Vandringstips: Utrustning och förberedelser
Hur förbereder man sig bäst för en vandringssemester?
Det är inget självändamål att maxa varje dag. Se till att ta många pauser och att titta på den storslagna naturen.
Studier visar att vandring i naturen sänker stressnivåerna rejält. Pulsen går ner och mängden av stresshormonet kortisol minskar. Vandring är gemenskap med dem man går med. Det är pauser med gott fika. Det är tystnad och naturupplevelser. Och det är tillfredsställelsen att sänka ner fötterna i en sval bäck efter att de har varit instängda i ett par vandringskängor. Ha därför inte för bråttom. Och tänk på att det inte är något självändamål att maxa varje dag! Här följer bra tips och råd hur du ska tänka kring utrustning, val av vandringsleder, bästa tiden och boende.
LÄS MER: Bäst i test: Vandringsstavar som stöttar och aktiverar
När är bästa tiden i Sverige?
Alla säsonger har sina fördelar. Under försommaren blommar fjället och det är ljust större delen av dygnet. I början av säsongen dominerar barnfamiljerna. Högsäsong är juli och augusti. Då är det som mest folk på stationer och i stugor. Det är ofta varmt, och man kan bada i tjärnar och bäckar.
I september är naturen makalöst vacker. Fjället brinner i gula, röda och orange färger, och luften är frisk och krispig. Man kan plocka bär och svamp. Värt att veta är att det kan förekomma frostnätter.
Var ska man vandra för att undvika mygg?
Mygg finns överallt men det är inget man ska oroa sig över för mycket. Det är klart att det kan vara myggigt i vissa skogspartier och i myrmarker, men terrängen varierar ju under en vandring, och uppe på kalfjället är det ofta en bris och därmed inte särskilt myggigt.
LÄS MER: Bäst i test: Funktionella ryggsäckar för både resa och vandring
Hur ordnar man boendet?
Den som vill ha det enkelt och bekvämt ska checka in på en fjällstation med allt vad det innebär i form av bastu, sängar med lakan, fjällguider och en restaurang. Fjällstationen är en blandning av hotell och pensionat.
De lite enklare stugorna ligger i väglöst land. Hit måste man vandra, och man får ta med sig egen mat och sina egna sängkläder. Här är standarden enklare, men fjällkänslan stor. De flesta stationer ligger vackert mitt ute på fjället.
Ett exempel är Gåsenstugorna i Vålådalens naturreservat. Härifrån har man panoramautsikt över Sylarnas fjällmassiv. svenskaturistforeningen.se/boende/stf-gasen-fjallstuga/
Att tälta fritt i naturen är ofta en upplevelse, men det är kanske inget för nybörjaren. Det kräver en hel del utrustning i form av tält, liggunderlag, sovsäck, spritkök och mat. I princip kan man tälta fritt på fjället, men man måste förstås ta hänsyn till renskötsel.
Vilken vandringsled ska man välja?
Massa faktorer spelar roll. Den egna dagsformen och konditionen, hur tung packningen är, väderförhållandena, och hur naturen ser ut. Självklart är det lättare att vandra på en flack stig jämfört med ett brant fjäll.
Ett generellt råd är att inte gå ut för hårt. Det är inget självändamål att maxa. Se till att ta många pauser och att njuta av naturen. Ett nybörjartips är att gå på en guidad tur. Med en erfaren guide får man ut så mycket mer av vandringen.
Jämtlandstriangeln och jämtlandsleden
En populär sträcka är Jämtlandstriangeln, då man vandrar mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren - 47 kilometer på tre dagar. För den som har gjort triangeln rekommenderas Jämtlandsleden. Det är en varierad och naturskön led. Man går vid foten av både Sylmassivet och Helagsmassivet, därefter vandrar man hela vägen ner till Ramundberget. Det är en a till b-vandring, till skillnad från triangeln, där man ju utgår och avslutar på samma plats, Storulvån.
Kungsleden
Kungsleden, mellan Abisko och Hemavan, är "kungen av leder". Den vill många gå, och de flesta väljer att bara vandra en del av leden. Kungsleden är cirka 430 kilometer lång och sträcker sig genom fyra nationalparker.
Vindelfjällen
En fin och ibland bortglömd sträcka går genom Vindelfjällen, mellan Ammarnäs och Hemavan. Vindelfjällens naturreservat är ett av Europas största skyddade naturreservat. Här sammanfattas det bästa av lapplandsfjällen - högfjäll, hedar och fjällbjörkskogar.
LÄS MER: 10 vandringsleder i Sverige för nybörjare och proffs
Guidad tur eller på egen hand?
Om du är nybörjare - ha en fjällstation som bas. På stationerna finns ett stort utbud av aktiviteter och utflykter. Fråga mycket. Personalen är ofta kunnig och har gott om förslag på vandringar i olika svårighetsgrad.
Ännu ett nybörjartips är att gå på en guidad tur. I utvärderingar visar det sig att de flesta går på en guidad tur för att de vill dra nytta av guidens kunskap, och att de vill ha gemenskap och träffa likasinnade.
Allt fler vandrare efterfrågar färdiga paket. De vill vandra från plats till plats längs en led, men de vill att hela rutten ska vara färdigpaketerad. Den vana vandraren vill antagligen själv sätta ihop sitt äventyr med boende och rätt nivå på lederna, men det kräver kunskap, planering och tid.
Hur länge ska man vara ute?
Dagsvandring eller vandringar som varar i veckor. Fundera kring vad fysiken klarar och vad målet med vandringen är. Leder finns för alla behov och i olika svårighetsgrader.
Räkna med att det tar något dygn att gå ner i varv, i alla fall om man kommer direkt från vardagsliv och jobbstress. Första vandringsdagen brukar tankarna snurra i huvudet. Andra dagen blir det lite lugnare. Först tredje dagen är det tyst i huvudet. Då hör man porlandet i bäcken, och kan lättare ta in allt det storslagna.
Utrustning
Gör det inte så komplicerad, man behöver inte shoppa en helt ny utrustning bara för att man ska vandra någon dag. Tre saker är dock viktiga att man är:
Varm
Torr
Mätt
Tänk på att vädret, framför allt vid kust och i berg ändras hela tiden. Först kan det vara rejält kallt och då behöver man en varm tröja. Plötsligt börjar det regna och då är regnkläder ett måste. Sedan blir det väldigt varmt och då är det skönt med en keps, solhatt eller buff (ett multifunktionellt tygstycke som kan användas som mössa, halsduk – skyddar mot vind, kyla, sol och damm). Fundera igenom vilket slags väder du kan tänkas möta under vandringen – packa därefter. Ha en lagom stor ryggsäck, det finns ingen anledning att bära för tungt. Ta med ordentligt med vatten.
Den som ska ut på en längre vandring behöver ett par rejäla kängor – man vill ju varken vricka foten eller få skoskav. Men ska man bara göra en dagstur med lätt packning kanske de lite lättare trekkingskorna som redan står i garderoben funkar. Det är dock viktigt att man har gått in skorna. Åk inte till fjällen med splitternya kängor.
Också den som går en utmärkt led har stor nytta av karta och kompass. Självklart är kartan viktig ur säkerhetssynpunkt, men den gör också vandringsupplevelsen större. Man kan lista ut var de fina rastplatserna finns och hur höga fjällen man passerar är. Träna med karta och kompass före resan.
LÄS MER: Bäst i test: Vandringskängor för den aktiva resenären