Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Världens mest ikoniska julgranar

Julen närmar sig med stormsteg, och i många länder är julgranen det som symboliserar högtiden allra bäst. Sajten booking.com har valt ut sex av världens mest ikoniska julgranar – från traditionellt dekorerade granar med ljus och julkulor till moderna ljusinstallationer.

1. Rockefeller Plaza, New York, USA

En av världens mest berömda julgranar står vid Rockefeller Center i New York. I över 80 år har den årliga ceremonin med att tända ljusen i julgranen varit en uppskattad tradition för New York-borna. Uppskattningsvis 125 miljoner människor besöker den vackra 23 meter höga granen varje år. Den har också förekommit i många julfilmer, och Rockefeller Centers julgran i hjärtat av Midtown Manhattan har blivit en symbol för julen i staden. Om du vill se något annat än granar men ändå uppleva julstämning kan du gå en rundtur och se juldekorationerna i Dyker Heights i Brooklyn. I det här området i New York är husen dekorerade till max med nötknäppare, krubbor, belysning, upplåsbara tomtar och mycket mer.

Bo bra: The Jewel, a Club Quarters Hotel ligger mittemot Rockefeller Center och är perfekt för den som vill bo nära den berömda granen. Här bor du i centrala Manhattan och har tillgång till Terrace Club med uteservering, cocktails och utsikt över Rockefeller Center. 

Den berömda julgranen vid Rockefeller Center. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Rio de Janeiro, Brasilien

När den flytande julgranen i Rio tänds betyder det att decembers festligheter har börjat i den brasilianska huvudstaden. En show med musik och fyrverkerier lockar både lokalbor och besökare till den vackra sjön Lagoa Rodrigo de Freitas, som ligger mellan Ipanema och den botaniska trädgården. Sedan 1996 har den flytande julgranen symboliserat hopp och ljus för staden och har stått emot allt från lågkonjunkturer och stormar till pandemin. Trots dessa motgångar har trädet slagit världsrekordet för den största flytande julgranen i världen: nästan 85 meter hög och med mer än tre miljoner ljus. Den är den perfekta sevärdheten för en tropisk julresa.             

Bo bra: Gerthrudes Bed & Breakfast ligger i stadsdelen Santa Teresa i Rio, en kort bilresa från den flytande julgranen. Här finns en utomhuspool och fantastisk utsikt över Sockertoppen och Guanabarabukten. Du kan koppla av i trädgården eller på den privata terrassen med en svalkande drink i solen, eller använda grillplatsen och njuta av en brasiliansk festmåltid.

Fyrverkerier vid den flytande julgranen i Rio. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Taipei, Taiwan

Taiwans huvudstad fylls av glittrande ljus och fantastiska konstinstallationer under den årliga julfestivalen, som vanligtvis äger rum mellan mitten av november och början av januari. En av festivalens höjdpunkter är konserten på julafton, då landets mest populära artister och komiker gör framträdanden och skapar härlig stämning på ett av stadens centrala torg. Dessutom kan festivalen skryta med att ha den högsta utomhusgranen i Taiwan. Strosa genom de dekorerade innergårdarna och upplysta gatorna i Xinyi-distriktet för att komma i julstämning. 

Bo bra: Caesar Park Hotel Banqiao erbjuder en lyxig vistelse för dig som reser till Taipei för att se julfestivalen, som ligger på gångavstånd från hotellet. Här finns en utomhuspool, ett fitnesscenter och flera restauranger. Missa inte heller att avnjuta en cocktail i baren på taket, som har fantastisk utsikt över staden. Hotellet ligger bara en kort bilresa från den livliga nattmarknaden Nanya, som är ett perfekt tillfälle att prova på lokala rätter.

Julgranen vid julfestivalen i Taipei är Taiwans högsta utomhusgran. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Fira jul på annorlunda sätt – 10 tips från hela världen 

4. Terrarium Tree, London, Storbritannien

London är en charmig stad i juletid med massor av mysiga kaféer och en mängd shoppingmöjligheter, så att du kan hitta den perfekta julklappen till dina nära och kära. Utomhusgallerian Coal Drops Yard är ett perfekt besöksmål, och här finns även en del mer otraditionella julgranar med en modern touch. Det 8,5 meter höga Terrarium Tree, skapat av kreativa människor med gröna fingrar, består till exempel av 70 terrarier som vart och ett innehåller en unik levande trädgård. Terrarierna tänds på natten, och när de har visats upp omvandlas de på ett hållbart sätt till granar med ny design till nästa år. Om du vill fördjupa dig mer i staden kan du gå en stadsvandring för att upptäcka Londons dolda pärlor och se en annan sida av huvudstaden.             

Bo bra: Om du vill bo bekvämt nära Coal Drops Yard och Camden Market är Mirabilis Apartments – Bayham Place det perfekta alternativet. Här kan du känna dig som hemma och tillbringa sköna vinterkvällar i lägenheter med elegant och mysig inredning.

Terrarium Tree består av 70 terrarier som vart och ett innehåller en unik levande trädgård. Foto: KEITH MAYHEW / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

5. Gubbio, Italien

Den medeltida staden Gubbio ligger i regionen Umbrien i Italien. Här hittar du världens största julgran – på ett oväntat sätt. Längs sluttningen på berget Ingino formas gröna och flerfärgade glödlampor till en enorm julgran som lyser upp hela staden och kan ses nästan 50 kilometer bort. Den 7 december varje år sedan 1981 firar staden att granen tänds på Piazza Martiri i stadens centrum, ett firande som självaste påven har deltagit i vid några särskilda tillfällen. Upptäck stadens historia med en guidad stadsvandring, där du kan uppleva lokalsamhället på närmare hand

Bo bra: Residenza Di Via Piccardi ligger i Gubbios historiska centrum och erbjuder en bekväm vistelse med traditionell och autentisk känsla. Hotellet har även en stor trädgård med lekplats – perfekt för en familjesemester. Varje morgon serveras en traditionell söt frukost på hotellet, som ger energi till att utforska den medeltida staden.

Längs sluttningen på berget Ingino ovanför Gubbio formas gröna och flerfärgade glödlampor till en enorm julgran varje år. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Skeppsbron, Stockholm, Sverige

Varje år sedan 1996 har det byggts en stor julgran på Skeppsbron i Stockholm – en tradition som ursprungligen skapades av finansmannen Jan Stenbeck. Förebilden var julgranen på Rockefeller Plaza i New York. Den 35 meter höga granen på Skeppsbron tänds första advent och står sedan kvar till trettonhelgen. Egentligen är det inte någon stor jättegran, utan en lång stam som har avkvistats och där man sedan fäster grenar och mindre granar. I toppen placeras tre stycken sex meter höga granar, och totalt sätts ett tusental grenar fast i beslagen – ett arbete som tar ett antal veckor. 

Bo bra: Hotel Reisen ligger på Skeppsbron mitt i hjärtat av Gamla stan alldeles intill vattnet och bara ett stenkast från Kungliga slottet. Här har det funnits ett hotell sedan 1700-talet.

Julgranen på Skeppsbron är 35 meter hög. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Älskade julfilmer – här är platserna i verkligheten