Den här övergivna semesterorten var en gång i tiden ett tillhåll för världens kändisar och jetsetare.
Den här övergivna semesterorten var en gång i tiden ett tillhåll för världens kändisar och jetsetare. Foto: Shutterstock

Världens kusligaste övergivna spökstäder

Det kan finnas många skäl till att en stad blir övergiven: krig, naturkatastrofer, mänsklig påverkan eller något annat. Ett antal finns kvar som vittnesmål om en svunnen tid, och flera av dem har blivit populära turistattraktioner. Vi har listat några av de mest kända.

1. Plymouth, Montserrat

Ön Montserrat ligger mellan Saint Kitts & Nevis och Guadeloupe i Karibien, och var befolkad redan när Christofer Columbus gjorde anspråk på den 1493. I dag tillhör ön brittiska samväldet. Under några års tid drabbades ön av två katastrofer – 1989 skadades mer än 90 procent av öns byggnader av orkanen Hugo, och 1995 förstördes huvudstaden Plymouth vid ett vulkanutbrott. 19 personer omkom, och såväl huvudstaden som södra delen av ön övergavs. Före utbrottet hade Plymouth runt 4 000 invånare, i dag är det en spökstad som till största delen är begravd under ett metertjockt lager av aska.

Montserrats huvudstad Plymouth är till stora delar begravd i aska. Foto: Shutterstock

2. Kolmanskop, Namibia

När tyska rallare 1908 hittade en diamant i Kolmanskop blev det startskottet för en invasion av lycksökare och gruvarbetare från olika delar av det tyska imperiet. De diamanter som hittades gjorde att en välmående stad växte fram, komplett med sjukhus, skolor, teater och idrottsanläggningar. Den första spårvägen och den första röntgenapparaten på hela södra halvklotet fanns i Kolmanskop. Efter andra världskriget började diamantgruvan att sina, och 1956 övergavs staden. Husen fylldes sakta men säkert av sand, och i dag är Kolmanskop ett populärt objekt för fotografer.

Det liknar en surrealistisk konstinstallation – men det är ett hus i den namibiska gruvstaden Kolmanskop. Foto: Shutterstock

3. Pripjat, Ukraina

Den 26 april 1986 hade Pripjat 49 000 invånare, 15 grundskolor, fem gymnasier, ett stort och välutrustat sjukhus, 25 butiker, tio gym, tre inomhuspooler, två fotbollsstadier och en nöjespark som höll på att byggas klart. Strax efter midnatt exploderade reaktor 4 i det närbelägna kärnkraftverket Tjernobyl, och radioaktiv strålning började spridas över staden – och stora delar av Europa. 36 timmar efter explosionen evakuerades invånarna i Pripjat. De visste inte då att de aldrig skulle komma tillbaka. I dag är staden en övergiven spökstad där allt av värde stulits av plundrare, inklusive toalettstolar. Byggnaderna förfaller och naturen tar över. Turister tillåts besöka staden på guidade turer.

Vy över världens mest kända spökstad – Pripjat. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Världens 13 häftigaste övergivna platser 

4. Hashima, Japan

1890 köpte företaget Mitsubishi den lilla klippön utanför Nagasaki på grund av dess kolfyndigheter. Under andra världskriget tvingades kinesiska och koreanska krigsfångar att bryta kol i gruvan, men även frivilliga bosatte sig på ön. Som mest – i slutet av 1950-talet – bodde drygt 5 200 personer här, och bland de labyrintliknande betongbyggnaderna fanns både skolor, sjukhus, ett stadshus, biografer, affärer, barer och en simhall. 1974 var kolen slut och ön övergavs. 2009 öppnades delar av ön för turister, och ser den bekant ut är det inte så konstigt – delar av James Bond-filmen ”Skyfall” från 2012 spelades in på Hashima.

Sedan 2015 är hela ön Hashima ett världsarv. Foto: Shutterstock

5. Centralia, USA

Även denna stad grundades kring kolfyndigheter – i detta fall redan runt 1840. Femtio år senare bodde drygt 2 700 personer i staden, som hade sju kyrkor, fem hotell och inte mindre än 27 salooner. Efter börskraschen 1929 minskade befolkningen då flera kolgruvor tvingades stänga, men fortfarande bodde närmare 2 000 personer här. 1962 utbröt en brand i stadens soptipp, som spred sig ner i en gruvgång och tände eld på stenkolen. Den underjordiska branden spred sig sedan genom det nät av gruvgångar som gick under staden – och fortsatte brinna. Inte förrän 1979 insåg man omfattningen av branden, vars rök innehöll giftiga ämnen som svavelväte, kvicksilver, kolmonoxid och arsenik. Under 1980-talet började staden evakueras, och 1992 köpte staten upp de flesta husen för att riva dem. 2013 hade staden sju invånare som har fått rätt att bo kvar här resten av sina liv.

Graffiti på motorvägen som går genom Centralia. Foto: Shutterstock

6. Sewell, Chile

Sewell ligger högt uppe i Anderna och är ännu en av världens många övergivna gruvstäder. Den grundades 1905 av gruvbolaget Braden Copper Company för att gruvarbetarna vid världens största underjordiska koppargruva och deras familjer skulle ha någonstans att bo. Under stadens glansdagar i början av 1960-talet bodde runt 16 000 människor här. När koppargruvorna nationaliserades 1971 började regeringen att flytta ner gruvarbetarna i dalen, vilket gjorde att staden avfolkades. I slutet av 1970-talet började man riva byggnader, men efter protester från folk som ville bevara staden med dess unika läge och historia avbröts rivningarna. 2006 togs Sewell upp på Unescos världsarvslista.

Högt uppe i chilenska Anderna finns lämningarna av Sewell. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 8 häftiga övergivna platser under jord 

7. Varosha, Cypern

På 1960-talet var Varosha – egentligen en del av staden Famagusta – ett populärt turistmål med 39 000 invånare som besöktes av kändisar från hela världen. I dag är det en spökstad och ett monument över Europas äldsta olösta konflikt. När Turkiet invaderade norra Cypern 1974 flydde invånarna i Varosha, som var en grekcypriotisk stad, i panik. Sedan dess har ingen civil tillåtits att besöka staden, som är inhägnad med taggtråd, oljefat och presenningar. De forna lyxhotellen vid stranden faller samman i brist på underhåll, och kaktusar växer genom asfalten. De enda som rör sig i staden är turkiska militärer.

Hotell i förfall, Varosha, Cypern. Foto: Shutterstock

8. Oradour-sur-Glane, Frankrike

Före andra världskriget var Oradour-sur-Glane en vanlig fransk småstad med knappt 700 invånare, några butiker, en kyrka och en bensinstation. Men den 10 juni 1944 – fyra dagar efter invasionen i Normandie – fick staden för alltid en plats i historien då en av andra världskrigets mest fruktansvärda illdåd ägde rum här. För att hämnas att en SS-officer tagits till fånga av motståndsrörelsen samlade 200 soldater ur den tyska SS-pansardivisionen Das Reich ihop stadens invånare på torget och låste in männen i en lada samt kvinnorna och barnen i stadens kyrka. Sedan tände man eld på staden. De invånare som försökte fly sköts ner med maskingevär. Av stadens 652 invånare dödades 642 – endast tio personer överlevde. Till historiens mörka ironi hör att tyskarna troligen egentligen ha angripit staden Oradour-sur-Vayres, men förväxlade städerna på grund av deras namnlikhet. Ruinerna övergavs efter krigsslutet och en ny stad med samma namn byggdes upp nordväst om den gamla staden, som sparades som ett ödsligt minnesmärke över massakern. 

Efter massakern 1944 lämnades ruinerna av Oradour-sur-Glane kvar som ett minnesmärke. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här är världens 5 mest sevärda spökstäder