Lissabon i Portugal är en av världens mest välkomnande turistmål.
1 av 2: Lissabon i Portugal är en av världens mest välkomnande turistmål. Foto: Shutterstock
Även Stockholm har tagit sig in på TravelBirds topp-tio-lista.
2 av 2: Även Stockholm har tagit sig in på TravelBirds topp-tio-lista. Foto: Shutterstock

Här slipper du hat – 10 välkomnande turistmål

Stockholm, Lissabon och Rotterdam är tre av världens trevligaste resmål, enligt TravelBird som granskat hur väl turister bemöts i världens 500 populäraste städer. Resebolaget har undersökt hur resenärer tas emot bland lokalborna i hemmet och när de anländer i landet, hur väl invånarna pratar engelska, hur glada de är, hur säker staden är och deras kapacitet att ta emot turister. 

15 000 resejournalister, personer som jobbar inom resebranschen samt lokalbor har även delat med sig av sina egna erfarenheter som ligger till grund för topp-listan över världens mest välkomnande turistdestinationer.

1. Singapore

Singapore toppar listan med sina myllrande kvarter med doft av curry, imponerande skyskrapor, lugna trädgårdar och välkommande atmosfär – som möter en redan på flygplatsen. 

LÄS MER: 12 måsten i heta Singapore 

Singapore är världens mest välkomnande stad, enligt undersökningen. Foto: STOCK ADOBE

2. Stockholm, Sverige

Skandinaviens huvudstad är en av experternas 3 favoritstäder. Bemötandet vid flygplatser och tågstationer, lyckobarometern, engelskkunskaperna och helheten jämfört med de andra städerna höjer Stockholm ytterligare en placering. 

Göteborg hamnar på plats 25 i studien. Trots att göteborgarna är mer öppna att ta emot turister i sina hem, är deras stad inte lika populär bland experterna och resenärerna är inte lika nöjda med deras mottagande i landet som i Stockholm.

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till 16 bästa öarna 

Både stockholmarna själva och resenärer har mycket att upptäcka i huvudstaden. Foto: Shutterstock

3. Helsingfors, Finland

Storstadsborna i Finland är snäppet gladare än Stockholmarna, staden är lite säkrare och kan ta emot något fler turister. Däremot rankas Helsingfors inte lika högt i de övriga kategorierna och hamnar därmed på en tredjeplats. 

LÄS MER: Helsingfors – från bastu till de hippaste av krogar 

I Helsingfors kan man bland annat besöka fortet Sveaborg. Foto: Shutterstock

4. San Francisco, USA

Kaliforniens avslappnade, glada och hippa stad San Francisco missar precis pallen. Staden får höga betyg av expertpanelen och kan ta emot många besökare som vill vandra längs Pier 39 och Fisherman's Wharf, åka över Golden Gate-bron eller ta en båttur till det stänga fängelset Alcatraz. 

LÄS MER: Njut av San Francisco – med gott fika och bra shopping 

Golden Gate-bron är ett av San Franciscos mest berömda landmärken. Foto: Shutterstock

5. Rotterdam, Nederländerna

Holländarna är ett glatt folk och resenärerna som åker till landets näst största stad Rotterdam, i stället för huvudstaden, kan vänta sig ett varmt välkomnande. Till skillnad från Amsterdam som hamnar på plats 53, behöver resenärer inte trängas med lika många turister i hamnstaden. Amsterdam får också höga betyg, men faller på grund av sin kapacitet att ta emot turister. Endast spanska Barcelona och indiska Mumbai kan ta emot färre turister bland världens 100 populäraste resmål.

LÄS MER: Platserna du inte får missa i Rotterdam

Rotterdam kommer ofta i skymundan för sin populära storebror, men placeras bättre i den nya undersökningen. Foto: Shutterstock

6. Lissabon, Portugal

Efter Köpenhamn (som hamnar på plats 12 totalt) är Lissabon experternas absoluta favoritresmål. Många turister har ännu inte hittat till den charmiga, smakrika, färgsprakande och säkra staden på den Iberiska halvön, vilket gör det lättare att flanera i staden. Porto eller någon annan portugisisk stad är inte med på topp 100-listan.

LÄS MER: Guide: 7 härliga tips i Lissabon 

Portugals huvudstad är en favorit bland experterna. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Tokyo, Japan

Förra året utsågs Tokyo till världens bästa stad i den årliga Reader's Choice Awards, som hyllade stadens Michelin-mat, historiska byggnader, imponerande skyskrapor och charmiga kvarter. Trots att det som turist kan vara svårt att göra sig förstådd på engelska, kan resenärer vänta sig ett varmt välkomnade – framför allt på tågstationen eller flygplatsen när de anländer till landet. 

LÄS MER: Storstadspuls och stillhet i kontrasternas Tokyo 

Japans huvudstad är en av världens säkraste städer. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Oslo, Norge

Väster om Sverige bor världens lyckligaste folk, norrmännen. Storstadsborna i Norge är dock inte lika öppna som sina grannar att ta emot turister i sina hem. Experterna ger Oslo exakt samma poäng som Stockholm, men den norska staden får inte lika höga betyg i de andra kategorierna, utom lyckobarometern.

LÄS MER: Oslo: Guide med bästa tipsen 

I Oslo kan resenärer upptäcka cool arkitektur, höga berg och trevliga mathak. Foto: Shutterstock

9. Zurich, Schweiz

Den som vill pricka av flera turistvänliga städer kan bege sig till Schweiz. Trots landets knappa yta har den tre städer på topp-hundra-listan. Bern är på plats 27, Geneva 17 och Zurich 9. Geneva får lågt betyg för bemötandet på flygplatsen och tågstationer, men samtliga är bland de säkraste städerna i världen och får höga betyg av expertpanelen.

LÄS MER: Årets 13 bästa resmål för en problemfri semester 

Zurich har en av världens trevligaste flygplatser med nio lounger. Foto: Shutterstock

10. Orlando, USA

Sex amerikanska städer har tagit sig in på topp-hundra-listan, två av dem ligger i Florida. Los Angeles är på plats 49, Miami plats 45, Las Vegas plats 43, New York plats 18, Orlando plats 10 och San Francisco på plats 4. 

LÄS MER: 14 oupptäckta pärlor i Florida 

Orlando är bland annat känd för sitt Disney land. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Världens 10 säkraste länder 2018 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande