Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Världens 13 häftigaste övergivna platser

Övergivna platser är både skrämmande och fascinerande.

Allt om Resor har samlat de 13 häftigaste övergivna platserna på jorden – från spöklika nöjesparker via kärnkraftsolyckor och skräckfängelser till rena rama sagoslott.

Häng med på en svindlande resa i tid och rum!

City Hall Station vittnar om en svunnen tid.

Foto: Shutterstock

1 av 13

1. City Hall Subway, New York

New Yorks tunnelbana förknippas ofta med smuts, fukt och feta råttor. Men det finns en ovanligt vacker tunnelbanestation som de flesta aldrig besökt, belägen under stadshuset på Manhattan.

Med sitt välvda tak i dekorativt glasmönster och ljuskronor i mässing vittnar City Hall Station om en svunnen tid. Tunnelbanestationen invigdes med pompa och ståt 1904. Med åren ökade antalet passagerare och allt längre tunnelbanetåg krävdes – något som var svårt att anpassa till City Hall, vars plattform är formad som en kurva. Dessutom låg den bara ett stenkast bort från det betydligt populärare stoppet Brooklyn Bridge. 1945 stängdes stationen för gott.


I dag finns det ändå några möjligheter att besöka stationen. New York Transit Museum anordnar ett antal guidade turer per år – men då måste du först betala en medlemsavgift och ofta boka ditt besök flera månader i förväg. Gratisalternativet är att sitta kvar på tunnelbanelinje 6 när tåget når sin slutstation, Brooklyn Bridge. För att kunna vända tillbaka upp måste det nämligen åka igenom City Hall. Innan detta sker släcks tåget ner och alla passagerare ombeds lämna vagnarna, men har du tur ser tunnelbaneföraren mellan fingrarna och låter dig sitta kvar.

1 av 13