Klostren i Meteora, Grekland.
Vulkanen Tongariro på Nya Zeelands nordö.
Isle of Skye i skotska inre Hebriderna.
Klostret Mont Saint-Michel i Atlanten utanför frankrikes kust.
Skogen Schwarzwald i Tyskland.
Monument Valley i gränstrakterna mellan Arizona och Utah, USA.
Den över 2500 år gamla bergsstaden Ronda i Andalusien, Spanien.
Paradisbukten Cala Goloritze på Sardinien, Italien.
1 AV 8
Klostren i Meteora, Grekland.
Foto: Shutterstock
2 AV 8
Vulkanen Tongariro på Nya Zeelands nordö.
Foto: Shutterstock
3 AV 8
Isle of Skye i skotska inre Hebriderna.
Foto: Getty Images/Istock photo
4 AV 8
Klostret Mont Saint-Michel i Atlanten utanför frankrikes kust.
Foto: Shutterstock
5 AV 8
Skogen Schwarzwald i Tyskland.
Foto: Shutterstock
6 AV 8
Monument Valley i gränstrakterna mellan Arizona och Utah, USA.
Foto: David Thornell
7 AV 8
Den över 2500 år gamla bergsstaden Ronda i Andalusien, Spanien.
Foto: Shutterstock
8 AV 8
Paradisbukten Cala Goloritze på Sardinien, Italien.
Foto: Shutterstock

Vår vackra värld är fylld av magiska platser

Vår värld är full av vackra platser du inte anade fanns.

Från djupa skogar och avskilda drömstränder till uråldriga bergsbyar, karg vulkanöken och himmelska kloster.

Förlora dig i det förtrollade.

Allt om Resor

Munkarnas tillflykt

Ända sedan 1300-talet har klostren i Meteora fascinerat där de ligger till synes ointagliga på klipporna. Det var då det muslimska Osmanska riket ryckte fram i Grekland och de kristet ortodoxa munkarna fann för gott att fly upp i bergen.

Omöjliga att nå för de nya herrarna och en aning närmare Gud.

Under 200 år byggdes ett tjugotal kloster på de lodräta bergens toppar. Munkarna använde stegar och hissanordningar för att få upp byggmaterialet. I dag står sex kloster kvar, alla fortfarande bebodda av munkar.

Stora Meteoron på bilden är det äldsta och största av klostren. Alla kan besökas och numera är det lite lättare att komma dit. I stället för att hissas upp med rep kan man ta bilvägen.

Tolkiens vulkanöken

Välkommen till Tolkienland. Tongariro på Nya Zeelands nordö är en av världens äldsta nationalparker (grundad redan 1894) och sedan urminnes tider en religiös kultplats för öns ursprungsbefolkning. Så är området också mycket speciellt, formad kring tre högst aktiva vulkaner. Tänk månens yta mitt i en regnskog och addera dramatiska vattenfall och höga fjäll. Från maj till september är vulkanerna snöbelagda och ett omtyckt slalomtillhåll. Övrig tid är det mer stenöken. Regissören Peter Jackson lät området föreställa såväl Mordor och Gorgoroths högland i "Sagan om Ringen"filmerna.

Landskap i röresle

Isle of Skye i skotska inre Hebriderna är kanske mest känd för sin single malt whisky Talisker. Men det är inte bara whiskyälskare som trivs på denna bergiga ö väster om Skottland, förbunden med en bro till det skotska fastlandet.

Ön bjuder på utmanande vandringar på de tolv bergen eller runt de otaliga små sjöarna i det gröna landskapet. Den här utsikten från Quiraing mot Staffin Bay har fått många vandrare att dra efter andan. Landskapet med höga klippor och gröna sluttningar har bildats av stora jordskred som också lämnat höga, fristående bergformationer efter sig. Quiraing är fortfarande i rörelse. Vägen vid bergets fot måste repareras varje år sedan marken rört sig ytterligare en bit.

Klostret vid tidvattnet

I över tusen år har klostret Mont Saint-Michel rest sig i Atlanten strax utanför Bretagnes kust i Frankrike.

Den lilla kyrka som benediktinermunkarna byggde år 966 har genom århundradena byggts till och om för att bli ett imponerande kloster, men från 1400-talet har det sett ut ungefär som i dag.

Mont Saint-Michel är en av Frankrikes största turistattraktioner med över tre miljoner besökare varje år. Stannar man några timmar hinner man se hur det stigande tidvattnet förvandlar halvön till en ö. Efter solförmörkelsen den 20 mars i år samlades tusentals människor vid Mont Saint-Michel för att se det extremt höga tidvattnet som solen och månen gemensamt skapade.

Men vackrast är klostret ändå när det reflekteras i spegelblankt vatten.

Svarta skogen är grön

Säg Schwarzwald och de flesta tänker på marängtårta med chokladflarn. Skogen som fått ge namn åt den populära tårtan ligger i Tysklands sydvästra hörn, nära gränsen till Frankrike och Schweiz. Den är ett populärt turistmål med väl använda vandrings- och cykelleder.

Namnet betyder svarta skogen men den färg som dominerar är grön. Skogen har både barr- och lövträd och påminner ibland om svensk natur. Men de små byarna och vinodlingarna i dalarna avslöjar att man befinner sig längre söderut.

Sedan 2014 är delar av Schwarzwald nationalpark. Parkens informationscentrum ligger i Ruhestein varifrån det går flera vandringsleder.

Det var också i Schwarzwald som gökuret uppfanns. Vid mitten av 1800-talet exporterades de första klockorna med kokoande gökar, men de första lär vara tillverkade redan på 1600-talet.

Som en västernfilm

Monument Valley i gränstrakterna mellan Arizona och Utah är för många sinnebilden av den amerikanska västern.

Det säregna landskapet med upp till 300 meter höga sandstensklippor är känt från många västernfilmer, från John Fords "Diligensen" (1939) till "The lone ranger" med Johnny Depp (2013).

Fotot är taget av David Thornell som tipsar om att göra en rundtur med bil och även utforska Zion National Park, Capitol Reef National Park, Glen Canyon, Natural Bridges och Grand Canyon på samma rundresa.

Magiska Andalusien

Den över 2500 år gamla bergsstaden Ronda har varit hemort för såväl kelter som romare och morer.

En 120 meter djup ravin plöjer rakt igenom staden som sammanbinds av tre broar: en över 2000 år gammal romersk, en över 1000-årig morisk samt den mäktiga skönheten på bilden, Nya bron kallad och med sitt byggår (1751) höjden av modernitet i sammanhanget. Ronda ligger knappt åtta mil norr om Gibraltar.

Undangömt strandparadis

En undangömd paradisbukt på Sardinien. Trots sin svårtillgänglighet är Cala Goloritze en av Sardiniens mest fotograferade stränder och på Unescos skyddslista sedan 1995.

Dess vatten är en sagolik mix av blått och grönt och med många vackra fiskar vilket gör stranden till en av de bästa för snorkling på Sardinien. Buktens södra sida är prydd av märkliga klippformationer varav den häpnadsväckande och 148 meter höga Monte Caroddi (också känt som Aguglia) är ett oemotståndligt objekt för många klättrare.

Den bilburne måste promenera i nittio minuter för att nå stranden. Promenaden går dock via gamla åsnestigar och genom en fantastisk vacker natur med betande får. Väl nere är det dags för ett oförglömligt dopp i det varma sagolika vattnet. Bukten kan även nås även via båt från staden Cala Gonone.

 

LÄS OCKSÅ:

 15 svenska platser du måste se innan du dör
Fantastiska resmålen du måste ha på din "bucket-list"