

 

Mont-Saint Michel har hela 2,8 miljoner besökare årligen. Foto: Richard Semik