Spikens fiskeläge är ett charmigt fiskeläge på spetsen av Kållandsö.
1 av 6: Spikens fiskeläge är ett charmigt fiskeläge på spetsen av Kållandsö. Foto: Patrik Thunberg
I Läckö slottsträdgård odlas grönsaker och örter till restaurang Hvita Hjorten.
2 av 6: I Läckö slottsträdgård odlas grönsaker och örter till restaurang Hvita Hjorten. Foto: Patrik Thunberg
Härlig solnedgång vid Vättern.
3 av 6: Härlig solnedgång vid Vättern. Foto: Patrik Thunberg
<p>Sliperiet är en konsthall i det gamla träsliperiet i Borgvik som grundats av Oscar Magnusson.<br></p>
4 av 6: <p>Sliperiet är en konsthall i det gamla träsliperiet i Borgvik som grundats av Oscar Magnusson.<br></p> Foto: Patrik Thunberg
<p>Hans utgångspunkt har varit att fler människor ska kunna ta del av konst av god kvalitet.</p>
5 av 6: <p>Hans utgångspunkt har varit att fler människor ska kunna ta del av konst av god kvalitet.</p> Foto: Patrik Thunberg
Ta ett dopp från badklipporna vid Spikens fiskeläge.
6 av 6: Ta ett dopp från badklipporna vid Spikens fiskeläge. Foto: Patrik Thunberg

Vänern runt – bästa tipsen vid Sveriges största sjö

Vänern. Som havet – men ändå inte.

Istället: En sjö utan hämningar, med mycket av vad du kan önska av kultur, upplevelser och skärgårdsliv.

Följ med mig hem till Vänern och upptäck 50 mil av somriga, härliga möjligheter.

Jag är uppväxt bara några mil från Vänerns östra strand, men det var först när jag träffade min man för åtta år sedan som denna Sveriges största sjö blev min på riktigt genom hans familjs sommarstuga strax utanför Kristinehamn.

Huset som ligger precis vid sjön är något alldeles speciellt. Här sitter vi på kvällarna och blickar ut mot horisonten, ser solen sjunka och vågorna slå lätt mot klipporna.

Som ett hav, ja, men med insjöns många fördelar.

Allt känns nära runt Vänern

Vänerns aktiviteter är lättillgängliga. Oavsett om du väljer att ta en roadtrip runt hela sjön eller upptäcka en viss sträcka så känns allting nära.

Själv älskar jag det enkla. En glass vid Picasso-statyn i Kristinehamn, en promenad i hamnen i Mariestad eller en grillkväll ute på skärgårdens klippor.

Men visst – ibland längtar man efter något mer. Och här känns det som att Vänerns omgivningar har hängt med i utvecklingen.

Lite fördomsfullt hade jag nog trott tidigare att allting längs Vänerns kust handlade om inspirationslös hemslöjd och möjligen lite folkdans. Men så skrapade jag på ytan och insåg att mycket har hänt här sedan jag var liten.

Se på konst i Borgvik

Som en krona på verket finns numera Sliperiet, en fantastisk konsthall i det gamla träsliperiet i Borgvik vid Vänerns nordvästra strand.

Grundaren heter Oscar Magnusson, och hans utgångspunkt har sedan starten 2010 varit att fler människor ska kunna ta del av konst av god kvalitet. Själv brinner han mycket för foto, men utöver fotografier visas även glaskonst, måleri, grafik med mera i årets samlingsutställning.

I år har verksamheten dessutom utökats med Sliperiet Gastronomi.

– Nu har vi en helhet, där mat och konst blir till en harmoni, berättar han.

Läckö slott är en favorit

En annan favoritplats vid Vänern är Kållandsö, med Spikens charmiga fiskeläge och Läckö slott där jag trivs allra bäst i den rogivande slottsträdgården med strålande utsikt över sjön.

 

GUIDE ROADTRIP RUNT VÄNERN

Se & göra

1. Spännande konst – Sliperiet, Borgvik

I sommar ställs verk av konstnärer som Ingalena Klenell, Terry O´Neill och Nathalia Edenmont ut i det vackert upprustade träsliperiet. Glaskonst, foton, målningar och mycket annat möter besökaren i denna konsthall som saknar motstycke. Varje fredag under sommaren serverar Sliperiet Gastronomi en meny med åtta rätter som skapats av kökschefen Niklas Andersson. Som gastronomigäst får man också en presentation av Sliperiets utställning och historia.

Adress: Gamla landsvägen 6.

sliperietborgvik.se

 

2. Anrik fabrik med nytt liv – Rörstrand center, Lidköping

Rörstrands gamla porslinsfabrik lever vidare om än i nya former. Området är häftigt med shopping, mat, museum, evenemang och andra upplevelser i de anrika byggnaderna där Röstrandsporslinet tillverkades mellan 1936-2005. Testa på att dreja, tryck ditt eget porslin, boka in en chokladprovning eller gå en guidad tur på museet.

Adress: Fabriksgatan 4.

rorstrandcenter.se

 

3. Oas i slottsmiljö – Slottsträdgården, Läckö

Blommande, ekologiska odlingar i flera etage inramat av vita slottsmurar med Vänerns glittrande vatten nedanför. Trädgårdsmästaren Simon Irvine och hans team är enormt kunniga och tar väl hand om grönsaker, kryddor och blommor, och levererar dagligen nyskördade grönsaker till slottsrestaurangen Hvita Hjorten.

Adress: Kållandsö.

lackoslott.se

 

Äta & dricka

4. Hummer på menyn – Albert kök hotell & konferens, Trollhättan

I en ståtlig byggnad från 1856 har ägarna skapat ett prisbelönt koncept med stort fokus på mat och dryck av hög kvalitet. På menyn finns godsaker som löjrom från Vänern och färsk inkokt hummerhalva.

Hotellet är fyrstjärnigt.

Adress: Strömsberg.

alberthotell.com

 

5. Färsk fisk – Spikens fiskeläge

Charmigt fiskeläge på spetsen av Kållandsö. Handla färsk fisk och löjrom i de små sjöbodarna på bryggan eller slå dig ner på glasverandan på restaurang Sjöboden, beställ in en halstrad Vänergösfilé med dillslungad potatis och ett glas vitt och bara njut.

Vid vattnet ligger också populära Spikens brygga; restaurang och rökeri med fisktallrik som sin specialitet.

Intill fiskeläget finns fina badklippor som gjorda för en lat dag i solen.

Adress: Spiken, Kållandsö.

spiken.se

 

Shopping & nöjen

6. Småstadsmys – Mariestad

Stadskärnan i Mariestad är trivsam med små personliga butiker att gå runt och shoppa i. Ta en fika på klassiska Lundstedts konditori och promenera sedan till den livliga gästhamnen ett stenkast bort.

Adress: Mariestads centrum

mariestad.se

 

7. Ekologiskt och närodlat – Grön ko, Värmlandsbro

Ett måste under en Vänerrunda är ett stopp i saluhallen Grön Ko. I den fina gamla stationsbyggnaden finns ekologiskt nötkött från egen gård och massor av andra närproducerade produkter som honung, dinkelknäcke, vedugnsbakat surdegsbröd, chutney och rapsolja till salu. Rättvisemärkt kaffe, bakverk och dagens lunch finns också.

Adress: Brovägen 23.

gronko.se

 

8. Full fart – Mastmagasinet, Kristinehamn

”Mastis” vid vattnet är en sommarfavorit med stor uteservering och mycket som händer. De regelbundna livespelningarna är populära. I sommar ger bland andra Ebbot Lundberg och Doug Seegers konserter.

Adress: Södra Hamngatan 5.

mastmagasinet.com

 

Karta Vänern runt

 

LÄS OCKSÅ:

Text: Ida Thunberg

Resfakta Vänern

Resa hit: För att resa runt hela Vänern behövs bil, men för att uppleva delar av sjöns omgivningar går det förstås att resa med tåg eller buss till städer som Kristinehamn, Karlstad, Åmål, Vänersborg och Mariestad och därifrån vidare med lokal- och regionaltrafiken.

Resa runt: De stora aktörerna för kollektivtrafiken i regionerna är Värmlandstrafik och Västtrafik. Det finns också flera möjligheter för den som vill båtluffa i Vänern. Bland annat trafikeras Kristinehamns skärgård av m/s Hulda, m/f Vålön och Bojorten. Det finns också fina cykelmöjligheter på många håll runt sjön. Kontakta turistbyråerna för mer information.

Bästa tiden: Sommaren!

Bo bra: Runt Vänern hittar du allt från herrgårdsboende till enkla campingar. Den som vill komma riktigt nära naturen väljer det sistnämnda.

Bra att veta: För den som har egen båt finns många fina och välskötta gästhamnar runtom i Vänern. Mer information finns på svenskagasthamnar.se/vanern/

Läs mer: www.lakevanern.se

Karta: Vänern runt

Här bor jag: Ida Thunberg är frilansjournalist med rötterna i Värmland. Efter tio år i Stockholm valde hon att återvända hem, och lever nu med man och två barn i Degerfors. Sommarstugan finns vid Vänerns strand utanför Kristinehamn.

Att resa runt i Sverige och världen är en stor passion för familjen, men att mellan resorna få landa hemma i det värmländska lugnet är lika viktigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande