Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det vimlar av udda platser att äta middag på runtom i världen.
Det vimlar av udda platser att äta middag på runtom i världen.
Det vimlar av udda platser att äta middag på runtom i världen.
Det vimlar av udda platser att äta middag på runtom i världen.

Världens mest udda platser för restauranger

Att maten är viktigast när vi väljer restaurang skriver nog de flesta under på, men självklart påverkar också miljön den totala upplevelsen. Hör du till de som gillar att äta på ovanliga ställen som på en vulkan, i ett träd eller under vattnet? I så fall är den här listan, sammanställd av farandwide.com, något för dig.

1. Dinner in the Sky, hela världen

Bord, stolar, matgäster och servitörer hissas upp 50 meter i luften, där hela middagen äger rum. Den första Dinner in the Sky ägde rum i Belgien 2006, och sedan dess har detta mobila event arrangerats över 5 000 gånger i 60 länder i städer som Paris, Las Vegas, Sydney, Kapstaden, Dubai, Bogotá och São Paulo, för att bara nämna några. Farligt? Nej, middagsgästerna sitter fast vid stolarna och allt är ordentligt säkrat, så det finns ingen risk att man ramlar ner. Men ett adrenalinpåslag kan absolut garanteras. Under juni 2023 kommer Dinner in the Sky till Belgien, pris från drygt 3 000 kronor per person. Kolla in hemsidan för att se var de dyker upp härnäst!

Typ av mat: Varierande.

Mer info: dinnerinthesky.com 

Dinner in the Sky – ät 50 meter ovanför marken. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Le 3842, Chamonix, Frankrike

En av världens högst belägna restauranger ligger på toppen av Aiguille du Midi, en 3 842 meter hög alptopp i Mont Blanc. Bara linbaneturen upp till toppen är spektakulär, och panoramavyn från restaurangens balkonger är helt enastående. Lägg därtill mat i toppklass – 2014 fick restaurangen en mastertitel. På menyn står det traditionella franska köket baserat på lokala råvaror. 

Typ av mat: Traditionell fransk.

Mer info: restaurants-altitude.com/fr/restaurants/le-3842 

Le 3842 är en av världens högst belägna restauranger. Foto: SERAC

3. Soneva Kiri Treepod Dining, Ko Kut, Thailand

Denna femstjärniga resort på Ko Kut, en thailändsk ö nära Kambodja som också är känd under namnet Ko Kood, erbjuder gästerna chansen att äta middag i regnskogens trädtoppar. Men det finns inga gångvägar eller terrasser här – i stället hissas man upp i en korg sju meter från marken och serveras av khakiklädda servitörer som sveper genom lövverket på ziplines när de levererar mat och dryck.

Typ av mat: Modern fusion. Många råvaror kommer från resortens egna ekologiska trädgård.

Mer info: soneva.com/experience/treepod-dining 

Middag bland trädtopparna på Ko Kut. Foto: Soneva Kiri Treepod Dining

4. Karczma Gornicza, Wieliczka, Polen

Den här restaurangen ligger i den världsarvslistade saltgruvan i Wieliczka i södra Polen, med labyrintliknande gångar, katedralliknande salar, saltsjöar, träbroar, skulpturer, underjordiska floder och till och med ett underjordiskt kapell. Under århundradena har den besökt av miljontals gäster, däribland celebriteter som Copernicus, Goethe, Chopin, Johannes Paulus II och många andra. Under andra världskriget användes saltgruvan av den tyska ockupationsmakten till förvaring av krigsmateriel. En av restaurangens specialiteter är den torkade oxfilén som mognar i underjorden i saltet från gruvan.

Typ av mat: Polsk, smaksatt med gruvans eget salt.

Mer info: wieliczka-saltmine.com 

Ät i en världsarvslistad saltgruva. Foto: STACHURSKI RAFAL / KOPALNIA SOLI

5. 5.8 Undersea, Hurawalhi Island, Maldiverna

Det finns ett fåtal undervattensrestauranger i världen, men 5.8 Undersea är värsta största undervattensrestaurang som är helt byggd i glas, med en 360–gradersvy över korallreven i Indiska oceanen. Namnet kommer av att restaurangen, som bara har plats för 20 personer, ligger på 5,8 meters djup. Och alla gäster måste ta av sig skorna innan de går in på restaurangen! Avsmakningsmenyn ligger på cirka 2 600 kronor per person, men då får du också fisk och skaldjur i absolut toppklass, i en garanterat annorlunda miljö.

Typ av mat: Modern.

Mer info: hurawalhi.com/dining/undersea-restaurant 

Kolla in korallrev, fisk och en och annan dykare till middag. Foto: Cecilia Öhrn

6. CuliAir, Velp, Nederländerna

Vad sägs om att inta en god middag och ett glas gott vin svävande i en ballong mellan himmel och jord? Det började 2003 med att den nederländska kocken Angélique Schmeinck hade en dröm om att kunna laga mat på hög nivå (i dubbel bemärkelse) under en tur med en luftballong, genom att använda ballongen som en enorm varmluftsugn. Och det visade sig fungera alldeles utmärkt! På 50 meters höjd och med en volym på 10 000 kubikmeter kan temperaturen inne i ballongen stiga till runt 100 grader, vilket innebär att maten kan tillagas långsamt vid ”låg” temperatur – en perfekt teknik för att utveckla aromer och få fisk- och kötträtter riktigt saftiga. Själv kan du bara titta på när maten tillagas framför dina ögon och njuta av måltiden och utsikten.

Typ av mat: Modern.

Mer info: culiair.nl/en 

Höjdrädd? I så fall är nog inte CuliAir något för dig … Foto: MAARTEN REEDERS

7. The Rock, Zanzibar, Tanzania

Precis utanför Pingwe Beach i Michamvi på Zanzibar ligger en restaurang med det passande namnet The Rock, eftersom den faktiskt är byggd på en klippa. En gång var detta en utpost för lokala fiskare, men numera är det en liten men unik restaurang dit lokala fiskare fortfarande levererar färsk fisk och skaldjur. Det coolaste med The Rock är dock att upplevelsen förändras med tidvattnet. Vid lågvatten kan man gå till restaurangen och uppför trappan, medan man måste ta en roddbåt dit under högvatten.

Typ av mat: Fisk och skaldjur.

Mer info: therockrestaurantzanzibar.com 

The Rock – ta båt eller promenera, beroende på tidvattnet. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Singapore Flyer, Singapore

Om du tycker att ett pariserhjul är den perfekta platsen för en romantisk dejt så lär en intim middag i Singapore Flyer vara något för dig. Det kostar visserligen drygt 12 000 kronor att boka en egen middagskapsel, men då ingår två varv i världens tredje högsta pariserhjul, prioriterad ombordstigning, en fyrarätters middag för två personer samt en flaska champagne – och givetvis också en bukett rosor för det där speciella tillfället.

Typ av mat: Välj mellan västerländsk, asiatisk eller vegetarisk.

Mer info: singaporeflyer.com/en/private-capsule/private-sky-dining-experience 

https://www.instagram.com/p/CKyZUDcjc-E/

9. El Diablo, Lanzarote, Kanarieöarna

Vad sägs om en grillkväll på en vulkan? Restaurangen El Diablo (namnet betyder ”Djävulen”) på Lanzarote har placerat en stor grill två meter ovanför öppningen till en vulkan som hade sitt senaste utbrott 1824. Värmen från vulkanen innebär ändå att maten tillagas på temperaturer mellan 450 och 500 grader, en unik tillagningsmetod som lär ge en särskild smak till den grillade fisken eller köttet. Restaurangens är designad av Lanzarotes stora konstnär César Manrique, och från dess panoramafönster har man en vidsträckt utsikt över Lanzarotes nationalpark Timanfaya.

Typ av mat: Spansk.

Mer info: cactlanzarote.com/en/carta-el-diablo-cafeteria 

Vad sägs om lite vulkangrillad fisk till middag? Foto: SHUTTERSTOCK

10. Sarnic, Istanbul, Turkiet

Under det romerska imperiets tid byggdes storslagna cisterner under jord för att förse städer med vatten, bland annat i dåvarande Konstantinopel – dagens Istanbul. I dag används de inte längre för sitt ursprungliga syfte utan har blivit platser för unika upplevelser, som att äta middag under jorden bland de romerska ruinerna, med mjukt ljus från ovala taklampor som skapar en magisk stämning i den 1 500 år gamla cisternen.

Typ av mat: Turkisk, Medelhavsmat.

Mer info: sarnicrestaurant.com 

Sarnic ligger i en gammal romersk vattencistern. Foto: Sarnic

LÄS MER: Världens coolaste undervattenshotell
LÄS MER:
Hotellen med världens bästa hotellfrukostar
LÄS MER:
By med 53 invånare får sin första Michelinkrog