Världens 3 vackraste paradisöar – vilken passar dig?

Intresset för öarna i Indiska Oceanen ökar stadigt. Alla lockar med palmkantad, vit korallsand. Och alla ser ut som skärmsläckar-bilder. Men i verkligheten är skillnaderna stora.

Allt om Resor reder ut begreppen och hjälper i valet mellan Indiska Oceanens paradisöar.

Den 1 865 kvadratkilometer stora ön Mauritius är inte större än Gotland Foto: SHUTTERSTOCK

1. Mauritius

Mauritius är ett etablerat och klassiskt resmål som dessutom givit time-outen ett ansikte, efter Mona Sahlins Tobleroneskandal.
Den 1 865 kvadratkilometer stora ön är inte större än Gotland och kantas av vackra stränder och all världens lyxhotell och kedjor.

Passar vem

Republiken Mauritius, inklusive den ruffare grannön Rodrigues, lockar njutare med fyllda plånböcker från hela världen. Fantaster av vattensporter kommer gärna hit, då de flesta hotell hyr eller lånar ut vattenskidor, kajak eller wakeboard.

Att göra

Sol och bad vid de vackra stränderna är den största attraktionen på ön. Annars kan ett besök på en sockerrörsplantage med ett obligatoriskt stopp hos någon romtillverkare pigga upp. Eller en svängom Sega, nationaldansen.

Prisnivå

På hotellen ä r mat och dryck ungefär lika dyrt som i Sverige. Inhemsk rom kostar en spottstyver men ä r ingenting som standardbes karen bälgar i sig. Mauritius-turisten sippar snarare på hotellets franska årgångsviner.

Mat

Köket sticker ut och är enligt läckergommarna bäst i Indiska Oceanen. Det har tydliga franska influenser, men har ocks färgats av närheten till Afrika och i viss mån Indien och Kina. Dock serveras den bästa maten på lyxhotellen och kostar därefter.

LÄS MER: Guide till vackra pärlor på Mauritius

Boende

Mauritius har traditionellt en air av finresmål där servicenivån på öns många och flotta hotell sticker ut i positiv riktning. Här finns boende i alla prisklasser men de fyr- och femstjärniga hotellen dominerar.

Mindre bra

Snorklarna vände snopet tillbaka hem redan för tio år sedan: det finns i princip inga levande korallrev kvar runt ön. Den höga servicenivån och lyxhotellen är öns styrka men också svaghet, eftersom ön utanför hotellen kan uppfattas som en aning tråkig.

Sticker ut

15 mil vit sand, vackra stränder och skyddade laguner gör Mauritius till vallfärdsort för badfantaster. Det unika med ön är att i princip alla hotell ligger på stranden, också de två - och trestjärniga.

Sexiga stränder, kritvit sand, och vacker dykning på Seychellerna. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Seychellerna

Seychellernas 115 öar bjuder på världens sexigaste stränder, med kritvit sand, palmer och de ikoniska runda granitklipporna.
Dessutom passar de perfekt för luffning och naturupplevelser.

Passar vem

Många par väljer att åka på bröllopsresa eller fira någonting på öarna. Men här finns mycket kul att göra också för barnfamiljerna, kanske allra helst de med lite äldre ungar. Den som drömmer om jättelandsköldpaddor eller kusinerna i havet har kommit rätt, liksom fågelskådarna.

Att göra

Seychellerna har det bredaste utbudet aktiviteter och det mest unika djur- och växtlivet. Enorma ansträngningar görs för att skydda hotade fågelarter, gigantiska sköldpaddor och de sensuella tvillingkokosnötterna.

Prisnivå

Sedan några år ökar antalet privatrum och pensionat. Därmed blir boendet både personligt och prisvärt. Annars är prisnivån på en öl eller pizza ungefär som i Sverige. Kostnaden för lyxhotellen ligger i nivå med Maldiverna och Mauritius.

Mat

Maten är bra men inte exceptionell. Det lokala köket kreol ä r en blandning av Afrika, Frankrike och Asien. Olika curries hör till favoriterna. Fisk är oftast det bästa valet; nästan alla råvaror utom skaldjur och fisk importeras.

LÄS MER: Upplev Seychellerna – ett paradis utan dess like

Boende

Seychellerna bjuder på allt från världens dyraste och finaste privata – North Island – där kungligheter och IT-miljardärer hostar upp 60 000 kronor dygnet, till pensionat för 600 kronor natten.

Mindre bra

Servicenivån är – för att uttrycka det milt – personlig och varierande, ibland nästan skrattretande dålig. Här fjäskas det inte för några utlänningar och arbetslösheten i riket är i verkligheten obefintlig, vilket – hävdar lokalborna – gör sjukfrånvaron på mpndagar misstänkt hög.

Sticker ut

De unika stränderna är världens vackraste och mest tillgängliga. Dessutom lockar en nästan bilfri ö; La Digue, där alla cyklar. Det är inte ovanligt att hamna i små trafikstockningar då gigantiska landsköldpaddor korsar vägen.

På Maldiverna får ingen byggnad nå högre än palmerna. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Maldiverna

Med 1 200 öar samlade i 26 atoller är Maldiverna målbild för alla Robinson Crusoe-drömmare. Varje turist rymmer ett hotell med bungalows, där ingen byggnad får nå högre än palmerna.

Passar vem

Maldiverna lockar utsjasade par såväl som småbarnsfamiljer. Tonåringarna riskerar att bli ö-tokiga på en halv dag, eftersom det med några få undantag inte tar mer än 20 minuter att gå runt ön.

Att göra

Det finns några få , större öar som till och med har golfbana, badminton och fotbollsplan där gästerna spelar med personalen. Men framför allt är det
snorkling, dykning och båtutflykter till obebodda öar som gäller. Huvudän Male bör undvikas.

Prisnivå

Maldiverna är ett dyrt resmål. Den ständigt ökande efterfrågan driver upp priserna år från år. Dock har lokalborna numera rätt att driva små pensionat på sina öar, vilket ger normalinkomsttagare utan alkoholsug chansen till en prisvärd semester.

Mat

Allt utom fisk och kokosnötter importeras. Nivån på mat och dryck följer prisnivån på ön. Stjärnkockarna befolkar lyxöarna, och köken varierar från thai till italienskt och indiskt. De finaste har flera restauranger och dessutom butlerservice.

LÄS MER: Lottie Knutsons 12 favoriter på Maldiverna

Boende

På lokalbornas alkoholfria öar finns numera trevliga pensionat att boka, med varning för industri-öarna närmast huvudön Male. Annars dominerar mer eller mindre lyxiga hotellöar med drömlika boenden på pålar över turkosa laguner.

Mindre bra

Det är dyrt och krångligt att ta sig mellan öarna; öluffning är därför nästan omöjlig och kräver retur till Males flygplats. Merparten av Maldivernas största tillgång, de strandnära korallreven, dog dessvärre efter fjolårets korallblekning.

Sticker ut

Det var här trenden med boende på pålar ute i vattnet föddes. Nästan alla öar är privatägda och huserar en anläggning med bungalows per ö. Det ger en intim och lyxig semesterupplevelse med Nemo som närmsta granne i havet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande