Statyer av Beatles finns över hela världen.
Statyer av Beatles finns över hela världen. Foto: Shutterstock

Världens mest udda hyllningar till Beatles

Peter Jacksons dokumentärserie ”Get back” har ökat intresset att vallfärda till platser kopplade till historiens största popgrupp. Att gruppens hemstad Liverpool vimlar av Beatles-relaterade platser är inte så konstigt, men att Beatlesmonument även finns på platser som Kazakstan, Mongoliet och Jekaterinburg är kanske mer förvånande. Atlas Obscura har sammanställt en lista på några av de märkligaste.

1. Almaty, Kazakstan

En Beatles-skulptur i brons hör inte till vanligheterna, men sedan 2007 finns det en sådan på åtminstone en plats: nära berget Kok Tobe i Almaty, den största staden i den centralasiatiska republiken Kazakstan. Konstnären Eduard Kazaryan har förevigat en ungdomlig version av gruppen, med en nästan serietidningsaktig känsla, där John Lennon sitter på parkbänken med en akustisk gitarr i handen, omgiven av de tre andra stående bandmedlemmarna. 

Bronsskulpturen av Beatles i Almaty i Kazakstan. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Houston, USA

Det är kanske inte platsen i sig som är märklig – Beatles var ju megastora i USA och uppträdde till och med i Houston under 1965 års USA-turné – utan storleken: varje staty väger fyra ton och är nästan 11 meter hög. Bakom verket ligger den i dag 95-årige konstnären David Adickes, som också har skulpterat gigantiska byster av 43 amerikanska presidenter, från George Washington till Barack Obama. Efter att ha stått utanför ett lokalt bryggeri i flera år finns både Beatles och presidenterna nu att beskåda på ett inhägnat område utanför konstnärens studio. Men det finns en störande detalj: John och Paul ska givetvis byta plats för att det ska se ut som på alla klassiska konsertbilder. Houston, we have a problem.

Beatles i kolossalformat i Houston. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Havanna, Kuba

Men… är det inte John Lennon som sitter på bänken där borta? Jo, visst är det det. Efter att Beatles musik var totalförbjuden och klassad som västligt dekadent på Kuba under 1960- och 1970-talet gjorde regimen en total omsvängning 20 år efter Lennons död. Nu hyllades han som en hjälte, och år 2000 avtäckte landets president Fidel Castro själv bronsstatyn av artisten i den park i Havanna som gavs namnet John Lennon Park. I talet vid avtäckningen sa Castro bland annat: ”Jag delar hans drömmar fullständigt. Jag är också en drömmare som har sett sina drömmar bli verklighet.”

John Lennon – hyllad av Fidel Castro. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: John Lennons hemliga park öppnar för fansen 

4. Prag, Tjeckien

Första gången en bild av John Lennon målades på väggen mittemot den franska ambassaden i Prag var efter mordet på honom i december 1980. Snart blev det en plats för Beatles-inspirerad politisk graffiti och ett klotterplank för missnöjda ungdomar. Flera försök gjordes av polisen att måla väggen vit, men förgäves. Efter många försök att hålla väggen ren gav man upp, och numera är muren fylld med graffiti inspirerad av både John Lennon och resten av gruppen samt deras låttexter.

Lennon Wall i Prag. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Jekaterinburg, Ryssland

”Back in the USSR”? Nej, faktum är att Beatles aldrig har varit borta – varken från dåtidens Sovjetunionen eller från dagens Ryssland. De spelade en stor roll i dåtidens sovjetiska undergroundkultur, och även om dåtidens tonåringar varken kunde köpa albumen eller singlarna med Liverpoolgruppen så cirkulerade diverse bootlegs och kassetter på den illegala marknaden. Skulpturen av gruppen i Jekaterinburg är i ”kakformsstil” i skala 1:1 och blev färdig 2009, efter att pengar för att bekosta dem hade samlats in bland gruppens ryska fans under sex års tid.

Beatlesskulpturen i Jekaterinburg är den första i Ryssland. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Ulan Bator, Mongoliet

En Beatlesstaty på en central plats i Mongoliets huvudstad kan kännas ganska osannolik, med det finns faktiskt en förklaring. Under den kommunistiska perioden i landets historia förbjöds de flesta former av västerländsk musik, men trots detta brukade huvudstadens ungdomar samlas i vissa grönområden, som detta, för att lyssna på förbjuden musik, däribland Beatles. En del mongoler anser till och med att Beatles var en inspiration för mongolerna att kämpa för sin demokrati. Hur som helst – när statyerna av kommunistledarna plockades ner efter Sovjetunionens kollaps i början av 1990-talet behövdes nya hjältar. Goodbye Lenin, hello Beatles. Äpplet är förstås en blinkning till bandets skivbolag Apple. Och Paul, längst till vänster, är givetvis barfota.

I centrala Ulan Bator finns en staty av Beatles framför ett äpple. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Sankt Petersburg, Ryssland

Ovanför portalen till innergården till konstcentret Pushkinskaya 10 i Sankt Petersburg sitter en skylt med orden ”John Lennon Street”, med en stor blå pil som pekar mot himlen. Denna lilla plats grundades av en hängiven Beatlesfan vid namn Nikolaj Vasin. Helst hade han velat ge en av Sankt Petersburgs befintliga gator namn efter John Lennon, men stadens myndigheter sa nej. Då kom Vasin på en kreativ idé. Han designade en gatuskylt, placerade den ovanför valvet och lade till en pil som pekade uppåt. Enligt denna logik går gatan inte längs marken och faller således inte under lagen. Senare samma år, på John Lennons födelsedag, sattes fyra reliefer av medlemmarna upp ovanför valvet tillsammans med ett tempel tillägnat ”kärlek, fred och musik” och en ikonisk gul ubåt målad på väggen. I dag finns här även en skylt med namnet Abbey Road och en teckning där bandet går över det ikoniska övergångsstället – åt fel håll.

John Lennon Street i Sankt Petersburg. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 10 resmål du inte får missa om du är ett Abba-fan