Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Läckö slott, alldeles vid Vänern.
Läckö slott, alldeles vid Vänern.
Läckö slott, alldeles vid Vänern.
Läckö slott, alldeles vid Vänern. Foto: Shutterstock

Vänern runt – bästa tipsen vid Sveriges största sjö

Vänern. Som havet – men ändå inte.

Istället: En sjö utan hämningar, med mycket av vad du kan önska av kultur, upplevelser och skärgårdsliv.

Följ med mig hem till Vänern och upptäck 50 mil av somriga, härliga möjligheter.

RESFAKTA: VÄNERN

Resa hit: För att resa runt hela Vänern behövs bil, men för att uppleva delar av sjöns omgivningar går det förstås att resa med tåg eller buss till städer som Kristinehamn, Karlstad, Åmål, Vänersborg och Mariestad och därifrån vidare med lokal- och regionaltrafiken.

Bästa tiden: Sommaren!

Bo bra: Runt Vänern hittar du allt från herrgårdsboende till enkla campingar. Den som vill komma riktigt nära naturen väljer det sistnämnda.

Bra att veta: För den som har egen båt finns många fina och välskötta gästhamnar runtom i Vänern. Mer information finns på svenskagasthamnar.se/vanern/

Läs mer: www.lakevanern.se

Jag är uppväxt bara några mil från Vänerns östra strand, men det var först när jag träffade min man för åtta år sedan som denna Sveriges största sjö blev min på riktigt genom hans familjs sommarstuga strax utanför Kristinehamn.

Huset som ligger precis vid sjön är något alldeles speciellt. Här sitter vi på kvällarna och blickar ut mot horisonten, ser solen sjunka och vågorna slå lätt mot klipporna.

Som ett hav, ja, men med insjöns många fördelar.

Härlig solnedgång vid Vättern. Foto: Patrik Thunberg

Allt känns nära runt Vänern

Vänerns aktiviteter är lättillgängliga. Oavsett om du väljer att ta en roadtrip runt hela sjön eller upptäcka en viss sträcka så känns allting nära.

Själv älskar jag det enkla. En glass vid Picasso-statyn i Kristinehamn, en promenad i hamnen i Mariestad eller en grillkväll ute på skärgårdens klippor.

Men visst – ibland längtar man efter något mer. Och här känns det som att Vänerns omgivningar har hängt med i utvecklingen.

Lite fördomsfullt hade jag nog trott tidigare att allting längs Vänerns kust handlade om inspirationslös hemslöjd och möjligen lite folkdans. Men så skrapade jag på ytan och insåg att mycket har hänt här sedan jag var liten.

LÄS MER: Cykelsemester längs Göta kanal – en vinnare i sommar

Se på konst i Borgvik

Som en krona på verket finns numera Sliperiet, en fantastisk konsthall i det gamla träsliperiet i Borgvik vid Vänerns nordvästra strand.

Grundaren heter Oscar Magnusson, och hans utgångspunkt har sedan starten 2010 varit att fler människor ska kunna ta del av konst av god kvalitet. Själv brinner han mycket för foto, men utöver fotografier visas även glaskonst, måleri, grafik med mera i årets samlingsutställning.

I år har verksamheten dessutom utökats med Sliperiet Gastronomi.

– Nu har vi en helhet, där mat och konst blir till en harmoni, berättar han.

Läckö slott är en favorit

En annan favoritplats vid Vänern är Kållandsö, med Spikens charmiga fiskeläge och Läckö slott där jag trivs allra bäst i den rogivande slottsträdgården med strålande utsikt över sjön.

GUIDE: VÄNERN RUNT

SE & GÖRA

1. Sliperiet, Borgvik

Glaskonst, foton, målningar och mycket annat möter besökaren i denna konsthall som saknar motstycke. Här finns även Sliperiet Gastronomi som erbjuder både servering på plats och catering.

Adress: Gamla landsvägen 6, sliperietiborgvik.se

 2. Rörstrand center, Lidköping

Rörstrands gamla porslinsfabrik lever vidare om än i nya former. Området är häftigt med shopping, mat, museum, evenemang och andra upplevelser i de anrika byggnaderna där Röstrandsporslinet tillverkades mellan 1936-2005. Testa på att dreja, tryck ditt eget porslin, boka in en chokladprovning eller gå en guidad tur på museet.

Adress: Fabriksgatan 4, rorstrandcenter.se

3. Slottsträdgården, Läckö

Blommande, ekologiska odlingar i flera etage inramat av vita slottsmurar med Vänerns glittrande vatten nedanför. Trädgårdsmästaren och hans team är enormt kunniga och tar väl hand om grönsaker, kryddor och blommor, och levererar dagligen nyskördade grönsaker till slottsrestaurangen Hvita Hjorten.

Adress: Kållandsö, lackoslott.se

I Läckö slottsträdgård odlas grönsaker och örter till restaurang Hvita Hjorten. Foto: Patrik Thunberg

ÄTA & DRICKA

4. Albert, Trollhättan

I en ståtlig byggnad från 1856 har ägarna skapat ett prisbelönt koncept med stort fokus på mat och dryck av hög kvalitet. På menyn finns godsaker som löjrom från Vänern och färsk inkokt hummerhalva.

Adress: Strömsberg

ANNONS: Läs mer och boka rum på Albert här [extern länk]

5. Spikens fiskeläge

Charmigt fiskeläge på spetsen av Kållandsö. Handla färsk fisk och löjrom i de små sjöbodarna på bryggan eller slå dig ner på glasverandan på restaurang Sjöboden, beställ in en halstrad Vänergösfilé med dillslungad potatis och ett glas vitt och bara njut. Vid vattnet ligger också populära Spikens brygga; restaurang och rökeri med fisktallrik som sin specialitet. Intill fiskeläget finns fina badklippor som gjorda för en lat dag i solen.

Adress: Spiken, Kållandsö, spiken.se

Ta ett dopp från badklipporna vid Spikens fiskeläge. Foto: Patrik Thunberg

SHOPPING & NÖJEN

6. Mariestad

Stadskärnan i Mariestad är trivsam med små personliga butiker att gå runt och shoppa i. Ta en fika på klassiska Lundstedts konditori och promenera sedan till den livliga gästhamnen ett stenkast bort. mariestad.se

7. Grön Ko Café & Saluhall, Värmlandsbro

Ett måste under en Vänerrunda är ett stopp i saluhallen Grön Ko. I den fina gamla stationsbyggnaden finns ekologiskt nötkött från egen gård och massor av andra närproducerade produkter som honung, dinkelknäcke, vedugnsbakat surdegsbröd, chutney och rapsolja till salu. Rättvisemärkt kaffe, bakverk och dagens lunch finns också.

Adress: Brovägen 23, gronko.se

8. Restaurang Mastmagasinet, Kristinehamn

Beläget alldeles vid vattnet är detta mecka för mat, dryck och musik en sommarfavorit med stor uteservering och mycket som händer. De regelbundna livespelningarna är populära.

Adress: Södra Hamngatan 5, mastmagasinet.com

BO BRA

9. Karlslunds Pensionat, Götene

Charmigt boende på ett av Sveriges äldsta pensionat. Trädgård, lekplats och fotbollsplan alldeles intill huset.

Adress: Gössätersvägen 15

ANNONS: Läs mer och boka Karlslunds Pensionat här [extern länk]

10. Hotell Läckö, Lidköping

Trivsamt hotellet vid Gamla Stadens torg i centrala Lidköping.

Adress: Gamla Stadens Torg 5

ANNONS: Läs mer och boka Hotell Läckö här [extern länk]

11. Läckö Strand, Lidköping

Bed & Breakfast med vacker miljö vid Vänerns strand, cirka 4 km från Läckö slott. Frukostbuffé med hembakat bröd, kaffe/te, juice, ägg, gröt och mycket mera.

Adress: Kållandsö Sandviken, Otterstad

ANNONS: Läs mer och boka Läckö Strand här [extern länk]

 

LÄS MER: 11 skäl att älska Värmland