Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
farligaplatser fb
farligaplatser fb
farligaplatser fb
farligaplatser fb

Världens 11 farligaste resmål för turister

Äventyrssemestrar lockar allt fler svenskar som vill testa sin uthållighet och sitt mod. Men det finns äventyr som är direkt livsfarliga.

Allt om Resor tipsar om elva dödligt farliga resmål som går att besöka som vanlig turist. Men du ska nog vara ordentligt förberedd innan du ger dig på dessa.

Half Dome i Yosemite Park, USA Foto: Shutterstock

1. Half Dome i Yosemite Park, USA

 

Half Dome är en legendarisk bergstopp för besökare i Yosemite National Park i Kalifornien. Räkna med att avsätta en heldag för att komma upp på den 1500 meter höga toppen. Men det som verkligen kräver ett äventyrligt sinne är de sista 120 metrarna närmast vertikal klättring med tjocka vajrar att hålla sig i. Den biten har kostat över 60 personer livet, så det gäller att ha tungan rätt i mun.

 

Lava på Hawaii. Foto: U.S. Geological Survey

2. Vulkanvandring på Hawaii

 

Att besöka en aktiv vulkan är för många ett riktigt drömäventyr och det finns få ställen där vulkanerna är så lättillgängliga som på Hawaii. Men det är långt ifrån ofarligt. Mellan 1992 och 2002 skadades 45 personer allvarligt och 40 dog när de sökte spänningen bland Hawaiis vulkaner.

Bland det mest spektakulära man kan göra är att ta en cykeltur på världens mest aktiva vulkan, Kilaluea. Man åker då bil upp till toppen och sedan cyklar man ner. Förutom risken att gå omkull måste man även se upp med giftiga gaser och lavaflöden på vägen ner.

 

Skellig Michael, Iralnd. Foto: Shutterstock

3. Skellig Michael, Irland

 

Mitt ute i Atlanten, en dryg mil från Irlands sydvästra kust ligger ett av världens mest svårtillgängliga besöksmål. Här lät asketiska munkar på 500-talet bygga ett kloster på klippans dryga 200 meter höga topp. Klostret var bebott i 500 år innan det övergavs och genom den isolerade positionen är klosterbyggnaderna extremt välbevarade. 

Enda vägen upp är tusen år gamla, rackliga och hala stentrappor som bland annat kostade två besökare livet 2009.

 

Horseshoe Bend, Colorado. Foto: Creative Commons

4. Forsränning på Coloradofloden

 

Att med flotte ta sig nerför Coloradofloden är en mycket populär sysselsättning för äventyrliga resenärer. Men det är långt från ofarligt. 2014 dog 15 personer bara under första halvåret när de flottade sig ner för floden.

En av orsakerna var att det var ovanligt höga flöden på grund av snösmältningen, men även ovana och alkohol låg bakom olyckorna.

 

Acapulco, Mexiko. Foto: Shutterstock

5. Strandliv i Acapulco, Mexiko

 

Låt dig inte luras av skönheten i Acapulcos stränder, det kan vara livsfarligt att vara turist här. Acapulco är med sina 142 mord per 100 000 invånare en av de farligaste städerna i Mexiko. Turister uppmanas att hålla sig till väl befolkade, upplysta områden i staden med tanke på risken för att rånas, mördas, kidnappas eller hamna i skottväxling mellan rivaliserande gäng.

 

Kokodaledan på Papua Nya Guinea Foto: Creative Commons

6. Kokodaleden, Papua Nya Guinea

 

Den här leden var från början ett sätt för gruvarbetare att ta sig till guldfälten i Yodda Kokoda, men under andra världskriget utspelade sig ett blodigt slag mellan australienska och japanska trupper längs leden. 

Efter kriget föll leden i glömska men på 50- och 60-talet blev leden ett styrkeprov för australier. Än i dag är leden med sina 96 kilometer genom djungeln, över floder och över berg en av de jobbigast vandringar man kan ge sig ut på. Minst fyra personer har dött under vandringen och över 40 personer har fått evakueras med helikopter.

 

Noth Yungas Road, Bolivia. Foto: Creative Commons

7. Noth Yungas Road, Bolivia

 

Detta räknas som en av världens farligaste vägar och kallas ibland för Dödens väg, eftersom runt 300 människor förlorar livet på den varje år. Trots det lockar den till sig 25 000 mountainbike-åkare årligen.

Vägen är enfilig, drygt 60 mil lång och går från La Paz till Corioco med en högsta höjd på 4650 meter. Det finns inga räcken och vägen kantas av stup på upp till 600 meter.

 

Hua Shan, Kina. Foto: Shutterstock

8. Hua Shan, Kina

 

Uthuggen ur klippan på Taoisternas heliga berg Hua, går den här spektakulära vandringsleden upp till taoistklostret på toppen. Leden är sex kilometer lång med branta smala trappor, vertikala stigningar, och en plankstig längs med berget som inte är mer än 40 centimeter bred. 

Det finns ingen offentlig statistik över antalet offer, men man räknar med att närmare 100 vandrare dör årligen på vägen upp till klostret.

 

New Smyrna Beach i USA. Foto: Shutterstock

9. New Smyrna Beach, USA

 

En inbjudande strand med härliga vågor i det soldränkta Florida. Vad kan vara farligt med det? Men ett dopp kanske inte känns lika lockande när du får reda på att New Smyrna Beach har fler hajattacker per kvadratkilometer än någon annan strand i världen.

De senaste tio åren har det skett över 300 hajattacker här. Visserligen ingen med dödlig utgång, men att bli nafsad av en tjurhaj kan ge ordentliga skador.

 

Av: Krister Berntsson

 

Irlands dramatiska klippstup. Foto: GETTY IMAGES

10. Cliffs Of Moher, Irland

 

Dessa dramatiska klippor på västkusten är en av Irlands största turistattraktioner med sina spektakulära vyer ut över den ofta stormiga och vindpiskade  Atlanten. Runt besökscentrat är lederna välordnade men högre upp på klipporna blir det farligare. Fört elva år sedan blev en kvinna som vandrade på toppen bortsvept av vinden och hittades död nedanför stupet. Här har också inträffat allvarliga klippras. Den spektakulära och livsfarliga cykelleden - som mest 120 centimeter bred - här är inget myndigheterna direkt gör reklam för.

 

Vådlig gångväg på hög höjd. Foto: GETTY IMAGES

11. El Caminito Del Rey, Spanien

 

Denna kusliga vandringsled högt utmed ett stupande berg i spanska Malagaregionen byggdes i början av 1900-talet för arbete vid platsens vattenkraftverk. Den förfallna (men bitvis renoverade) leden attraherar numera spänningssökare från hela världen. Vågen är bara cirka en meter bred och löper utmed en stupande, hundra meter hög klippvägg. Efter fem dödsfall i slutet av 1990-talet stängdes vägen av för allmänheten, vilket inte har hindrat massor av äventyrare att fortsatt testa den.   För två år sedan öppnades vägen officiellt igen efter att ha renoverats för nära 40 miljoner kronor.