Världens 13 häftigaste övergivna platser

Övergivna platser är både skrämmande och fascinerande.

Allt om Resor har samlat de 13 häftigaste övergivna platserna på jorden – från spöklika nöjesparker via kärnkraftsolyckor och skräckfängelser till rena rama sagoslott.

Häng med på en svindlande resa i tid och rum!

City Hall Station vittnar om en svunnen tid. Foto: Shutterstock

1. City Hall Subway, New York

New Yorks tunnelbana förknippas ofta med smuts, fukt och feta råttor. Men det finns en ovanligt vacker tunnelbanestation som de flesta aldrig besökt, belägen under stadshuset på Manhattan. 

Med sitt välvda tak i dekorativt glasmönster och ljuskronor i mässing vittnar City Hall Station om en svunnen tid. Tunnelbanestationen invigdes med pompa och ståt 1904. Med åren ökade antalet passagerare och allt längre tunnelbanetåg krävdes – något som var svårt att anpassa till City Hall, vars plattform är formad som en kurva. Dessutom låg den bara ett stenkast bort från det betydligt populärare stoppet Brooklyn Bridge. 1945 stängdes stationen för gott. 

 

I dag finns det ändå några möjligheter att besöka stationen. New York Transit Museum anordnar ett antal guidade turer per år – men då måste du först betala en medlemsavgift och ofta boka ditt besök flera månader i förväg. Gratisalternativet är att sitta kvar på tunnelbanelinje 6 när tåget når sin slutstation, Brooklyn Bridge. För att kunna vända tillbaka upp måste det nämligen åka igenom City Hall. Innan detta sker släcks tåget ner och alla passagerare ombeds lämna vagnarna, men har du tur ser tunnelbaneföraren mellan fingrarna och låter dig sitta kvar. 

 

Många av attraktionen hann aldrig användas. Foto: Colourbox

2. Pripjat, Ukraina

Pripjat nöjespark var dömd att misslyckas redan innan den öppnade 1986. Dagen innan den stora invigningen inträffade en härdsmälta i det närliggande kärnkraftverket, i dag ökänt som Tjernobylkatastrofen. 

Pripjat, som ligger strax om Kiev, byggdes huvudsakligen för de som jobbade på Tjernobylanläggningen. Nöjesparken öppnade trots olyckan som planerat, men stängdes några timmar senare när man insåg att staden var tvungen att evakueras. 

Många av attraktionen hann aldrig användas och i dag, 30 år senare, står allt fortfarande orört. Naturen har återtagit stora delar av parkområdet och de som har varit där vittnar om att en märkligt apokalyptisk stämning råder på platsen. 

 

Planen är att återställa slottet som det såg ut innan branden. Foto: Wikimedia

3. Château de la Mothe-Chandeniers, Frankrike

Det övergivna 1200-talsslottet mitt i en sjö är värdigt vilken Disneysaga som helst. Men det är i allra högsta grad verkligt – med en koppling till det svenska kungahuset.

Slottet Château de la Mothe-Chandeniers ligger i den lilla staden Les Trois-Moutiers i västra Frankrike. Slottet tillhörde länge den mäktiga familjen Bauçay, men erövrades av brittiska styrkor inte mindre än två gånger och skadades kraftigt under franska revolutionen.

Efter en totalrenovering övertogs det 1857 av baron Lejeune Edgar och hans fru Amable Clary, som var brorsdotter till den svenska drottningen Désirée. Men under vintern 1932, strax efter att de installerat centralvärme på slottet, bröt en kraftig eldsvåda ut och slottet övergavs.

I årtionden stod vildvuxna träd för det enda livet på ön och ett totalt förfall verkade vara nära. Men 2017 startades en lyckad crowdfunding-kampanj för att köpa slottet. I dag är över 25 000 personer delägare i slottet och planen är att återställa det som det såg ut innan branden. Förra året öppnade Château de la Mothe-Chandeniers för besökare under sommarmånaderna, och 2019 står det öppet från april till september.

 

I dag är det förbjudet att gå i land på stora delar av ön. Foto: Shutterstock

4. Hashima Island, Japan

1959 var Hashima världens mest tätbefolkade ö. I dag är det en öde spökstad i betong mitt ute i havet. Inte en enda invånare bor kvar.

Hashima hade en kort men intensiv storhetstid tack vare sitt kol. 1887 togs det första schaktet upp och 1890 köpte Mitsubishi den lilla klippön utanför Nagasaki. Under andra världskriget tvingades kinesiska och koreanska krigsfångar att bryta kol i gruvan. Men även många frivilliga bosatte sig på ön – 1959 bodde inte mindre än 5 259 personer på den 6,3 hektar stora ön och bland de labyrintliknande byggnaderna rymdes såväl skolor som sjukhus, biograf och barer. 

1974 var kolen slut, gruvan lades ner och hela ön övergavs. I dag är det förbjudet att gå i land på stora delar av ön, men vissa guidade båtturer görs från Nagasaki. Tycker du att du känner igen ön? Det var här som James Bond-skurken Raoul Silva höll till i ”Skyfall”. 

 

En jättelik staty av Gulliver, fastsurrad till marken med Mount Fuji i bakgrunden.

5. Gullivers Kingdom, Japan

En jättelik staty av Jonathan Swifts klassiska figur Gulliver, fastsurrad till marken med Mount Fuji i bakgrunden låter som en given turistattraktion. Men en konkurs och hundratals självmord kom emellan.

Gullivers Kingdom öppnade 1997 med blev aldrig den kassasuccé som ägarna hoppats på. Kanske var Gullivers saga inte tillräckligt intressant för dagens barnfamiljer. Kanske kändes inte parkens närmsta granne – självmordsskogen Aokigahara – som en lämplig plats att låta barn komma i närheten av. Aokigahara sägs vara jordens näst mest populära plats att begå självmord på (efter Golden Gate-bron i San Francisco, USA) och drygt 100 personer väljer att avsluta sina liv i skogen – varje år.

2001 gick i alla fall parkens huvudfinansiär, Niigata Chou Bank, i konkurs och parkens portar stängdes för gott. I dag finns nästan ingenting av parken kvar. 

 

I över ett halvt sekel har en brand rasat under Centralias markyta. Foto: Istock

6. Centralia, USA

Du kan omöjligt köra in i den lilla gruvbyn Centralia i Pennsylvania utan att se varningsskyltarna. Besökare som ändå passerar dem riskerar att kvävas av farlig rök eller falla ner i ett slukhål.

I över ett halvt sekel har en brand rasat under Centralias markyta. Branden startade 1962 när stadens fritidsbrandkår som vanligt skulle elda upp sopstacken i ett gammalt dagbrott för att göra plats för mer sopor. Men den här gången gick något fruktansvärt fel. Hettan blev så intensiv att den stenkol som fanns i en gruvgång i dagbrottet började brinna. Och den underjordiska branden spred sig genom nätet av gruvgångar som gick under Centralia. Men först 1979 insåg man omfattningen av branden, och sedan 80-talet är staden evakuerad. 

Ett tiotal invånare vägrar dock flytta på sig och bor kvar bland slukhålen och sprickorna som branden orsakat. Och trots att röken som sipprar upp består av svavelgaser och kolmonoxid lockar det mängder av besökare på jakt efter effektfulla bilder. Branden? Den tros kunna hålla sig vid liv i ytterligare drygt 200 år.    

 

Få platser ser lika spöklika ut som Fukushima. Foto: Podniesinski/Rex Shutterstock

7. Fukushima, Japan

Fram till den 11 mars 2011 var Fukushima en relativt okänd stad för människor utanför Japan. Men när den ödesdigra jordbävningen orsakade en tsunami som slog ut kylarsystemet i stadens kärnkraftverk blev den katastrofdrabbade staden känd världen över. 

Trots att det gått mindre än ett decennium sedan staden övergavs är det få platser som ser lika spöklika ut som Fukushima. Nästan 20 000 personer dog i olyckan och de som överlevde flydde i all hast. Än i dag pågår saneringsarbetet. 

Människor som besöker området får visas där i max fem timmar. Vattnet är förgiftat och går inte att dricka. De tidigare odlingsfälten ekar tomma – inget går att så i den sjuka marken. På vägarna står bilar som fastande i trafikstockningen kvar där de lämnades och matbutikerna är fyllda med varor med passerat utgångsdatum.

När människorna kan flytta tillbaka är fortfarande oklart. Till dess fortsätter damm och spindelnät att ligga tätt över skolor och hem. 

 

Det gamla fängelset sägs vara det mest hemsökta i Amerika. Foto: Istock

8. West Virginia State Peniteniary, USA

Fängelset ser ganska fint ut från utsidan. Men låt dig inte luras av fasaden – innanför väggarna har inte mindre än 36 mord begåtts och 94 avrättningar genomförts. 

Det gamla fängelset sägs vara det mest hemsökta i Amerika. Mellan 1876 och 1995 skakade några av USA:s allra värsta förbrytare galler här. Dessutom sägs fängelset vara byggt ovanpå en indiansk begravningsplats. 

Fram till 1931 var avrättningarna i fängelset offentliga. Det upphörde dock efter att en fånge fick huvudet avslitet av snaran under hängning. En tid senare beordrades en intern att bygga en elektrisk stol för att modernisera avrättningarna. Internen blev så illa sedd av sina medfångar att han tvingades tillbringa resten av fängelsetiden i isoleringscell, men ”Old Sparky” finns fortfarande kvar innanför murarna. 

I dag anordnas flera guidade turer till det nedlagda fängelset. De allra modigaste väljer övernattningsvarianten. Då får man vara beredd på ett möte med ”Skuggmannen” – en stillastående silhuett med ett eget entourage av sedan länge döda vakter och fångar. 

 

Snö och is har trängt igenom de stora fönstren och letat sig ända in i hotellkorridorerna. Foto: Nordrum, Svein

9. Hotell Bislingen, Norge

En timme från Oslo ligger verklighetens ”The Shining”. Skidhotellet, vars fashionabla salonger och rum en gång var fyllda av liv har flyttat ut. Och Kung Bore har flyttat in. 

Hotell Bislingen byggdes 1967 och var under 70-talet en trendig destination för skidentusiaster. I dag är det åtta år sedan hotellet bommades igen och lockar numera en helt annan skara människor. Snö och is har trängt igenom de stora fönstren och letat sig ända in i hotellkorridorerna. Gammeldags skidpjäxor står fortfarande staplade i väntan på uthyrning och i det en gång påkostade köket har takfärgen släppt i stora flagor. 

Framför allt under vintern skapar förfallet en trolsk stämning som enligt besökare ger en hel del associationer till skräckhotellet i Stephen Kings ”The Shining”.    

 

Hit kan man bara ta sig med hjälp av båt eller helikopter. Foto: Wikimedia

10. Maunsell Forts, Storbritannien 

Maunsell Forts, eller Red Sands Sea Forts som de också kallas, byggdes 1943 mitt under brinnande världskrig för att skjuta ner tyska stridsflygplan. I dag står de enorma metalltornen mitt i Themsen tomma – men snart kan de komma att användas till något helt annat.

Ungefär en mil utanför kusten vid Whitstable i Kent tornar skytteplatserna upp sig. Hit kan man bara ta sig med hjälp av båt eller helikopter, vilket har gjort att de flesta metalltornen fortfarande står kvar helt orörda. Efter andra världskriget användes tornen för att sända piratradio, men har sedan dess stått i princip tomma – som tagna ur en ”Star Wars”-film. 

Men snart kan de mäktiga tornen få nytt liv. Fastighetsförvaltaren har lagt fram en plan med flera ritningar som skulle förvandla den övergivna platsen till en lyxresort med hotell, spa, restauranger och barer. 

 

Tidningen Esquire har döpt den pyramidformade skapelsen till ”Domedagshotellet” . Foto: Shutterstock

11. Ryugyong Hotel, Nordkorea

Skrytbygget i Pyonyang är svårt att missa. Med sina 300 meter är det huvudstadens högsta byggnad. Men något hotell blev det aldrig. Det bidde bara ett skelett av betong. 

Planen var att bygga världens största hotell och 1987 började grunden att gjutas. Fem år senare stod det klart – betongskalet alltså. 2008 färdigställdes fasaden med glasfönster. Men de 3 000 hotellrummen, restaurangerna och kasinot som skulle rymmas inuti själva byggnaden blev aldrig av – enligt vittnen är insidan helt tom. 

Tidningen Esquire har döpt den pyramidformade skapelsen till ”Domedagshotellet” och det är okänt om det finns några planer på att någonsin bygga klart det.

 

Den pampiga järnvägsstationen har blivit en symbol för staden Detroits uppgång och fall. Foto: Shutterstock

12. Michigan Central Station, Detroit

Den pampiga järnvägsstationen har blivit en symbol för staden Detroits uppgång och fall. När den byggdes 1912 var byggnaden den högsta i sitt slag. Nu är det en övergiven plats i förfall.

Michigan Central Station ritades av samma arkitekter som ligger bakom Grand Central Station i New York. Stationen blev snart en populär knutpunkt för USA:s industriella centrum och arbetare vallfärdade till bilindustrins mecka Detroit. Men ju mer biltrafiken ökade i popularitet, desto mindre blev efterfrågan på tågresor. Speciellt i bilindustrins mecka Detroit. 

1988 avgick det sista tåget mot Chicago och stationen stängdes för gott. Inredningen såldes för en spottstyver och det som blev över plundrades eller förstördes åren efter. I dag är i stort sett varenda fönster i den 18 våningar höga byggnaden krossat och den en gång så pampiga järnvägen tjänar nu främst som canvas åt stadens graffitikonstnärer.

Men det finns hopp: Biltillverkaren Ford köpte nyligen hela komplexet och planerar att göra om det till bostäder åt 2 500 av sina anställda inom fyra år. I april 2019 kom dessutom rapporter om att tågbolaget Amtrak undersöker möjligheterna att återuppta trafiken till tågstationen.

 

Envisa rykten hävdar att vattnet i den konstgjorda sjön är förgiftat och rentav farligt att bada i. Foto: https://www.instagram.com/sephlawless/

13. River Country, Florida

Disney World i Orlando har en mörk hemlighet som de inte vill att du ska veta om. Ett stenkast från dagens nöjespark ligger nöjesjättens första vattenpark – som är strikt förbjuden att besöka.

River Country öppnade 1976 och tanken var att efterlikna en hemlig badplats. En konstgjord sjö, avancerade vattenrutschbanor och betongbyggda klippor byggdes upp. Men 2001 stängdes plötsligt parken och lämnades åt sitt öde. Disney har inte velat kommentera anledningen, men envisa rykten hävdar att vattnet i den konstgjorda sjön är förgiftat och rentav farligt att bada i. 

Bilderna från en fotograf som lyckades ta sig in i den igenbommade parken visar att naturen är på god väg att dölja spåren av vattenparken, vilket har väckt frågorna till liv igen. Den hemliga badplatsen från 70-talet har till Disneys förtret blivit allmän kännedom.