Världens bästa nyårsstäder

Sugen på att fira nyår i en spännande storstad i år?

Oavsett om du vill fira nyår utomlands eller fira nyår i Stockholm, Göteborg eller Åre – här är tips på 15 städer där du kan festa in år 2019 rejält.

Allt från klassiska nyårsmål som Berlin, London och New York till mer udda ställen som Budapest och Dubai. Vilken passar bäst för dig?

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i populära storstäder – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

 

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

 LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

Stockholm stads fyrverkerier syns bra från såväl Skeppsbron, Slottsbacken, Strömkajen och Skeppsholmen som från Skansen och Slussen. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Fira nyår i Stockholm

Sveriges mest kända firande är definitivt nyår på Skansen som firats sedan 1895 och sänds i tv varje år.

Det är här som Tennysons dikt "Nyårsklockan" ringer in det nya året vid tolvslaget. Från och med 2015 är det en ny diktuppläsare varje år. I fjol var det skådespelaren Krister Henriksson.  Vem som får hedersuppdraget i år är ännu inte känt.
Stockholms stads eget fyrverkeri skjuts upp från en båt på vattnet mellan Skeppsholmen och Slottsbacken vid tolvslaget. Det hela syns bra från såväl Skeppsbron, Slottsbacken, Strömkajen och Skeppsholmen som från Skansen och Slussen.
Den fyrverkerifria zonen som tidigare varit vid Slussen flyttas i år till Skeppsbron och området utmed kajen på Blasieholmen.
Andra ställen där du har bra utsikt över fyrverkerier är  Strandvägen, Fjällgatan, Fåfängan, Monteliusvägen, Skanstullsbron, Västerbron och Stockholms högsta naturliga punkt – Skinnarviksberget.
Det nya året firas också på en rad krogar och klubbar.
visitstockholm.com
skansen.se/sv/nyår

 

Myndigheterna avråder från besök i centrala London runt tolvslaget om du saknar giltig biljett. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Fira nyår i London

Nyårsfyrverkerierna vid London Eye i centrala London har dragit allt större publik under senare år och det beräknas att runt en halv miljon människor trängs under firandet i centrala staden.

För att komma nära krävs dock biljett. De kostar tio pund och säljs i förväg – du bör vara ute i god tid för att kunna få tag i en. Biljetterna köps via london.gov.uk/nye, du får köpa max fyra stycken. Det finns sex olika åskådarområden varav fyra redan är utsålda (uppgift tagen 11 oktober).
En dj spelar musik från nio på kvällen. Minuterna räknas ned inför tolvslaget och när Big Ben slår tolv utbryter fyrverkerishowen till allsång av "Auld Lang Syne". Själva fyrverkeriet är tolv minuter långt med start vid tolvslaget.
Myndigheterna avråder från besök i centrala London runt tolvslaget om du saknar giltig biljett. Man hänvisar i stället till BBC:s omfattande tv-sändning.
London är en av världens ledande musikstäder vilket gäller inte minst denna afton då utbudet av klubbar där det dansas och festas hela natten är mycket, mycket stort.
På nyårsdagen fortsätter festligheterna med en stor parad rymmande över 8 000 olika sorters "underhållare" genom centrala London. Cirka 600 000 åskådare brukar sluta upp.
visitlondon.com
LÄS MER: Resa över jul eller nyår? 6 knep för att hitta resor

 

Berlin är överlägsen Europamästare när det gäller att fira nyår. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Fira nyår i Berlin

Den tyska huvudstaden är överlägsen Europamästare när det gäller att fira nyår. Den två kilometer långa "partysträckan" på Straße des 17. juni vid Brandenburger Tor mitt i staden brukar locka över en miljon besökare (motsvarande besökssiffror för nyårsfirandet i centrala London och Paris är 500 000 respektive 340 000).

 

Nyår i Berlin har blivit ett begrepp som drar festglada resenärer från hela världen. Och man spar inte på krutet. Gatorna i festområdet kantas av musikscener, ljus- och lasershower samt rader av partytält med skumpa, glögg, currywurst och andra obligatoriska festtillbehör. En stor och gratis musikfestival ingår i programmet och rullar från två på dagen till tre på natten.  Årets artistutbud är ännu inte offentliggjort.
Prick på slaget tolv bryter det spektakulära fyrverkeriet ut med över 6 000 pjäser. Sedan är det fest hela natten på rader av klubbar och krogar. För det enorma utbudet kolla in: nye-party-berlin.com

 

I New York drar festprogrammet i gång redan vid sextiden på kvällen. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Fira nyår i New York

Nyårsafton på Times Square i hjärtat av New York är en riktig klassiker och ett minne för livet. Här samlas cirka en miljon New Yorkbor och tillresta för att fira in det nya året.

Höjdpunkten är en tradition sedan mer än hundra år: det så kallade "ball drop" då en stor belyst kristallboll släpps från en flaggstång för att nå botten på tolvslaget till folkets jubel. Samtidigt sprids ett ton glittrande konfetti över de församlade. Ball drop syns bäst från West 43rd och West 50th Streets och på Sjunde avenyn upp till West 59th Street. Var gärna där redan på eftermiddagen för att få en bra plats. Polisen stänger av områden vartefter de blir fyllda och från runt halv elva brukar det vara helt igenkorkat.
Festprogrammet drar i gång redan vid sextiden på kvällen då publiken förses med gratis festprylar som ballonger och mössor och en brokig parad av musikuppträdanden och allehanda underhållning utbryter.
Andra heta platser att fira aftonen på är i Brooklyns Prospect Park som har mer karaktär av lugn familjefest om än med mäktiga fyrverkerier (På Grand Army Plaza) och i det nöjestäta Meatpacking District.
nycgo.com

 

Paris arrangerar inte något officiellt nyårsfirande i form av fyrverkerier eller nedräkning. Foto: ADOBE STOCK

5. Fira nyår i Paris

Paris är en mycket populär stad att fira nyår i, men för att undvika besvikelse bör man känna till att den franska huvudstaden inte arrangerar någon officiell ceremoni i form av fyrverkerier eller nedräkning.

Men ändå lever staden upp till sitt smeknamn "Ljusets stad" – största spektaklet är ljusspelen kring och på Eiffeltornet och Triumfbågen runt midnatt samt tusentals privata fyrverkerier. Hetaste samlingspunkten är på och kring paradgatan Champs-Élysées där folk flockas kring medhavda champagneflaskor och picknickkorgar. En speciell nyårssed här är att ge och få papillottes (smällare av choklad).
Den som vill ta det lite lugnare söker sig hellre exempelvis till Montmartre och området vid kyrkan Sacre Coeur där stämningen är något stillsammare och en rad barer och krogar lockar i närheten. Här finns också flera platser med utsökta vyer över staden och natthimlen.
en.parisinfo.com

 

Nöjesparken Tivoli har fyrverkerifestival alla kvällar från julhelgen till och med nyårsafton. Foto: TIVOLI

6. Fira nyår i Köpenhamn

Räkna med trängsel vid tolvslaget på Rådhustorget. Då samlas tusentals Köpenhamnsbor där för att höra Rådhusklockorna ringa in det nya året, titta på fyrverkerier, dricka champagne och äta traditionell "kransekage".

Ett annat mycket populärt ställe att fira på är Dronning Louises Bro på Nørrebro. Se upp både där och på Rådhusplatsen, för raketer skjuts av på ett ganska okontrollerat sätt mitt i folkhoparna.
Tivoli slår alltid på stort kring jul och nyår med en rad säsongsbetonade marknadsstånd och hela parken upplyst av tusentals färggranna lampor. En traditionell fyrverkerifestival hålls alla kvällar från julhelgen till och med nyårsafton.
Nöjesparkens restauranger serverar nyårsmenyer, liksom många krogar på andra håll i staden.
visitdenmark.se/sv/kopenhamn/uteliv/nyarsarrangemang-i-kopenhamn
www.tivoli.dk

 

Budskapet för Göteborgs oficiella firande är att ingen ska behöva vara ensam på nyår. Foto: STEAMPIPE PRODUCTION STUDIO

7. Fira nyår i Göteborg

Omkring 20 000 personer brukar flockas vid Götaplatsen för att fira in det nya året.

Klockan 23.30 börjar nyårsceremonin med tal, filmvisning och nedräkning. Årets  konferencier är Emma Knyckare och budskapet "ingen ska behöva vara ensam på nyår".

Redan klockan 17 är det dags för Göteborgs-Postens stora nyårsfyrverkeri vid Kvillepiren.  Operan, Masthuggsberget och Götaälvbron är bra platser att se det mäktiga färgregnet över Göta älv.
Ännu tidigare på nyårsafton, klockan 12 på dagen, startar det tio kilometer långa Sylvesterloppet på Heden. Löparna passerar sedan bland annat Avenyn, Ullevi och Scandinavium två gånger före målgången på Heden.
Liseberg har däremot inget nyårsfirande utan är stängt på nyårsafton.
ilovegoteborg.se/goteborg_jul_nojen.asp
sylvesterloppet.se

 

Under nyårsaftonen förvandlas Ocean Drive i Miami till ett enda stort gatuparty. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Fira nyår i Miami

Glöm dunjackor, mössor och att hålla champagneglaset med frusna fingrar. Nyår i Miami är något helt annat.

"Pitbull's New Year's Revolution" med Miamirapparen Pitbull i Bayfront Park och hans gäster är en gigantisk gratisfest som blivit tradition. Här brukar välkända artister uppträda (tidigare bland andra Queen Latifah och Snoop Dogg). Årets affischnamn är dock ännu inte avslöjade.
Här hålls också Miamis svar på New Yorks "ball drop" i form av en jättelik neonapelsin. Plus fyrverkerier.
Besökare som helst håller sig till det traditionella turistområdet South Beach får fest så det räcker ändå. Ocean Drive och gatorna omkring förvandlas till ett enda stort gatuparty och  Miamis officiella fyrverkeri skjuts upp från stranden i South Beach vid midnatt. Det bjuds även  livemusik och annan underhållning.
Vill man fira riktigt lyxigt och inte skyr höga kostnader så hör Hotel Fountainebleus nyårsfest  till Miamis lyxigaste och mest kända.
miamiscapes.com/new-years-eve-miami.html#south-beach

 

Bangkok är en riktig partystad under nyår – räkna med dyra firanden eller trängsel. Foto: ADOBE STOCK

9. Fira nyår i Bangkok

Bangkok är en riktig partystad – och så även på nyårsafton. Vad många väljer att göra är att samlas på torget utanför varuhuset Central World. Här finns scener med uppträdande, mat och dryck som serveras i provisoriska barer och ett allmänt hålligång. Men räkna att det blir mycket folk här. Man ska vara ute i god tid om man vill ta sig in.

 

Är man beredd att lägga en slant för en förbokad meny så ska man söka sig till någon av stadens många takrestauranger, högst upp på skyskrapor. Det finns ett 15-tal att välja mellan. Mest känd är kanske Lebua på jätteskrapan State Tower, eller Vertigo på toppen av Banyan Tree Hotel. Men räkna med några tusen kronor för ett kuvert här. Å andra sidan är utsikten enorm.
De stora – och kända – lyxhotellen vid Chao Phraya-floden, som Oriental, Peninsula, Shangri-La och Hilton, brukar gå samman och ordna ett gemensamt jättelikt fyrverkeri som avfyras från en pråm mitt i floden. Detta beskådas lämpligast från hotellens restauranger. Även här bör man boka bord i god tid.
En budgetvariant är att fira nyåret på nattmarknaden Asiatique, också vid floden. Här finns massor med restauranger och aktiviteter från scener. Räkna med mycket folk.
En annan budgetvariant är att fira på ryggsäcksluffargatan Khao San Road. Här festar men fram till småtimmarna bland unga människor från hela världen. Här är både billigt och trångt.

 

Prag sparar raketerna till klockan 18 på nyårsdagen. Foto: ADOBE STOCK

10. Fira nyår i Prag

Stadens eget fyrverkeri skjuts inte upp förrän klockan 18 på nyårsdagen, från Letnaparken norr om gamla stan. Man har fin utsikt över raketerna bland annat från Karlsbron eller de andra broarna över floden, Petrinkullen eller flodbanken på Gamla stan-sidan.

På nyårsafton firar man gärna tolvslaget på Vaclavplatsen, Gamla stans torg eller Karlsbron. Och tro inte att det firas utan fyrverkerier bara för att det officiella fyrverkeriet dröjer till nästa dag. Det smälls av massor av raketer på tolvslaget också.
Många reser till Prag för att festa loss rejält. Partyt på klubben Karlovy Lazne är förmodligen det största med dans och fest på fem våningar. Ett annat alternativ är att festa på någon av de många partybåtarna som kryssar på Moldau.
Den som föredrar ett mer kulturellt firande har ett flertal klassiska konserter att välja på.
prague.eu

 

Budapest börjar nyårsfirandet redan den 29 december. Foto: ADOBE STOCK

11. Fira nyår i Budapest

Redan den 29 december börjar firandet vid slottet Vajdahunyad i Stadsparken. Årets gästnation är Ryssland (precis som i fjol) så både vodka och kålsoppa utlovas. Vill man ha snällare dryck  finns det också  bubbelvin och glögg. Här firas nyår i tre dagar, med fyrverkeri och maskeradbal för hela familjen på själva nyårsafton.

Dagen före är det party på Széchenyibadet i samma park, det lär bli blött i alla ordets bemärkelser.
Ett annat ställe att fira nyårsafton på är torget Vörösmarty tér, där också stadens julmarknad håller hus. Även på Nyugati tér och Oktogon brukar det vara folkfest. På alla tre platserna blir det fyrverkeri, på  Vörösmarty dessutom livemusik.
Det hetaste partydistriket är förstås det kring ruinpubarna utmed gatorna Kazinczy, Király och Dob.
På stadens kongresscenter hålls den traditionella nyårskonserten med 100 Member Gypsy Orchestra den 30 december.
budapestbylocals.com/event/new-years-in-budapest/

 

Lyxhotellet Burj al Arab lyser upp i fyrverkeriernas sken. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Fira nyår i Dubai

Nyårsaftonen 2013 satte Dubai världsrekord genom att fyra av världens största fyrverkeri, 479 651 pjäser på sex minuter.

Enligt Guinness rekordbok innehas rekordet numera av Philippine Arena i filippinska Manila där det sköts upp  810 904 pjäser på nyårsdagen 2016 (1 januari). Rekordfyrverkeriet varade i en timme, en minut och 32 sekunder. Det ösregnade hela tiden.
Över en och en halv miljon åskådare brukar avnjuta fyrverkerierna som fyras av runt Burj Khalifa, Burj al Arab och Palm Jumeirah.
I centrum står området kring världens högsta skyskrapa ( Burj Khalifa) där det bjuds på en oerhört spektakulär gratisshow med förutom fyrverkerier bland koreograferad musik som beskrivs som "water-music performances" vid Dubai Fountain. Det festas även på stränderna där man har fin vy över fyrverkerierna och många livliga klubbar. Dessutom ordnar alla större hotell egna partyn (en del  med världskända artister).
visitdubai.com

 

Se Amsterdams fyrverkerier från någon av stadens broar. Foto: SHUTTERSTOCK

13. Fira nyår i Amsterdam

Det officiella firandet sker vid Oosterdok strax öster om gamla stan. Här skjuts stadens stora fyrverkeri upp vid tolvslaget.

 

Andra populära ställen att fira det nya året är Dam, Rembrandtplein, Nieuwmarkt, Leidseplein och Museumplein. På torget Dam slår man upp öltält och scener med liveshower. Den som vill fira lite lugnare har bra sikt mot fyrverkerierna från Amsterdams många broar över kanalerna, exempelvis Magere Brug. Självklart firas nyåret också med partyn på en rad klubbar och barer.
Passa på att smaka på holländska "oliebollen", en sorts munk som äts runt nyår. Oliebollen är en minst lika viktig företeelse som våra semlor. Varje år utser tidningen Allgemeen Dagblad vilken boll som är årets bästa.
iamsterdam.com

 

Warszawas nyårsfirande är stökigt, glatt och gratis. Foto: SHUTTERSTOCK

14. Fira nyår i Warszawa

Nyår firas främst på två ställen i Polens huvudstad; i gamla stan eller vid Kulturpalatset.

På och runt gamla stans torg (Rynek Starego Miasta) pågår festligheter och fyrverkerierna syns bra om man ställer sig vid floden Wisla.
Men det mesta firandet sker vid Kulturpalatset. Där skjuter staden upp sitt eget fyrverkeri som direktsänds i tv. Tiotusentals warszawabor och turister firar in det nya året på torget Plac Defilad framför palatset. Polens största stjärnor avlöser varandra på flera scener. Trångt, stökigt, glatt och gratis.
Många av stadens barer och krogar ordnar egna nyårsfester.
newyearseveblog.com/polish-new-years-eve-warsaw/

 

I Åre firas nyåret i stugor, på krogar och hotell. Foto: Helena Engelbrecht/Skistar

15. Fira nyår i Åre

Med temperaturer som kan glida ner en bra bit under nollpunkten är kanske inte utomhusfirande den stora grejen i Åre. Komunen har heller inte något eget firande med fyrverkerier, men raketer skjuts ändå över Åresjön. Vid tolvslaget brukar det vara fullt av folk som skålar in det nya året på Åre torg.

Vill man inte fira hemma i stugan finns det gott om party på krogar och hotell. Bygget har stor fest med dans på fem dansgolv. DJ Lucky Luke skapar fart på Stora golvet (kvällen före spelar DJ-duon Rebecca & Fiona). Verandan har stort party med tre DJ:s på två dansgolv. Tott hotell har nyårssupé.
bygget.se/nyar/
totthotell.se/are/info/nyar-pa-tott-hotell/
verandan-are.se/nyar

LÄS MER: Fira jul och nyår på svenska slott och herrgårdar
LÄS MER: Här hittar du Sveriges bästa julmarknader 2018