peter hanneberg arkiv - ön bartolom  med den välkända, spetsiga klippan pinnacle rock och i bakgrunden ön santiago. öar. foto: peter hanneberg.   publicerad text:  publicerad bildtext:galapagos unga vulkanöar är ett levande laboratorium för evolutionsforskarna.
peter hanneberg arkiv - ön bartolom med den välkända, spetsiga klippan pinnacle rock och i bakgrunden ön santiago. öar. foto: peter hanneberg. publicerad text: publicerad bildtext:galapagos unga vulkanöar är ett levande laboratorium för evolutionsforskarna. Foto: Peter Hanneberg

Världens 11 häftigaste öar

"Alla människor älskar öar", säger journalisten och författaren Peter ­Hanneberg, som själv har besökt mängder av öar runt jorden.

Allt om Resor bad honom dela med sig av sina mest skinande pärlor.

Här är hans 11 favoriter. Från Bird Island på Seychellerna till Svalbard i Norge.

 

Text av: Peter Hanneberg

Allt om Resor
Foto: Peter Hanneberg

1. Galapagosöarna, Ecuador

 

För 179 år sedan, den 15 september 1835, lade fregatten HMS "Beagle" till här. Fartygets naturforskare Charles Darwin fann uppenbara skillnader hos härmtrastar och landsköldpaddor mellan öar med olika livsbetingelser att det gick upp ett ljus för honom: djur och natur är inte skapade av någon gud, utan har utvecklats till dagens former under påverkan av sin livsmiljö. Tack vare Galapagos började vi förstå evolutionen.

Dessa djur och fåglar kan besökaren njuta av än i dag på mycket nära håll, eftersom de är så oskygga. Havsleguaner, flygoförmögna skarvar, små tropiska (!) pingviner, blåfotade sulor, fregattfåglar, sjölejon och inte minst jättesköldpaddorna.

Ta sig hit: Flyg till Guayaquil i Ecuador med KLM via Amsterdam, och med inhemskt flyg till Galapagos. Bo i Puerto Ayora och hyr in er på en båt med helpension under till exempel fyra dagar för att hinna se flera öar. Paketresor ordnas från Sverige av flera operatörer, som Jambo Tours.

 

Foto: Peter Hanneberg

2. Bird Island, Seychellerna

 

Ska man använda reklam­klyschan "paradis" så är ­Seychellerna mitt paradis nummer ett på jorden. Efter 25 resor dit har Bird Island utkristalliserat sig som den finaste ön när jag bara vill bada och koppla av. Ön är byggd av sand på ett gammalt rev och tar tre kvart att vandra runt. Den är privatägd av lokala seychellier. Med endast 25 bungalower känns ön fri från turister och den blir ens eget paradis.

Halva året "befåglas" Bird Island av två miljoner häckande sottärnor, därav öns namn. Stranden löper runt hela ön och är lika fantastisk som den är folktom. ­Chansen är stor att få se havssköld­paddor kravla upp ur havet för att lägga ägg i ­sanden. God kreolsk buffé på färsk fisk dukas upp till lunch och middag.

Svenska kungafamiljen har bott här en natt.

Ta sig hit: Flyg till huvud­ön Mahé från Stockholm med KLM/Air France ­eller ­Emirates, varefter det tar 35 minuter ut till Bird med Air Seychelles ­propellerplan. ­Bokas för minimum tre nätter.

 

Foto: Peter Hanneberg

3. Gotska Sandön, Sverige

 

Parallellerna mellan Bird Island och Gotska Sand­ön, är många. Sandön är på samma sätt byggd helt av sand, därav namnet, medan palmerna och scaevolabuskarna på Bird har bytts mot högresta furor och blommande ­mattor av ljung. Sottärnekolonin ersätts av ­betydligt ­mindre flockar av svenska tärnor och silltrutar. Sandön är större med en strand som löper tre mil runt hela ön. Den varierar från finaste sand runt nordudden Bredsand, till rundslipad klappersten på Tärnudden i söder.

Sandön var med bland de national­parker som bildades 1909, de första i Europa, och är därför skyddad och förvaltad för framtiden.

Ta sig hit: Sandöbåten går från Nynäshamn och Fårösund onsdagar, fredagar och söndagar under sommaren och landar på stranden Las Palmas, varifrån man har fyra kilometers promenad utmed stranden till stugbyn. Eget tält kan ­användas på anvisad plats. All mat och dryck måste tas med, butik saknas.

 

Foto: Peter Hanneberg

4. La Réunion, Frankrike

 

Tro't den som vill, Réunion är ett franskt län 900 mil från Frankrike. Några trevliga badstränder finns, främst vid Saint-Gilles-les-Bains på västudden, men Mauritius är långt bättre vad gäller ­stränder och lyxiga hotell.

Till Réunion reser man för de dramatiska landskapen och kreolkulturen. Hela ön utgörs av ett antal vilda vulkaner. De yngsta (vid Piton de la Fournaise) är täckta av aska, de äldsta (runt Piton des Neiges) av fyllig grönska. Missa inte en ­helikoptertur in i bägge. Vandringar är populära, men de äldsta vulkanbergen är mycket branta.

Hyrbil är perfekt här, i ett franskt län finns alltid bra vägar. Åk upp till byn Hell-Bourg för den pittoreska trähusarkitekturen och kreolska matlagningskonsten. Ät kreolskt på Relais des Cimes. Folket, allt från afrikanska cafres till franska ­zoreilles, har lämnat spännande spår i språk, musik, konst, arkitektur och mat.

Ta sig hit: Flyg med KLM/Air France nonstop från Paris. Två fyrstjärniga hotell finns, Palm och Saint Alexis, och många guesthouses.

 

 

Foto: Peter Hanneberg

5. Phangngabukten, Thailand

 

Ingen Thailandsresenär lär väl ha missat landets eget "Halong Bay", med dramatiska öar och klippor av kalksten, det man kallar karstberg. De vittrar uppifrån av regn och vind, och underifrån av vågskvalp och tidvatten. Skulpturerna som skapats med naturen som enda konstnär är otroligt vackra mot Phangngabuktens blå eller turkos vatten. Den generösa konstnären har också tänkt på oss besökare och kilat in små undersköna sandstränder i den taggiga karsten. Mest berömd (men långt ifrån vackrast) är klippan Ko Tapu, den har medverkat i en James Bond-film och i alla turistbroschyrer. Karstöarna ligger utspridda ­mellan ­turistöarna Phuket och Krabi, med ­mängder av möjligheter att ta sig runt. En fin upplevelse är att segla långsamt från ö till ö. Missa inte Ko Panyi, ön med en genuin fiskeby byggd på pålar.

Ta sig hit: Resa och bo är billigast med charter till Phuket, de flesta stora ­charterbolagen har resor dit.

 

Foto: Peter Hanneberg

6. Sydgeorgien, Antarktis

 

"Expeditionskryssningar" stiger i popularitet. Små fartyg som med hjälp av gummi­båtar, zodiaker, kan ta deltagarna till de mest otillgängliga platser utan flygplatser. En sådan är Sydgeorgien på väg mot Antarktis, större än Gotland. Mycket Norgekänsla med mäktiga fjäll och glaciärer brutna av gröna dalar och vikar. Fågelmäktigast är Salisbury Plain med 150 000 kungspingviner, en ­massiv upplevelse.

Grytviken är ett ­gammalt valfångst­samhälle som norrmännen skapade för mer än ett sekel sedan, i dag bebott av forskare. Brittiske polarhjälten Sir Ernest Shackleton ligger begravd här och varje fartyg besöker graven och hedrar ­honom med en skål på hans favoritwhisky. Vi vandrar mellan ­Fortuna Bay och Stromsnes, som var Shackletons sista sträcka innan han kunde få hjälp för sina nödställda kamrater i Antarktis. Prion Island är ett annat mål, häckningsplats för vandringsalbatrosser.

Ta sig hit: Flera rederier har expeditioner hit, exempelvis svenska Polar Quest och svensk-amerikanska Lindblad Expeditions.

 

Foto: Peter Hanneberg

7. Svalbard, Norge

 

Arktis motsvarighet till Sydgeorgien. Pingvinernas nisch i naturen fylls här av alkfåglar. Högst i näringskedjan, och högst på besökarnas lista, står isbjörnen, kungen av Arktis. Svalbard påminner om Sydgeorgien men fjällen är inte lika höga. Glaciärer rinner ner mellan moränbergen och kalvar väldiga ismassor i de djupa vikarna. Huvudön är Spetsbergen och öster om den ligger en av jordens största landisar, som täcker hela ön Nordostlandet. Fågelbergen sjuder av liv under första delen av polarsommaren. Här är ljust dygnet runt och den låga nattsolen ger fina fotomöjligheter.

Ta sig hit: Man flyger till Long­yearbyen med SAS eller Norwegian och åker på tur därifrån. För att verkligen se isbjörn kryssar man runt i ögruppen med båt från Longyearbyen (måste bokas i förväg). Polar Quest och Lindblad Expeditions kör med flera små fartyg som kommer nära isbjörnar och glaciärer. Man bor på båtarna och på orten finns bland annat Radisson Blu och Base Camp. På vårvintern kan man göra snöskoterturer.

 

 

Foto: Peter Hanneberg

8. Sällskapsöarna, Franska Polynesien

 

Om det inte varit så dyrt i denna franska kolonial­provins, hade den varit ett sannskyldigt paradis. Annars finns det väl inte många platser på jorden som bildmässigt kommer så nära sinnebilden av paradiset. Den dramatiska kontrasten mellan de vilda, högresta vulkanbergen inbäddade i tropisk grönska, som på Tahiti, och den mjuka harmonin hos atollerna, som är låga gnistrande sandremsor med kokospalmer och turkost grunt vatten att vältra sig i. Mest känd är Bora Bora, där Victoria och Daniel var på bröllopsresa. Tyvärr litet för överexploaterad. Vi ser Bora Boras vulkan från ön Taha'a, en favorit i Franska Polynesien. Med Le Taha'as lyxiga bungalower över vattnet och frukosten serverad från en kanot kan man inte ha det så mycket bättre.

Ta sig hit: Flyg helst med öarnas eget Air Tahiti Nui från Paris via Los Angeles, flygtid cirka 30 timmar.

Bo minst några nätter i bungalower över vattnet. Jambo Tours, Tour Pacific och Travel Beyond är några svenska arran­görer.

 

Foto: Peter Hanneberg

9. Påskön, Chile

 

Påskön reser sig ensam ur havet inbäddad i mystik. Sexhundra jättestoder av basalt karvades fram ur vulkanen Rano Raraku och släpades ut till kusterna på den tre mil långa ön för något slags tillbedjan. Mer än tusen år senare blickar stenansiktena fortfarande längtande ut över det hav som isolerade dem. De var fast på sin ö, som de kallade "världens navel", Rapa Nui. Naveln blev överbefolkad, resurserna gick åt, krig tog vid och kannibalism blev ett sätt att skaffa föda. Påskön mötte ett tragiskt öde och mystiken förstärks av stenstatyerna med sina slutna basaltläppar som skulle ha så mycket att berätta.

Ta sig hit: Hyr en bil och åk ut till statyerna sent när stjärnhimlen eller månen lyser upp dem. Sitt på Rano Rarakus östsluttning eller framför Tongarikis femton statyer medan solen stiger upp ur havet bakom dem. Det är magiskt. Missa inte vulkanen Rano Kau.

Sverig-Santiago flyger man till exempel med KLM:s nya linje, vidare fem timmar till Påskön med Lan. Logi finns i guesthouses i huvudorten Hanga Roa. Ett nytt första-klasshotell har öppnat mitt på ön.

 

Foto: Peter Hanneberg

10. Mnemba Island, ­Tanzania

 

Liten sandö och den enda som sticker upp ovan ytan i en atoll strax nordost om Zanzibar. Ön leasas av safariorganisationen &Beyond som är känd för att ta stort ansvar för naturmiljön och lokalbefolkningen. Robinson Crusoe-känsla med rymliga, öppna bungalower som klätts med palm- och pandanusblad. Två arter av hotade miniantiloper lever i skogen på den lilla ön, som man vandrar runt på tjugo minuter. En plats vars exklusivitet ligger i att man har en stor privat sfär och egen strandzon. Bara tio stugor på hela ön. Runt hela ön löper den finaste tänkbara strand av smulad korall som inte bränner under fötterna ens när solen står i zenit. Bill Gates har hyrt hela ön för familj och vänner. En pärla i Indiska oceanen. Kanske den ö som gett mig mest avkoppling.

Bra mat, dykning och snorkling. Kombo med safari i Tanzanias nationalparker.

Ta sig hit: KLM är de enda som går ned på Kilimanjaros flygplats med ­safarigäster. Från Arusha kör Coastal med småplan till Zanzibar, där man hämtas av Mnemba Island Lodge.

 

Foto: Peter Hanneberg

11. Trobrianderna, Papua Nya Guinea

 

Kända som "kärlekens öar" efter antropologlegenden Bronislaw Malinowskis vistelse här i två år under första världskriget. Han använde tiden för en omfattande fältstudie, som skulle bilda modell för antropologin. Den tabufria, glatt skamlösa synen på fri sex ­redan från mycket unga år blev vida omtalad i väst efter Malinowskis studie. Hans bok "The sexual life of savages in North Western Melanesia" är en 600-­sidig ­klassiker. På näststörsta ön Kitava blir vi mottagna med traditionella danser med unga flickor och pojkar, kanske tio till ­fjorton år. De barnsliga pojkansiktena flinar brett åt varandra när de imiterar vuxna rörelser med sina underliv, vars heligare delar döljs av ett slags hemgjorda bananbladstangas.

Ta sig hit: Trobrianderna har blivit ett ­vanligt stopp för de småfartyg som besöker vattnen med expeditionsturister, bland andra svenska Flod och Hav. Många bolag flyger till Singapore (som Finnair, Singapore Airlines och KLM), varifrån Air Niugini flyger sex timmar till Papua Nya Guinea. Bor gör man på fartyget.