Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kanada, Estland och Polen är några länder som har uppochnedvända hus.
Kanada, Estland och Polen är några länder som har uppochnedvända hus.
Kanada, Estland och Polen är några länder som har uppochnedvända hus.
Kanada, Estland och Polen är några länder som har uppochnedvända hus.

Världens märkligaste uppochnedvända hus

Ibland behöver man se saker ur ett annat perspektiv. Uppochnedvända hus finns i hela världen – Architectural Digest har listat sju av de märkligaste.

1. Orlando, USA

En av de mest populära attraktionerna på nöjesparken Wonderworks i Orlando i USA är det uppochnedvända huset, som enligt parkens hemsida en gång var ett topphemligt laboratorium som låg i Bermudatriangeln. ”Ett experiment som gick snett lyfte laboratoriet och förde det till International Drive i Orlando, Florida där det landade upp och ner.” Nja, det var kanske inte riktigt så det gick till, men inuti huset finns i alla fall en massa roliga och lärorika utställningar och föremål för besökare att utforska.

Mer info: wonderworksonline.com/orlando 

Resultatet av ett experiment som gått fel? Nja, kanske inte … Foto: SHUTTERSTOCK

2. Szymbark, Polen

I byn Szymbark, vid foten av det största berget i Pommern, finns ett hus som i grund och botten är ett vanligt möblerat hus, förutom att det är uppochned. Eftersom det inte bara byggdes uppochned, utan också lutande, drog bygget ut på tiden eftersom arbetarna blev desorienterade. Huset är inrett med möbler från 1970-talet, då Polen var kommunistiskt, och det finns till och med en gammal tv som sänder ut propaganda. Budskapet är klart: under kommunisttiden var världen uppochned.

Mer info: cepr.pl 

Huset i polska Szymbark har ett politiskt budskap. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Trassenheide, Tyskland

Det uppochnedvända huset i badorten Trassenheide på ön Usedom vid södra Östersjökusten byggdes 2008 som en del av ett projekt kallat ”Die Welt steht Kopf” (”Världen är uppochned”), vars syfte var att ge besökarna en annorlunda syn på vardagliga saker. Det enda som inte är uppochned i huset är yttertrappan som leder till vinden (som ju i praktiken är bottenvåningen). Inomhus hänger soffor, köksmöbler, krukväxter och tavlor ovanför en när man står i taket. Till och med gardinerna verkar trotsa gravitationens lagar.

Mer info: weltstehtkopf.de 

Huset i Trassenheide vill ge besökarna en ny syn på världen. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Calgary, Kanada

Detta ”hus” är snarare en skulptur gjord av den amerikanske konstnären Dennis Oppenheim. Den hette ursprungligen ”Church”, vilket ansågs vara kontroversiellt. 1997 döptes den om till ”Device to root out evil” och installerades som en del av Vancouverbiennalen. Den sex meter höga skulpturens torn är stadigt placerad på marken och huset stod först i Vancouver innan det flyttades till Glenbow Museum i Calgary. Sedan 2019 står den på en offentlig plats i Calgarys East Village. 

Mer info: vancouverbiennale.com/artworks/device-to-root-out-evil 

En kontroversiell konstinstallation i Kanada. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Världens 12 häftigaste pariserhjul 

5. Magaluf, Mallorca, Spanien

Har du någonsin undrat hur en zombieattack skulle se ut uppochned? House of Katmandu, en interaktiv nöjespark på den populära semesterorten Magaluf på Mallorca, ger besökarna en chans att uppleva det och mycket mer. Det uppochnedvända huset som går i tibetansk stil är fullt av spel, specialeffekter, illusioner, mysterier och robotar. 

Mer info: katmandupark.com 

Vill du slå runt i Magaluf är detta rätt ställe. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Tartu, Estland

Tak, golv, kylskåp och möbler – allt är uppochned i Tagurpidi Maja (”Huset uppochned) i Tartu i sydöstra Estland. Och så lutar det också… En rolig familjeupplevelse som ligger nära Estlands nationalmuseum.

Mer info: tagurpidimaja.ee/en 

Det uppochnedvända huset i Tartu är kul för hela familjen. Foto: SHUTTERSTOCK

7. London, Storbritannien

På Blackfriars Road söder om Themsen i London finns en ovanlig konstinstallation föreställande ett uppochnedvänt hus. Själva huset är från 1780 och användes ursprungligen som stall för hästar och vagnar, men konstnären Alex Chimneck bestämde sig för att ställa huset på huvudet för att få folk att uppskatta den tidlösa byggnaden. Namnet på installationen är ”Miner on the moon”.

https://www.instagram.com/p/BtiZLRAH2cc/?utm_source=ig_embed

8.  Wien, Österrike

Detta konstverk var en installation av konstnären Erwin Wurm som gjordes 2006 på toppen av MUMOK, Wiens museum för modern konst. Det var tänkt att se ut som en bomb fäst vid en byggnad, men tyvärr finns den inte längre kvar på taket.

https://www.instagram.com/p/BgdwCHAhBnL/?utm_source=ig_embed

LÄS MER: 11 märkliga ställen jorden runt – för dig som sett allt