Passage Du Gois i Frankrike översvämmas av tidvatten två gånger om dagen.
1 av 2: Passage Du Gois i Frankrike översvämmas av tidvatten två gånger om dagen. Foto: SHUTTERSTOCK
Över 600 kurvor på 100 kilometer – välkommen till Hana Highway.
2 av 2: Över 600 kurvor på 100 kilometer – välkommen till Hana Highway. Foto: SHUTTERSTOCK

Världens farligaste vägar – vilka vågar du åka?

En del är vackra. Andra är bara enformiga. Du kan behöva köra på snöiga vägar, vid branta stup eller rakt igenom en öken. Men alla är mer eller mindre livsfarliga. 

Sajten List25 och Allt om Resor har listat några av världens farligaste vägar. Vill du testa någon så gör du det på egen risk…

1. Bayburt Of Yolu (D915), Turkiet

På ena sidan ligger ett berg, på andra sidan ett stup på flera hundra meter. Plötsliga jordskred, snöfall och laviner är betydligt vanligare än vägräcken. Som om det inte skulle räcka för titeln ”världens farligaste väg” kan vi även nämna 29 hårnålskurvor, total avsaknad av asfalt och vägräcken och att vägen ibland är för smal för möten. Sa vi att tät dimma är vanligt, och att delar av vägen ligger på en högre höjd än Kebnekaises topp? För att sammanfatta: det här är ingen väg för ovana förare, eller folk med svaga nerver. Eller någon annan som inte absolut måste köra den här vägen.

Bayburt Of Yolu i Turkiet är definitivt en av världens farligaste vägar. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Sträckan Revelstoke-Golden, Highway 1, Kanada

Den 148 kilometer långa vägsträckan mellan de två städerna Revelstoke och Golden på motorvägen Highway 1 i den kanadensiska delstaten British Columbia är den vägsträcka som har flest dödsolyckor i hela Kanada – hela 38 stycken bara mellan 2004 och 2013. Orsaken är de extrema väderförhållandena: snö, is och laviner är inga ovanligheter. Större delen av vägen består av två filer utan någon mittremsa emellan. ”Det är en mycket oförlåtande vägsträcka som verkligen har nolltolerans”, som en av de boende i området har uttryckt det.

Sträckan mellan Revelstoke och Golden är Kanadas farligaste vägsträcka. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Orter vid Niagarafallen drabbade av ”is-tsunami” 

3. Salar de Uyuni, Bolivia

Ska man vara petig är det här inte ens en väg – snarare en avsaknad av väg. Men eftersom en massa människor kör igenom den får den ändå vara med på listan. Salar de Uyuni är världens största saltöken, belägen nästan 4 000 meter ovanför havsnivån, och ungefär lika stor som hela Skåne. Räkna med att det är stekande sol på dagen och svinkallt på natten – temperaturer ner till 30 minusgrader kan förekomma – i en terräng som får många fordon att lägga av. Och det finns absolut ingenstans att fylla på förrådet av mat, toapapper eller vatten – ALLT måste tas med. Ringa efter hjälp? Glöm det. Du kommer att vara utan mobiltäckning i fyra dagar om du korsar öknen. Det finns bussturer, så ta gärna en sån, men lova oss att du inte åker ut på egen hand.

Bolivias saltöken – hänförande vacker, men livsfarlig om du inte har med mat och vatten. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

4. Zoji La, Indien

Zoji La (också känt som Zojlia eller Zozila)är ett av de viktigaste bergspassen i Indien. På en höjd på 3 528 meter över havsytan förbinder den regionerna Ladakh och Kashmir. Själva vägsträckan är nio kilometer lång och kantad med sönderrostade bilar och bussar som har mött sitt öde här. Det är smalt, utan vägräcken och vägen är vanligen isig, lerig eller båda delarna. Dessutom är snöstormar vanliga. Varje år inträffar dussintals dödsolyckor här, så om du av någon anledning skulle få för dig att köra sträckan så se till att ha en fyrhjulsdriven bil, vara utvilad och ha båda händerna på ratten. Och lycka till.

Zoji La i Indien är ingen väg för ovana förare. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: På spaning efter snöleoparder i ”lilla Tibet” 

5. Eyre Highway, Australien

Vi kan nog vara säkra på att Beatles inte skrev ”The long and winding road” med Eyre Highway i åtanke. Lång är den absolut, men slingrande – inte direkt. Sträckan mellan de båda samhällena Balladonia och Caiguna är till och med den längsta raka vägen i Australien, och en av de längsta i världen: 145,6 kilometer utan en enda kurva. Och bara samma enformiga landskap utanför fönstret, utan några berg eller sjöar som bryter tristessen. En del av motorvägen används till och med av de berömda Flying Doctors som landningsbana i nödsituationer. Bristen på variation gör att många förare somnar vid ratten, med svåra olyckor som följd. Det här är alltså något så ovanligt som en väg som bokstavligt talat tråkar ut människor till döds.

En och annan wombat eller känguru kanske kan pigga upp den enformiga utsikten på Eyre Highway. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Efter beskedet – nu vill alla bestiga Ayers Rock 

6. Passage Du Gois, Frankrike

En väg som bokstavligt talat försvinner två gånger om dagen låter kanske inte som någon höjdare, men det är exakt vad som händer med Passage Du Gois i departementet Vendée vid franska atlantkusten. Varje gång tidvattnet sköljer in hamnar vägen under vatten, så här gäller det verkligen att hålla tiden om man inte vill bli dränkt. Vägen är förstås alltid våt och hal, eftersom den är täckt med sjögräs och andra saker från havet. 1999 användes vägen som en delsträcka i cykeltävlingen Tour de France, vilket visade sig vara en dålig idé. Det hala underlaget ledde till att flera av favoriterna föll, och därmed förlorade chansen att vinna loppet.

Gratis biltvätt är en av fördelarna om man missar tidvattnet vid Passage Du Gois i Frankrike. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Den här vägen försvinner – om du inte håller tiden 

7. Trollstigen, Norge

Trollstigen är en av Norges mest besökta sevärdheter – en 106 kilometer lång vägsträcka med fantastisk utsikt över höga berg, vattenfall, fjordar och djupa dalar. Det som gör att den platsar på denna lista är att den relativt smala vägens elva hårnålskurvor har en lutning på 9 procent – och att det ibland är så tät dimma att det är svårt att se något. Men visst – kör du försiktigt kan du exempelvis njuta av utsikten över Geirangerfjorden, som finns med på Unescos världsarvslista och räknas som en av de mest kända fjordarna i världen.

Trollstigen öppnade 1936 och är i dag ett välbesökt turistmål i Norge. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 8 magiska platser du bara måste se i Norge 

8. Hana Highway, Hawaii, USA

Vägen mellan Kahului och Hana på ön Maui, populärt kallad ”Hana Highway”, är en 100 kilometer slingrande bergsväg där du klättrar upp till 1 400 meter över havet på en väg som ibland är så smal att två bilar inte kan mötas. Någon har räknat ut att det finns 620 kurvor på vägen – alltså drygt 6 kurvor per kilometer, många av dem dessutom hårnålskurvor. Lägg till att vägen ibland är rätt dålig, att det finns få vägräcken och att trafiken stundtals är tät på grund av turism. Då kan man också förstå varför det går att köpa T-shirts med texten ”I survived Hana Highway” på ön. Men utsikten är åtminstone vacker.

Med över 600 kurvor är Hana Highway på Maui något av en turistattraktion i sig. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Världens läskigaste landningsbanor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande