Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Louvren toppar listan som Tripadvisor har tagit fram. Här finns bland annat Mona Lisa, Venus de Milo och Nike från Samothrake.
Louvren toppar listan som Tripadvisor har tagit fram. Här finns bland annat Mona Lisa, Venus de Milo och Nike från Samothrake.
Louvren toppar listan som Tripadvisor har tagit fram. Här finns bland annat Mona Lisa, Venus de Milo och Nike från Samothrake.
Louvren toppar listan som Tripadvisor har tagit fram. Här finns bland annat Mona Lisa, Venus de Milo och Nike från Samothrake. Foto: Jupiter

Världens 10 bästa konstmuseer

I väntan på sommarsolen kan ett välfyllt konstmuseum locka. 

Men ska man välja Louvren, Tate Modern eller Metropolitan Museum of Art? 

Med hjälp av ressajten Tripadvisor har Reuters sammanställt listan på världens 10 bästa konstmuseer.

1. Louvren, Paris, Frankrike

 Mitt i centrala Paris shoppingstråk ligger Louvren. Palatset byggdes ursprungligen till kung Filip II August men rymmer i dag en av världens främsta konstsamlingar. Här finns bland annat Mona Lisa, Venus de Milo och Nike från Samothrake.

 

2. Vatikanmuseet, Vatikanstaten, Rom, Italien

 Vid Peterskyrkan i Rom ligger Vatikanmuseerna. Här finns en exklusiv samling av skulpturer och målningar av italienska mästare som Leonardo da Vinci, Fra Angelico, Giotto, Raphael och Tizian. 

 Här ligger också Sixtinska kapellet, där Michelangelo tillbringade fyra år i början av 1500-talet, när han målade skapelseberättelsen i taket.


3. Metropolitan Museum of Art, New York, USA

 I kanten av Central Park ligger detta världsberömda konstmuseum som i folkmun också kallas ”The Met”. I den stora samlingen av mer än två miljoner konstverk finns allt från grekiska skulpturer till Picasso och Pollock. Här kan du tillbringa hela veckan om shoppingpengarna är slut.

 

4. J Paul Getty Center, Los Angeles, USA

 1997 öppnades museet i Getty Centret med den svårslagna konstsamlingen som är ett måste under LA-besöket. Här finns verk av Van Gogh, Monet, Cezanne och både byggnaden och trädgården är lite av ett konstverk i sig själva. Njut av utsikten över Los Angeles.

 

5. Musee d’Orsay, Paris, Frankrike

 Den gamla järnvägsstationen d’Orsay från världsutställningen 1900 byggdes om till konstmuseum och invigdes 1986. Under det stora dramatiska glastaket hänger en unik samling av fransk konst från 1848 till 1914. Mest är museet känt för sin impressionistiska samling. Här finns flera framstående verk av Monet, Manet, Renoir, Van Gogh och Degas.

 

6. Uffizi galleriet, Florens, Italien

 I det mäktiga 1500-tals palatset Palazzo degli Uffizi i Florens kan du beundra bland annat Leonardo da Vinci och Michelangelo och Boticelli’s ”Venus födelse”. Museet som ligger i de gamla delarna av Florens är ett av världens äldsta.

 

7. Art Institute of Chicago, Chicago, Illinois

 Besök Frankrike i Chicago. På Art Institute of Chicago finns en stor imressionistisk samling med bland annat Monet och Henri Toulouse-Lautrec. Museet är också känt för sin amerikanska konstsamling.

 

8. Tate Modern, London, Storbritannien

 Tate Modern vid Themsen i London har blivit en ny vallfärdsort för konstresenärer från världen över. I den ombyggda kraftstationen kan du förundras av både Dalis surrealistiska målningar och den enorma byggnadskroppen. 

 

9. Prado museet, Madrid, Spanien

 Vill du söka dig tillbaka i konsthistorien är det till Madrid och Pradomuseet du ska resa. Här finns något från nästan allt från den europeiska konstens historia från 1100-talet till 1800-talet. Mest känt är ändå museet för sin spanska samling med verk av Goya, Velasquez, Murillo och El Greco.

 

10. National Gallery of Art, Washington, USA

 National Gallery of Art i den amerikanska huvudstaden ligger i en stor skulpturpark. I museets östra byggnad finns modern konst med ett stort urval med verk av Jackson Pollock, Roy Lichtenstein och Andy Warhol.