Världens 12 häftigaste pariserhjul

Om du inte är höjdrädd kanske det är läge att lägga in en åktur i ett pariserhjul på din nästa semester. MSN har listat några av de högsta, äldsta och mest spektakulära pariserhjulen i världen. Vilket blir du mest sugen att testa?

1. Singapore Flyer, Singapore

Efter en byggnadstid på två och ett halvt år år öppnade Singapore Flyer 2008 och är med sin höjd på 165 meter det högsta pariserhjulet i Asien och det näst högsta i världen. Från hjulets topp har man en otrolig utsikt över landmärken som Singapore River, Merlion Park, Sydkinesiska havet och till och med en del av Malaysia. 

Kul fakta: Hjulet roterade ursprungligen moturs, sett från Marina Centre, men bytte håll några månader efter invigningen efter råd från feng shui-experter.

Singapore Flyer är det högsta pariserhjulet i Asien. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 12 måsten i heta Singapore 

2. London Eye, London, Storbritannien

London Eye invigdes under det förra millenniets allra sista timmar, den 31 december 1999 kl 20.00, men på grund av tekniska problem kunde den inte tas i drift för förrän i mars 2000. Det är det högsta pariserhjulet i Europa och från toppen har man utsikt över alla Londons landmärken som Buckingham Palace, Big Ben St. Paul's Cathedral och så vidare. Hjulet har 32 gondoler som vardera tar 25 passagerare, vilket gör att upp till 15 000 passagerare kan åka under en dag. Att åka ett helt varv tar cirka en halvtimme.

Kul fakta: Gondolerna är numrerade från 1 till 33, men nummer 13 saknas.

London Eye – Europas högsta pariserhjul. Foto: Shutterstock

3. Melbourne Star, Melbourne, Australien

Melbourne Star tog nästan tio år att bygga och är med sina 120 meters höjd södra halvklotets enda riktigt stora pariserhjul. Det innehåller 21 luftkonditionerade glaskabiner som ger åkarna en 360-graders vy över Melbourne. Den spektakulära ledbelysningen gör att hjulet för en betraktare ser ut som ett jättestort glittrande kalejdoskop med med över fem miljoner olika färgkombinationer.

Kul fakta: De sju ekrarna ska påminna om den sjustjärniga stjärnan i Australiens flagga, som i sin tur representerar landets sju delstater.

Melbourne Star – en stjärna med sju ekrar. Foto: Shutterstock

4. High Roller, Las Vegas, USA

Med en höjd på 167,6 meter slår High Roller på Las Vegas Strip konkurrenten Singapore Flyer med drygt två meter och är därmed världens för närvarande högsta pariserhjul (fram tills det över 200 meter höga Ain Dubai i Dubai öppnar). Uppifrån hjulet har man en strålande utsikt över stadens sevärdheter som kopian av Eiffeltornet och de berömda fontänerna utanför Bellagio Hotel. Den romantiska atmosfären har gjort hjulet till en av de mest populära platserna att fria på i Las Vegas.

Kul fakta: Hjulet stänger för besökare varje natt klockan 02.00, men det slutar aldrig att snurra.

High Roller i Las Vegas ligger nära legendariska Caesars Palace. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 7 sjuka världsrekord i Dubai – hur många känner du till? 

5. Wiener Riesenrad, Wien, Österrike

Det klassiska pariserhjulet på nöjesparken Prater i Wien invigdes 1897 till kejsar Frans Josef I:s 50-årsjubileum. Med sina 64 meter är det inget av världens största pariserhjul, men det är däremot det äldsta som fortfarande är i drift. 1916 togs ett beslut att montera ner det, men eftersom det saknas pengar till rivningen fick det stå kvar – något Wienborna är tacksamma för i dag. Riesenrad är en av Wiens största turistattraktioner och har blivit något av en symbol för staden.

Kul fakta: Wiener Riesenrad har synts i flera filmer, bland annat i klassikern ”Den tredje mannen” från 1949. Även James Bond har åkt i hjulet, i filmen ”Iskallt uppdrag” från 1987 med Timothy Dalton.

Wiener Riesenrad är ett pariserhjul med anor. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Guide till Europas 5 bästa nöjesparker 

6. Wonder Wheel, Coney Island, New York, USA

I maj 2020 hade ägarna till det klassiska nöjesfältet på Coney Island i New York planerat en tre dagar lång fest för att fira Wonder Wheels 100-årsjubileum, men coronapandemin satte stopp för planerna. Hjulet, som konstruerades av Eccentric Ferris Wheel Company, invigdes alltså redan 1920, och är i dag den äldsta åkattraktionen på nöjesfältet. Konstruktionen är speciell: åtta av de 24 gondolerna är inte fästa direkt på hjulet, utan glider i stället längs en uppsättning skenor mellan navet och fälgen.

Kul fakta: Även Wonder Wheel förekommer i en rad filmer och tv-serier, till exempel ”The warriors – krigarna” och ”Mr Robot”. Filmen ”Wonder wheel” från 2017, som utspelas på 1950-talets Coney Island, har tagit sitt namn efter hjulet.

Wonder Wheel ligger på det klassiska nöjesfältet på Coney Island. Foto: Shutterstock

7. Niagara Sky Wheel, Niagara Falls, USA

Det 53 meter höga pariserhjulet invigdes 2006 och är knappast något av världens högsta, men från kabinerna har man en fantastisk utsikt över de världsberömda vattenfallen. En åktur varar i två varv, vilket tar ungefär tio minuter. Alla de 42 gondolerna har både värme och luftkonditionering, vilket gör att det går bra att åka året runt. Allra bäst gör sig åkturen på kvällen, då fallen är vackert upplysta.

Kul fakta: Under åkturen kan man lyssna på en inspelad röst som berättar vad det är man ser.

Från Niagara Sky Wheel har man utsikt över de berömda fallen. Foto: Shutterstock

8. Cosmo Clock 21, Yokohama, Japan

När Cosmo Clock 21 öppnade 1989 var det världens högsta pariserhjul, och fortfarande är det en imponerande skapelse som sticker upp ur Yokohamas skyline. Det 112 meter höga hjulet innehåller 60 gondoler i olika färger, varav en som kallas för Happy Gondola är specialanpassad för funktionsnedsatta. Två gondoler är helt genomskinliga för den som vill ha en riktigt bra utsikt över Japans näst största stad – och vid vackert väder kan man se ända bort till det legendariska berget Fuji.

Kul fakta: Cosmo Clock 21 är inte bara ett gigantiskt pariserhjul. Det är också världens största klocka – därav namnet.

Cosmo Clock 21 – pariserhjul och klocka. Foto: Shutterstock

9. Big O, Tokyo, Japan

Vi stannar kvar i Japan, för detta hjul är verkligen något extra – och lever upp till sitt namn. Med en diameter på 60 meter är det inte bara världens största centerlösa pariserhjul (ett hjul utan mittpunkt) – utan det är också en del av en bergochdalbana! Thunder Dolphin, Tokyos längsta bergochdalbana, går rakt igenom hjulet. Big O ligger i Tokyo Dome City, ett stort nöjes- och shoppingområde i den japanska huvudstaden.

Kul fakta: I åtta av de 40 gondolerna finns en karaokemaskin för den som alltid har drömt om att sjunga karaoke för full hals i ett pariserhjul.

Big O – ett hjul utan mittpunkt. Foto: Shutterstock

10. Eye of the Emirates, Sharjah, Förenade Arabemiraten

När det gäller gigantiska byggnader och liknande rekord är det Dubai det brukar handla om, men detta pariserhjul ligger faktiskt i grannemiratet Sharjah (och Dubai kommer som tidigare sagts snart att överta världsrekordet från Las Vegas). Det 60 meter höga hjulet som invigdes 2005 har utsikt över stora delar av Gulfkusten och Dubais mest kända landmärken.

Kul fakta: 2018 plockades hjulet ner och flyttades drygt tre kilometer från sin tidigare plats i Al Qasba till nöjesparken Al Montazah Parks.

Eye of the Emirates har en ny plats sedan 2018. Foto: Shutterstock

11. Tianjin Eye, Tianjin, Kina

Tianjin Eye är ett av världens få pariserhjul som är byggt över en bro. Det finns 50 gondoler, vardera med plats för åtta personer, vilket innebär att 400 personer kan åka det 120 meter höga hjulet varje halvtimme. Dagtid ger hjulet – som påminner om ett uppochnedvänt cykelhjul – en närmast industriell vit känsla, medan det nattetid lyses upp i starka färger som reflekteras i vattnet i floden Hai nedanför.

Kul fakta: Från toppen kan man se runt 40 kilometer åt alla håll.

Tianjin Eye är byggt rakt över en bro. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Världens första nöjespark med Monopol-tema 

12. Lisebergshjulet, Göteborg, Sverige

Sveriges högsta pariserhjul – 60 meter högt – invigdes den 22 maj 2010, samma dag som Göteborgsvarvet. Hjulet hette från början Göteborgshjulet och stod från början på Kanaltorget mellan Göteborgsoperan och Nordstan – en plats som Göteborgshumorn snabbt döpte till Hjultomten. 2012 flyttades det till Liseberg och bytte då till sitt nuvarande namn. 

Kul fakta: Den 18 juli 2012 hamnade hjulet i Guinness World Records i kategorin ”flest nationaliteter i en åkattraktion”. Totalt åktes Lisebergshjulet denna dag av 72 olika nationaliteter samtidigt, vilket var betydligt fler än det tidigare världsrekordet på 50 olika nationaliteter i en åkattraktion.

Lisebergshjulet – högst i Sverige. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Göteborgs 12 bästa hotell – prisvärda och lyxiga 

Aktuellt just nu