"Helvetets dörr". I mitten av Karakumöknen i Turkmenistan ligger denna 70 meter breda krater.
FOTO: Tormod Sandtorv/Flickr
1 av 9: "Helvetets dörr". I mitten av Karakumöknen i Turkmenistan ligger denna 70 meter breda krater. FOTO: Tormod Sandtorv/Flickr Foto: Flickr
Haw Par Villa, Singapore. En 78 år gammal nöjespark som är motsatsen till Disneyland.
2 av 9: Haw Par Villa, Singapore. En 78 år gammal nöjespark som är motsatsen till Disneyland. Foto: Thorbjörn Falk
I Centralia finns idag bara åtta invånare.
FOTO: Peter & Laila/Flickr
3 av 9: I Centralia finns idag bara åtta invånare. FOTO: Peter & Laila/Flickr Foto: Flickr
Gomantong-grottorna, Borneo.

FOTO: Col Ford and Natasha de Vere/Flickr
4 av 9: Gomantong-grottorna, Borneo. FOTO: Col Ford and Natasha de Vere/Flickr Foto: Flickr
Sedlec Ossuary. "Benkyrkan" är en världsberömd skräckis.
5 av 9: Sedlec Ossuary. "Benkyrkan" är en världsberömd skräckis. Foto: Colourbox
Denna till synes rofyllda skog vid foten av berget Fuji har en extremt plågsam historia. Den är känd som "självmordsskogen"
FOTO: Guilhem Vellut/Flickr
6 av 9: Denna till synes rofyllda skog vid foten av berget Fuji har en extremt plågsam historia. Den är känd som "självmordsskogen" FOTO: Guilhem Vellut/Flickr Foto: Flickr
Pripyat, Ukraina. Ett prima exempel på den spöklika stämning som präglar hastigt övergivna platser.
7 av 9: Pripyat, Ukraina. Ett prima exempel på den spöklika stämning som präglar hastigt övergivna platser. Foto: Colourbox
Pripyat. Böcker ligger kvar på skolbänkarna.
8 av 9: Pripyat. Böcker ligger kvar på skolbänkarna. Foto: Colourbox
Stadsdelen Xochimilco är ett världsarv känt för sina många kanaler och små konstgjorda öar.
9 av 9: Stadsdelen Xochimilco är ett världsarv känt för sina många kanaler och små konstgjorda öar. Foto: Colourbox

Världens 11 läskigaste platser ger kalla kårar

Många vill se världens vackraste platser.
Men dess direkta motsatser kittlar också massor av resenärer.
Här är världens elva läskigaste platser.
Törs du bege dit dit?

"Helvetets dörr", Derweze, Ahal-provinsen, Turkmenistan

I mitten av Karakumöknen i Turkmenistan ligger denna 70 meter breda krater som aldrig tycks sluta brinna. Den uppstod under oljeletning här 1971 då en oljeplattform rasade och slog upp en grop i marken där det började läcka ut farlig metangas. De ansvariga trodde de kunde elda upp gasen - men den brinner fortfarande efter 44 år...

Beelitz-Heilstätten, Beelitz, Tyskland

Ett skräckingivande gammalt övergivet sjukhus, byggt 1898. Efter att ha varit ett sanatorium för tuberkulossjuka bedrevs här soldatsjukhus under första världskriget (en av patienterna var Adolf Hitler) liksom under det andra innan ryssarna bedrev samma verksamhet här tills Berlinmuren föll. Sedan har naturen tagit över och förvandlat det hela till något riktigt ruskigt.

 

Snake Island, São Paolo, Brasilien

Den "ormön" utanför São Paolo är en av världens allra farligaste. Här finns en enorm mängd av en av de allra giftigaste ormarna, den så kallade gyllene lansormen. Då ön uppstod och isolerades för 11 000 sedan blev ormarna tvungna att lära sig att fånga fåglar vilket ledde att deras gift utvecklades till att bli fem gånger starkare än normalt och omedelbart dödande. Här antas finnas cirka fem ormar per kvadratmeter. Sedan länge råder förbud att beträda ön.

Haw Par Villa, Singapore

En 78 år gammal nöjespark som är motsatsen till Disneyland. Innanför entrén möts du av ett tusental groteska statyer som påstås föreställa figurer ur kinesiska sagor, men det är svårt att inte känna obehag inför dessa spöklika och skrämmande skapelser. Och då har du inte ens nått fram till "Helvetets tio gårdar" där det i detalj visas hur det går till för den som begår olika lagbrott - "missbruk av böcker" straffas med att du sågas av på mitten...

Centralia, Pennsylvania, USA

Detta var en välmående stad tack vare sina värdefulla kolgruvor i nära hundra år. Men 1962 började det av oklara skäl brinna i en av gruvorna och elden härjar än. Först tog invånarna saken lugnt men efter en rad incidenter (som när en ung pojke 1981 höll på att trilla ned i ett plötsligt uppkommet sjunkhål) började staden att avfolkas. I dag finns här bara åtta invånare. Röken från gruvan kan ses på långt håll. Vetenskapsmän tror att den underjordiska eldsvådan kan pågå i ytterligare 250 år.

Gomantong-grottorna, Borneo, Malaysia

Grottorna i sig är magnifika men de flesta besökare vänder snabbt på klacken. Grottorna bebos av omkring två miljoner fladdermöss vars stinkande avföring täcker marken i tjocka, kletiga lager. Om du klarar dig förbi möts du av miljontals kackerlackor som gärna klättar uppför dina ben. Står du fortfarande ut så lär du träffa på mängder av ormar, skorpioner och krabbor också.

Sedlec Ossuary Foto: Colourbox

Sedlec Ossuary, Kutná Hora, Tjeckien

"Benkyrkan" är en världsberömd skräckis. Sedan "helig jord" från Jerusalem tagits hit här på 1300-talet blev detta en mycket populär begravningsplats. När det inte fick plats för fler gravar grävde man upp de äldre skeletten och lät en skicklig hantverkare se till att benresterna kom till bruk. Resultatet blev en enorm mängd av prydnader i kyrkan som kandelabrar, gravmonument och en massiv ljuskrona som rymmer nästan samtliga ben som finns i en människas kropp.

Aokigaharaskogen, Yamanashiprefekturen, Japan

Denna till synes rofyllda skog vid foten av berget Fuji har en extremt plågsam historia. Den är känd som "självmordsskogen" och sägs vara världens populäraste plats för självmord efter San Franciscos Golden Gate-bro. Anledningen till detta uppges vara flera: skogen är i japansk mytologi sedan länge kopplad till onda andar och skogen står oerhört tät och ljuddämpande. Men framför allt är det här hjältinnan i en berömd japansk roman från 1961 om olycklig kärlek tar livet av sig.

Pripyat, Ukraina

Ett prima exempel på den spöklika stämning som präglar hastigt övergivna platser. Staden hade 50 000 invånare när den evakuerades efter kärnkraftshaveriet i Tjenobyl 1986. Allt står kvar som det lämnades: byggnader, möbler och alla andra tecken på liv. Böcker ligger kvar på skolbänkarna, dockor ligger och förmultnar i docksängar, de inramade fotografierna hänger kvar på sina platser. I dag är det mest kända landmärket nöjesparkens stillastående pariserhjul.

Dockön, Xochimilco, Mexico City

Stadsdelen Xochimilco är ett världsarv känt för sina många kanaler och små konstgjorda öar. Bland de senare ryms en morbid märklighet: den lilla ön som är prydd med massor av dockor (eller delar av), ofta upphängda på grenar i träd och buskar. Bakgrunden är att öns tidigare invånare, en viss Julian Santa Barrera, fann en ung flicka död i ett näraliggande vattendrag. Då fick han för sig att han genom att hänga upp massor av dockor skulle kunna skrämma bort de onda andrar som vållat flickans död. Resultatet ser mycket kusligt ut.

Kapuciner-katakomberna, Palermo, Sicilien

Katakomberna uppstod i slutet på 1500-talet då kyrkogården intill blev full. Först var de bara avsedda för kyrkans män men sedan det blev känt att katakomberna gav upphov till en sorts naturlig mumifiering blev det status bland finare folk att få en sista viloplats här. I dag ryms över 8 000 kroppar uppställda i olika korridorer beroende på bakgrund ("präster", "barn", "oskulder" med mera).

 

 

Källa: cnraveler.com

 

LÄS OCKSÅ:

 Övergivna platser som skrämmer och fascinerar
12 platser du inte visste fanns
Farligaste resmålen för turister
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande