Världens 12 bästa nyårsstäder

Sugen på att fira nyår i en riktig världsmetropol?

Här är tolv storstäder jorden runt som verkligen kan det där med att fira in ett nytt år.

Nyår i London? Berlin? New York? Hongkong? Valet är svårt.

London Eye. Foto: Shutterstock

1. Nyår i London

London Eye med sina nyårsfyrverkerier i centrala London har dragit allt större publik under senare år och det beräknas att runt en halv miljon människor trängs under firandet i centrala staden. 

För att råda bot på kaoset har stadens myndigheter de senaste två åren tagit betalt för de bästa platserna (biljetterna kostar tio pund och begränsade till fyra stycken per kund). För tillgång till eventuellt överblivna biljetter kolla på london.gov.uk/nye.

 

Fyrverkeriet ackompanjeras av musik från allehanda högtalare och Westminster brukar vara fullsatt redan vid niotiden. Ett alternativ är Waterloo Bridge. Men myndigheterna avråder från besök i centrala London runt tolvslaget om du saknar giltig biljett. Man hänvisar i stället till BBC:s omfattande tv-sändning.

Minuterna räknas ned inför tolvslaget och när Big Ben slår tolv utbryter fyrverkerishowen till allsång av "Auld Lang Syne".

London är en av världens ledande musikstäder vilket gäller inte minst denna afton då utbudet av klubbar där det dansas och festas hela natten är mycket, mycket långt. Det är dock klokt att köpa biljetter i förväg.

På nyårsdagen fortsätter festligheterna med en stor parad genom centrala London med marschband, dansare och de kungliga hästarna.

www.visitlondon.com 

 

Brandenburger Tor i Berlin. Foto: Shutterstock

2. Nyår i Berlin

Berlin, den ledande staden när det gäller nyårsfirande i Europa), ligger ju också väldigt behändigt till för oss svenskar. 

Den två meter långa "partysträckan" vid Brandenburger Tor mitt i staden brukar locka mellan en och två miljoner besökare (motsvarande besökssiffror för nyårsfirandet i centrala London och Paris är 500 000 respektive 340 000).

 

När midnatt närmar sig lyses himlen och tornet upp av en enorm ljus- och lasershow och nedräkningen börjar. Vid tolvslaget avfyras ett spektakulärt fyrverkeri med över 6000 pjäser. 

Nyår i Berlin har blivit ett begrepp som drar festglada resenärer från hela världen. Och man spar inte på krutet. Gatorna i festområdet kantas av musikscener, ljus- och lasershower samt rader av partytält med skumpa, glögg, currywurst och andra obligatoriska festtillbehör. En stor och gratis musikfestival ingår i programmet - huvudscenen vid Brandenburger Tor har på senare år gästats av stora internationella namn som Pet Shop Boys (årets artistuppbåd är ännu ej känt).

Begreppet stängningsdags existerar inte här på nyårsnatten utan alla stånd, shower och barer kör på ända till morgontimmarna. Liksom festerna rader av klubbar och krogar över hela staden. För det enorma utbudet kolla in: www.nye-party-berlin.com

"Guten Rutsch”, som den tyska nyårshälsningen lyder.

 

Times Square i New York. Foto: Shutterstock

3. Nyår i New York

Nyårsafton på Times Square i hjärtat av New York är en riktig klassiker och ett minne för livet. Här samlas hundratusentals New Yorkbor och tillresta för att fira in det nya året. 

 

Höjdpunken är en tradition sedan mer än hundra år: det så kallade "ball drop" då en stor "boll" släpps från en flaggstång för att nå botten på tolvslaget till folkets jubel. Samtidigt sprids ett ton glittrande konfetti över de församlade.

Festprogrammet drar i gång redan vid sextiden på kvällen då publiken förses med gratis festprylar som balloger och mössor och en brokig parad av musikuppträdanden och allehanda underhållning utbryter. 

Andra heta platser att fira aftonen på är i Brooklyns Prospect Park som har mer karaktär av lugn familjefest om än med mäktiga fyrverkerier och i det nöjestäta Meatpacking District.

nycgo.com

 

Eiffeltornet i Paris. Foto: Shutterstock

4. Nyår i Paris

 Paris är ett mycket populärt nyårsmål, men för att undvika besvikelse bör man känna till den franska huvudstaden inte arrangerar någon form av officiell ceremoni i form av fyrverkerier eller nedräkning. 

Men ändå lever staden upp till sitt smeknamn "Ljusets stad" - största spektaklet är ljusspelet kring och på Eiffeltornet runt midnatt samt tusentals privata fyrverkerier.

 

Hetaste samlingspunkten är på och kring paradgatan Champs-Élysées där folk flockas kring medhavda champagneflaskor och picknickkorgar. En speciell nyårssed här är att ge och få papillottes (smällare av choklad).

Den som vill ta det lite lugnare söker sig hellre exempelvis till Montmartre och området vid kyrkan Sacre Coeur där stämningen är något stillsammare och en rad barer och krogar lockar i närheten. Här finns också flera platser med utsökt vyer över staden och natthimlen.

en.parisinfo.com

 

Hofburg i Wien. Foto: Shutterstock

5. Nyårskonsert i Wien

Wien. Tv-sända nyårsdagskonserten från Wien är en världsberömd helgtradition och Österrikes huvudstad är stället för den som vill fira nyår i gammaldags och högtidlig stil. 

 

Här roar man sig högborgerligt med en mängd glamorösa slottsbaler, klassiska konserter och middagskryssningar utmed Donaufloden. Hundratusentals människor samlas för att se fyrverkerierna i nöjesparken Wiener Prater. En speciell "nyårsrutt" löper genom centrala staden kantad av matstånd och alla typer av musikunderhållning från pop och rock till valsmusik och operett. Dagen efter samlas jätteskaror vid Stadshuset för att gemensamt titta på nyårsdagskonserten med Wienerfilharmonikerna på storbildsskärmar.

www.wien.info/en/music-stage-shows/new-years-eve

 

Operahuset i Sydney. Foto: Shutterstock

6. Nyår i Sydney

Sydney har på senare år lockat mellan två och tre miljoner besökare till sin nyårsfest. Så erbjuder också Australiens största stad ett av världens mest spektakulära nyårsfiranden. 

Staden har två för helgen speciella lockelser: dels gör dess geografiska läge den till en av de första världsmetropolerna att kunna hälsa det nya året välkommet, dels är det sommar här vid denna tid på året. Här går det att fira i shorts på stranden. Men i centrum står hamnen och bron Sydney Harbour Bridge. Med hjälp av fyrverkerier och ljus fås hela hamnen liksom stans berömda operahus att se ut att stå i brand.

Själva fyrverkerierna utförs i två delar: det första, klockan nio på kvällen är främst avsett för barnfamiljer, det andra - som varar en timme - hålls vid tolvslaget. Hamnshowen rymmer även luftakrobatik, en uråldrig rökceremoni samt en koreograferad flotta av upplysta båtar. 

Sydney stad har 55 speciella utsiktsplatser där man ser extra bra. Här är dock alkoholförtärig förbjuden och många av platserna kräver förköpta entrébiljetter. Ett bra sätt är att se fyrverkerierna från en båt - också där krävs bokning i förtid. Under natten fortsätter festligheterna på stränder, gator och klubbar över hela staden. 

sydney-nye.com

 

The Strip i Las Vegas. Foto: Elnur Amikishiyev

7. Nyår i Las Vegas

Las Vegas, världens främsta partystad, skruvar upp glitter- och glamourkvoten ytterligare när det blir dags för årets mesta fest. 

 

Hela den berömda centrala gatan (The Strip) stängs av för fordonstrafik och över 300 000 nyårsfirare gottar sig åt fyrverkerier, levande musik och fantastiska lasershower. Stadens alla barer, kasinon och nattklubbar går för högtryck och musiken dånar till max. Som vanligt gästas spelstaden av världskända artister. Några av artisterna som uppträder i staden på själva nyårsafton är Britney Spears, Celine Dion, Maroon5 och Bruno Mars. 

www.vegas.com/newyears

 

Hogmanay i Edinburgh. Foto: Lloyd Smith

8. Nyår i Edinburgh

Edinburgh i Skottland är värd för ett av världens livligaste nyårsfiranden, känt som "Hogmanay" och utsträckt över fyra intensiva partydygn. 

 

Över 250 000 festglada röjer loss i staden till mängder av musikarrangemang (inomhus och utomhus), festtillställningar och manifestationer. Fackeltåg ingår i traditionen samt ett stort fyrverkeri vid slaget midnatt då hela staden stämmer upp i allsång i klassiska "Auld Lang Syne."  En ny attraktion i år är festområdet "Street Party". Till musikunderhållningen i staden på nyårsafton en konsert med gruppen Biffy Clyro. 

www.edinburghshogmanay.com

 

Dublins nyårsfestade pågår i flera dagar. Foto: Shutterstock

9. Nyår i Dublin

Irlands huvudstad jobbar hårt på att nå rykte som världsattraktion som nyårsstad. Festandet pågår i flera dagar med start 29 december. 

 

Hela staden kläs i ljus, ljud och spektakel. Bland höjdpunkterna på själva nyårsafton hör en parad genom centrala stadens gator på temat "ljus och fyrverkerier" och sedan blir det en stor "nedräkningskonsert" fram till tolvslaget. Centrum för festligheterna är berömda området St Stephen’s Green. På nyårsdagen hölls bland annat en stor utomhusbrunch på ett torg i krogtäta stadsdelen Temple Bar.

www.newyearsevedublin2015.com

 

Trängsel på Copacabana i Rio. Foto: Shutterstock

10. Nyår i Rio de Janeiro

Copacabana är festigheternas centrum där runt två miljoner människor samlas, de allra flesta klädd i vitt (färgen som sägs bringa lycka åt det nya året). Nyårsaftonen är nämligen Rio de Janeiros största årliga fest vid sidan av karnevalen.

 

På dagtid deltar många i en gammal ritual som hyllar sjögudinnan Yemanja och som går ut på att man kastar ut blommor i vattnet. Kvällsfirande brakar loss klockan sju då musiker och DJ:s inleder kvällens övningar på en rad scener utmed   Hela området fylls av dansare, trumslagare, maskeradklädda firare och allehanda nöjesinrättningar. Vid tolvslaget avfyras mängder av fyrverkerier från båtar utanför stranden och sedan dansas samba tills solen går upp. Bär gärna vitt, men kanske inte dina dyrbaraste kläder: de spontana champagneduscharna är frekventa denna afton.

www.riodejaneiro.com

 

Nyår i Reykjavik. Foto: Ragnar Th. Sigurdsson/Visit Reykjavik

11. Nyår i Reykjavik

Reykjavik. Att islänningarna är det folk i världen som köper mest fyrverkeripjäser per person garanterar en färgstark nyårsafton. Det arrangeras inget officiellt fyrverkeri, men att det blir ljusshow garanteras av lokalbornas egen entusiasm. 

 

Allting exploderar vid klockslaget 23.35 då stadens 200 000 invånare beräknas bränna av 500 ton fyrverkeripjäser. Efter tolvslaget brakar festandet loss i stadens centrum där över hundra barer, klubbar och kaféer har öppet ända till morgonen. Många krogar satsar på specialmenyer med exotiska traditionella rätter under nyårshelgen.

www.visitreykjavik.is/new-years-eve-reykjavik

 

Hongkong har nyårsfirande i världsklass. Foto: Shutterstock

12. Nyår i Hongkong

Hongkong har minst sagt förväntningar att leva upp till när det gäller avancerade fyrverkerier. Staden räknas ju till en av världens mest högteknologiska. Och här håller de absolut världsklass. 

 

Victoriahamnen (Kinas största hamn) är festens hjärta där tolvslaget räknas in av en enorm människomassa - på kajerna, i båtar och på takterrasser - innan de extravaganta färgexplosionerna över himlen brakar loss. Höjdpunkten är finalen då en gigantisk drake, skapad av fyrverkerier, dansar över natthimlen. Festligheterna fortsätter med musikuppträdanden och olika former av underhållning natten igenom.

Bästa utsikten över hamnen fås från områdena Central, Causeway Bay och Tsim Sha Tsui. Om du inte klarar av att trängas i hamnen vid tolvslaget så bege dig till Two International Finance Center där en enorm digital klocka räknar ned tolvslaget följt av ett jättefyrverkeri.

discoverhongkong.com