Regeringsbyggnaden är det enda hus som har tre våningar i världens minst besökta land, Tuvalu.
Atoll i Marshallöarna, världens näst minst besökta land.
1 AV 3
Regeringsbyggnaden är det enda hus som har tre våningar i världens minst besökta land, Tuvalu.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Atoll i Marshallöarna, världens näst minst besökta land.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Foto: Shutterstock

Världens 10 minst besökta länder

Inte alla länder i världen stormas av horder av turister. Det finns faktiskt länder som har så lite som 30 000 besökare per år – eller ännu mindre. Här är länderna som ligger längst ner på besökslistan, enligt Traveller 24. 

Enligt data från FN:s World Tourism Organization är det framför allt ett antal öländer – plus ett land på det afrikanska fastlandet – som lockar minst antal turister varje år. Vill du vara unik är det kanske just hit du ska boka nästa resa – du kommer i alla fall garanterat att slippa trängas med andra turister. Men du får vara beredd på att resa ett tag. Tre av länderna ligger i eller utanför Afrika, resten är öar och ögrupper i Stilla havet – och alla har 30 000 besökare eller mindre per år.

Som en jämförelse har världens tre MEST besökta länder följande antal: Frankrike (89 miljoner besökare per år), Spanien (83 miljoner besökare per år) och USA (80 miljoner besökare per år), enligt World Atlas. 

Här är världens tio minst besökta länder:

1. Tuvalu (2 000 besökare per år)

Det lilla öriket i Polynesien i Stilla havet är inte bara världens minst besökta land, det är också det fjärde minsta landet i världen och ett av de lägst liggande. Som mest höjer sig öarna knappt fem meter över havet, och landet är därför starkt hotat av klimatförändringarna och de stigande havsnivåerna. Ungefär en tiondel av landets inkomster är royaltyer från adresser som använder den nationella Internetdomänen .tv. Det finns inga bankomater på ön, och kreditkort fungerar inte heller – cash is king.

Sandstrand på Tuvalu – ingen bankomat i sikte. Foto: Shutterstock

2. Marshallöarna (6 000 besökare per år)

Denna republik i norra Stilla havet, namngiven efter den brittiske upptäcktsresanden John Marshall, består av ett antal vulkaniska öar med vita sandstränder och vajande palmer. Här finns också ett amerikanskt skeppsvrak från andra världskriget. Ögruppen har dessutom en ännu mörkare historia: åren 1946–1958 genomförde USA en rad kärnvapenprov på korallatollerna här, med tragiska konsekvenser för många av invånarna.

På atollen Majuro ligger Marshallöarnas huvudstad, med samma namn som atollen. Foto: Shutterstock

3. Kiribati (6 000 besökare per år)

Kiribati består av tre olika ögrupper, spridda över ett stort område i Stilla havet, som erbjuder fiske, dykning och surfing i världsklass. En kuriositet är att landet ligger på båda sidor om ekvatorn och också gränsar till den internationella datumlinjen i öster, vilket gör att det är det land i världen som först, varje år, kommer in i det nya året. De flesta av Kiribatis öar är obebodda, medan huvudstaden South Tarawa har 50 000 invånare och flera lämningar av strider under andra världskriget.

En by utanför South Tarawa på Kiribati, omgiven av palmer och mangroveträd. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här är landet med flest öar i världen 

4. Niue (10 000 besökare per år)

Denna isolerade ö i södra Stilla havet räknas som en av världens största korallöar. Den är känd för sina dykplatser och grottor och är med sina ungefär 1 600 invånare världens näst minsta land om man räknar folkmängd (bara Vatikanstaten är mindre). 2018 stämde ögruppen Internetstiftelsen i Sverige på cirka 200 miljoner kronor för deras kontroll över den nationella och i Sverige mycket populära toppdomänen .nu.

En av många grottor på korallön Niue. Foto: Shutterstock

5. Amerikanska Samoaöarna (20 000 besökare per år)

Amerikanska Samoaöarna består av fem öar och två atoller i Stilla havet, med orörda stränder, fantastiskt djurliv, regnskogar, vulkankratrar och korallrev. Om detta är ett land eller inte kan diskuteras: invånarna har amerikanska pass och amerikansk nationalitet, men de är inte amerikanska medborgare. Huvudstaden Pago Pago har både flygplats och en naturlig hamn.

Segelbåtar för ankar utanför Amerikanska Samoaöarnas huvudstad Pago Pago. Foto: Shutterstock

6. Guinea-Bissau (22 000 besökare per år)

Den enda fastlandsnationen på listan ligger i Västafrika, med kust mot Atlanten. Landet var en portugisisk koloni fram till 1974 och är i dag ett av världens fattigaste länder. Bleknade hus i europeisk stil finns kvar från den koloniala eran. Ett populärt besöksmål är Bijagosöarna utanför kusten som erbjuder många möjligheter till ekoturism, fiske och spaning på flodhästar och sköldpaddor.

Karneval i Bissau i Guinea-Bissau. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 30 vackraste öarna runtom i världen utsedda 

7. Salomonöarna (26 000 besökare per år)

Salomonöarna ligger i Melanesien, öster om Papua Nya Guinea i Stilla havet, och består av nästan tusen öar. Här talas över 70 lokala språk, och traditioner och kulturer kan variera stort från ö till ö. Besökare lockas av den vackra naturen och ett rikt undervattensliv. På ön Guadcanal, där huvudstaden Honiara ligger, stod ett berömt slag under andra världskriget, och lämningar i form av amerikanska och japanska flygplan och vrak finns kvar för dykare att utforska.

En by i provinsen Malaita på Salomonöarna. Foto: Shutterstock

8. Komorerna (28 000 besökare per år)

Ögruppen Komorerna ligger i Indiska oceanen utanför Afrikas östkust. Här finns vacker natur, fina stränder, lämningar av ett sultanpalats från 1700-talet samt möjligheter att bestiga världens största aktiva vulkan (senaste utbrottet var 2005) och åka på valsafari. Politiska oroligheter och korruption har dock skrämt bort många turister – sedan självständigheten 1975 har ett tjugotal kupper ägt rum i landet.

Moské på Grande Comore, den största ön i Komorerna. Foto: Shutterstock

9. São Tomé och Principe (29 000 besökare per år)

De två öarna São Tomé och Principe ligger utanför Gabons kust och utgör Afrikas näst minsta stat till ytan. Landet kallas ibland för Chokladöarna, på grund av sina många kakaoodlingar, eller kort och gott för STP. Annars är det känt för sina ruiner från kolonialtiden, sina regnskogar och sina vulkaniska klippformationer. I fjol utnämnde reseguiden Lonely Planet São Tomé och Principe till ett av de tio bästa länderna att besöka 2019, men hittills verkar det ha gett ett magert resultat.

Uppdragna båtar i en fiskeby i São Tomé. Foto: Shutterstock

10. Mikronesiens federerade stater (30 000 besökare per år)

Denna del av ögruppen Mikronesien består av 607 öar – de flesta mycket små -fördelade på fyra delstater: Yap, Chuuk, Pohnpei och Kosrae, som är utspridda i västra Stilla havet norr om Papua Nya Guinea. Under årens lopp har landet i tur och ordning varit koloniserat av Spanien, Tyskland och Japan och har numera nära band till USA. De turister som kommer gör det främst för att dyka och snorkla bland några av världens finaste korallrev.

Traditionell bungalow på den mikronesiska ön Pohnpei. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Undvik dessa platser om du inte gillar turister