Kom nära sjöleoparden på Antarktis.
Kelpskogar att dyka bland i Kalifornen.
Sardinerna bildar så kallade "betebollar" när de samlar ihop sig.
Ett stim barracudor i Malaysia.
Papua Nya Guinea har många vackra dykplatser.
1 AV 5
Kom nära sjöleoparden på Antarktis.
Foto: ISTOCKPHOTO
2 AV 5
Kelpskogar att dyka bland i Kalifornen.
Foto: ISTOCKPHOTO
3 AV 5
Sardinerna bildar så kallade "betebollar" när de samlar ihop sig.
Foto: ISTOCKPHOTO
4 AV 5
Ett stim barracudor i Malaysia.
Foto: ISTOCKPHOTO
5 AV 5
Papua Nya Guinea har många vackra dykplatser.
Foto: ISTOCKPHOTO

Världens 14 bästa dykplatser du vill se

Att dyka ses ofta som rogivande och befriande. Det finns ett oändligt utbud på platser där dykare får bli ett med det marina livet för en stund.

Här är 14 platser som du kan sätta på din bucketlist.

Antarktis

Antarktis flyttar ständigt på sig, någonting som gör att dykplatserna ändras efter hand. Petermann Island, utanför den Antarktiska halvön är en bra plats för dykare att komma riktigt nära sjöleoparden. Dessa livnär sig på fisk, pingviner och även andra typer av sälar. Nog för att de ser söta och oskyldiga ut men de kan bli upp till 3 meter långa så simma lugnt.

Riviera Maya, Mexiko

Världens största underjordiska flodsystem finns i Mexiko. Dyk i Cenotes (undervattensgrottor) som garanterat imponerar. Saltvatten möter sötvatten och där det inträffar, blir sikten för en liten stund något suddig. Taj Majal cenote har en stalagmit som ser ut som just Taj Mahal.

Missa inte: Städerna på havets botten

Grottdykning när det är som bäst i Mexiko. Foto: Daniel Majak

Point Lobos State Park, Kalifornien

Skogar av kelp. Med andra ord brunaktiga alger som breder ut sig likt skogar på havsbotten. Det ska vara någonting av en andlig upplevelse att dyka bland dessa. Tänk bara på att antalet dykare är begränsat. Det bästa är att boka ditt dykäventyr, två månader i förväg.

Silfra Fissure, Thingvellir Nationalpark, Island

Glaciärvatten kallas för "det klaraste vattnet på jorden" och här har du fri sikt som överstiger 100 meter. Du dyker helt enkelt ner i en tektonisk spricka mellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinenten. Det finns inte så mycket djurliv här men det finns färgstarka alger som påminner om en målning.

Oerhört klart vatten på Island. Foto: ISTOCKPHOTO

Port St. Johns, Sydafrika

Det är under juni och juli månad som du ska ge dig på att dyka här. Då kommer nämligen miljarder av sardiner. De bildar tillsammans "betebollar" och är föda för många hajar, delfiner och valar. Det är en scen som bara måste ses i verkligheten - hur miljarder sardiner försöker ta sig förbi de väntande rovdjuren.

Galapagosöarna

Ögruppen är ofta benämnd som en av de bästa platserna i världen att dyka på. Av dessa anses dykplatsen Darwins Arch, vara den bästa på hela Galapagos. Här kan dykare hamna mitt i skockar av hammarhajar och sköldpaddor. Mellan juli och november finns också goda möjligheter till att få se valhajar.

Massor av hajar kan du se på Galapagosöarna. Foto: ISTOCKPHOTO

Barracuda Point, Sipadan Island, Malaysia

Det kan samlas så många barracudor på ett och samma ställe att de lyckas blockera ljusinsläppet från solen i vattnet. Men förutom tusentals barracudor finns här också gott om koraller, sköldpaddor och drakfiskar. Ifall du tar dig lite djupare ner så kan du också se revhajar ligga och vila på havsbotten.

Missa inte: Vandra i en spökstad – dränktes under vatten

Bora Bora

Det som lockar mest är citronhajarna. Deras gulbruna färg hjälper dem att smälta in i den sandiga havsbotten. Trots att citronhajarna ser arga ut så betraktas de i allmänhet inte som ett hot mot människor. Bora Bora är känt för att ha en hel del olika hajarter och inte bara citronhajarna.

Många olika hajarter finns att se på Bora Bora. Foto: ISTOCKPHOTO

Papua Nya Guinea

Här finns fortfarande väldigt många outforskade dykplatser och rev. Det finns också ett enormt utbud av marina arter. Du kan dyka vid skeppsvrak från andra världskriget, bland hammarhajar eller bland labyrinter av korall. Här finns också deltakrokodilen som du kan få syn på under ett dyk.

Cozumel, Mexiko

Denna plats är en utav få där du har möjligheten att få syn på en paddfisk. De är väldigt ovanliga men just på Cozumel finns det gott om dem. Dykningsexperten Meg Austin rekommenderar Palancar grotta eller Palancars hästsko, som de bästa ställena för att få syn på denna fisk.

Paddfiskarna är svåra att se men det finns gott om dem på Cozumel, Mexiko. Foto: ISTOCKPHOTO

Skulpturpark, Grenada

Utanför Grenadas kust finns sedan 2006 denna dykplats. Det som gör att den hamnar på listan över bästa dykställen är för att där finns skulpturer. Över 50 stycken skulpturer, gjorda av Jason DeCaires, finns i naturlig storlek på havets botten. I dag är detta ett konstgjort rev med mycket koraller och många fiskar mellan skulpturerna. En verkligen unik dykplats.

North Stradbroke Island, Brisbane

Shag Rock och Flat Rock är de mest populära dykplatserna utanför Brisbane. Det finns en väldig mångfald under vattenytan. På sommaren är chansen stor att du får se mantor som ser ut att flyga, även om de befinner sig i vattnet. För att se dessa ska du besöka Manta Ray Bommie.

Stoney Cove, England

Det är ett översvämmat stenbrott. Det erbjuder dykning för alla typer av dykare och fungerar även bra för nybörjare. Gädda och abborre är vanliga fiskar som du ser här. Stället ger en helt annan dykkänsla jämfört med de "vanliga" karibiska vattnen. Här kommer du inte se färgglada koraller men du kommer att se mycket annat.

Kanarieöarna

Här kan du dyka året runt. Vattnet runt de sju öarna är väldigt klart, någonting som bidrar till att dykningen blir som bäst. Området runt Kanarieöarna är ett paradis för alla dykare som också tycker om att fotografera. Mycket att se och mycket att fotografera.

Källa: cntraveler.com

Kanarieöarna har mycket fint under ytan. Foto: ISTOCKPHOTO

LÄS MER:

 Här ligger kinesiska muren under vatten
8 sjunkna städer som du faktiskt kan besöka
Havsdjupens hemligheter