Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Världens 11 häftigaste öar

"Alla människor älskar öar", säger journalisten och författaren Peter ­Hanneberg, som själv har besökt mängder av öar runt jorden.

Allt om Resor bad honom dela med sig av sina mest skinande pärlor.

Här är hans 11 favoriter. Från Bird Island på Seychellerna till Svalbard i Norge.

 

Text av: Peter Hanneberg

Foto: Peter Hanneberg

1 av 11

1. Galapagosöarna, Ecuador

För 179 år sedan, den 15 september 1835, lade fregatten HMS "Beagle" till här. Fartygets naturforskare Charles Darwin fann uppenbara skillnader hos härmtrastar och landsköldpaddor mellan öar med olika livsbetingelser att det gick upp ett ljus för honom: djur och natur är inte skapade av någon gud, utan har utvecklats till dagens former under påverkan av sin livsmiljö. Tack vare Galapagos började vi förstå evolutionen.

Dessa djur och fåglar kan besökaren njuta av än i dag på mycket nära håll, eftersom de är så oskygga. Havsleguaner, flygoförmögna skarvar, små tropiska (!) pingviner, blåfotade sulor, fregattfåglar, sjölejon och inte minst jättesköldpaddorna.

Ta sig hit: Flyg till Guayaquil i Ecuador med KLM via Amsterdam, och med inhemskt flyg till Galapagos. Bo i Puerto Ayora och hyr in er på en båt med helpension under till exempel fyra dagar för att hinna se flera öar. Paketresor ordnas från Sverige av flera operatörer, som Jambo Tours.

1 av 11