Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Färöarnas storslagna natur, kanske ditt nästa semestermål.
Färöarnas storslagna natur, kanske ditt nästa semestermål.
Färöarnas storslagna natur, kanske ditt nästa semestermål.
Dronningruta i Norge.
Dronningruta i Norge.
Dronningruta i Norge.
1 AV 3
Unik natur med magiska vyer
2 AV 3
Färöarnas storslagna natur, kanske ditt nästa semestermål.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Dronningruta i Norge.

Tips på vackra kustnära vandringsleder i Europa

Njut av storslagen natur och en härlig strand på en och samma resa. Här är tips på kustnära vandringar i Europa där du kan kombinera berg och bad. Vida vyer, hav och spektakulär natur. Dra på dig vandringsskorna och gå en tur längs någon av alla de kustnära leder som finns i Europa. 

Colette van Luik

1. Dronningruta, Norge

Alla jag känner nickar uppskattande så fort Lofoten kommer på tal, men knappt någon har hört talas om Vesterålen. Det är synd. De båda ögrupperna ligger intill varandra mellan polcirkeln och Nordkap och är lika storslaget vackra. Men Vesterålen är mindre turistisk: konstmuseerna och hantverksbodarna är färre, den orörda naturen är öns signum. Tack vare Golfströmmen är klimatet relativt milt och havet fullt av liv – vilket lockar både valar, fåglar och givetvis skådarna och naturälskarna som kommer i dess spår. 

Här finns en rad vandringsleder och mest känd är klassiska Dronningruta mellan Stø och Nyksund. Dronningruta har fått sitt namn från drottning Sonja, som lär vara särskilt förtjust i leden och som har gått den flera gånger. 

Räkna med att Dronningruta är en heldagstur, för mig brukar den ta åtta timmar – visserligen med pauser som inkluderar pyssel med skoskavsplåster och den norska chokladen Kvikk Lunsj. Men ändå. Det är en relativt krävande vandring, rödmarkerad enligt norska mått, och det är mycket upp och ner. Leden känns i knäna, det är hela tiden nya toppar som ska bestigas. Ibland är det brant, på något ställe finns rep att hålla sig i. Eller brant… norrmännens benämning är kort och gott ”luftigt”. 

Krävande ja – men ack så vackert. Jag håller Dronningruta för en av världens vackraste vandringsleder, inte minst för att den är så varierad: höga berg som ramlar ner i Atlantvågor, små sandstränder och – om det är säsong – marken full av hjortron. 

Hur långt? 17 kilometer.

Tänk på: Man behöver inte gå hela leden, det finns kortare alternativ. 

Läs mer: dronningruta.no

De vackraste platserna upplever man definitivt till fots. Dronningruta på Vesterålen är en av Nordnorges mest kända vandringar. Foto: ANNA WAHLGREN

2. Melsted – Helligdomsklipperne, Bornholm

Danska Bornholm, den lilla ön som mäter tre gånger fyra mil, har kommit att bli synonymt med cykling. Men faktum är att Bornholm också lämpar sig alldeles utmärkt för vandring. Förr i tiden anlades stigar över ön, härifrån skulle man ha uppsikt över havet och upptäcka främmande fartyg. I dag är stigarna fina vandringsleder. 

Klippkusten på nordostsidan är särskilt vacker. Ett tips är att börja vandringen i det lilla fiskeläget Melsted. Leden följer den klippiga kusten och havsutsikten är konstant. Här är idylliskt. Det är korsvirkeshus, skorstenar från gamla rökerier och rödvita flaggor om vartannat. 

Första naturliga stoppet kommer efter bara ett par kilometer – Gudhjem. Här kan man passa på att ta en paus – varför inte äta lunch? Mest känt är Bornholm för den rökta sillen. Testa den lokala specialiteten ”Sol over Gudhjem” som består av rökt sill, rå äggula, rädisor, purjolök – allt ovanpå ett riktigt grovt bröd. 

Jag vandrar vidare. Det blåser friskt, naturen är dramatisk och de för Bornholm så karakteristiska sandstränderna känns avlägsna. Naturen påminner snarare om Shetlandsöarna. 

Slutmål är Helligdomsklipperna, en av Bornholms mest populära sevärdheter. Tusentals år av vågor har eroderat kustlinjen och skapat djupa klyftor. Klippväggarna är branta med djupa gångar och grottor – en av grottorna är 60 meter djup. Missa inte Bornholms Konstmuseum som ligger i närheten. 

Hur långt? Cirka åtta kilometer.

Tänk på: Den som är ute efter en rejäl vandring ska satsa på Bornholm runt, Bornholms kyststi, en elva mil lång klassiker som bjuder på skiftande landskap och en otrolig utsikt. 

Läs mer: visitdenmark.se/danmark/resmal/bornholm

Många associerar Bornholm till cykling, men faktum är att ön är en riktig vandringsö. Det går att gå runt hela Bornholm med havet som blickfång. Foto: ANNA WAHLGREN

3. Bøur –  Gásadalur, Färöarna

Var man än befinner sig i den färöiska övärlden är det aldrig mer än fem kilometer till havet. Med ett läge långt ute i Nordatlanten har naturen alltid haft ett starkt inflytande på människorna här. 

Färöarna lockar fågelturister – men också vandrare. Vandring på Färöarna handlar nästan alltid om dagsturer. Marken är privat och det finns inte någon allemansrätt. Sover gör man på hotellen. 

En populär vandring är den mellan de avlägsna byarna Bøur och Gásadalur. Den är bara några kilometer lång, men det är ändå en rätt ansträngande vandring över ett berg. Länge var apostlahästarna det enda sättet att komma till Gásadalur, som brukar kallas en av Europas mest isolerade byar. Fram till 2004 gick brevbäraren varje dag från Bøur den långa vägen över berget för att kunna dela ut post i Gásadalur. Men 2004 sprängdes en tunnel genom berget och Gásadalur gjordes mer tillgängligt för omvärlden. I dag är det i brevbärarens fotspår man vandrar. 

Hela Färöarna har blivit mer lättillgängligt de senaste åren. Färjor och subventionerad helikoptertrafik länkar numera samman de avlägsna öarna, och tunnlar genom berg och under vatten förbinder mer närliggande öar med varandrHur långt? Cirka fyra kilometer.

Tänk på: Visa hänsyn. Marken är privat, på Färöarna finns inte någon allemansrätt.

Läs mer: visitfaroeislands.com

Färöarna är pyttelitet och storslaget på samma gång. Gå på urgamla stigar som en gång i tiden band ihop de isolerade byarna med varandra. Foto: ANNA WAHLGREN

4. Cap de Ses Salines – Cala Figuera, Mallorca

Snöra på vandringskängorna och upptäck ett annat Mallorca. Inte långt från de populära turiststränderna finns orörd bergsnatur och vandringsleder av olika svårighetsgrad. Att vandra på Mallorca har blivit otroligt populärt de senaste åren. Myndigheterna har satsat på att utveckla vandringslederna på ön. Lederna har blivit mer tillgängliga och många är utmärkta med träskyltar. Den massiva bergskedjan Sierra de Tramuntana i väst lockar flest vandrare. 

Min favoritvandring löper dock utmed östkusten. Jag brukar starta vid Cap de Ses Salines, öns sydligaste punkt, och gå norrut till Cala Figuera, 16 kilometer bort. Under hela vandringen har man utsikt över havet. Man passerar en rad ”calas”, badvikar, som Caló des Màrmols, Cala s’Almunia och Cala Llombards. 

Varma sommardagar är kustvandring ett mycket bättre alternativ än en het bergsvandring. Att det fläktar från havet är välkommet. Och när värmen – eller vandringen – blir för påfrestande är det bara att slänga av sig kläderna och ta ett dopp i någon turkosfärgad vik. Konstigt nog verkar det inte vara så många som har upptäckt ”min” kustled. Jag brukar bara träffa ett fåtal andra vandrare, men de jag möter är lika entusiastiska som jag. 

Hur långt? 16 kilometer.

Tänk på: Ta med badkläder, här finns flera helt fantastiska badvikar. 

Läs mer: infomallorca.net

Att vandra på Mallorca har blivit otroligt populärt de senaste åren. Att gå utmed östra kusten är inte lika vanligt men tack vare vinden från havet är det den perfekta vandringen varma sommardagar. Foto: ANNA WAHLGREN

5. Samariaravinen, Kreta

Kreta är en idealisk ö för vandring. Särskilt populär är kanjonen Samariaravinen som är en av de mest välbesökta. Leden är vacker och väl värd att lägga en dag på. Man ska dock inte förvänta sig någon fridfull promenad. Under högsäsong kommer man att dela upplevelsen med hundratals andra vandrare och vissa sträckor går det inte att komma ifrån lämmeltågskänslan. Ravinen Imbros är kortare och inte fullt lika välbesökt. 

Att gå Samariaravinen tar vanligtvis fem till åtta timmar, beroende på hur många och långa pauser man tar. Vandringen kräver inte nödvändigtvis vandringskängor, utan det räcker med ett par bra gymnastikskor. Ta med en ryggsäck med vatten (en vattenflaska räcker, det går att fylla på med källvatten längst vandringen) och liten matsäck, samt skavsårsplåster, solskydd och allt man kan tänkas behöva under vandringen. Vid ledens slut väntar ett kafé med kall öl och färskpressad juice, men under själva vandringen finns inget till försäljning. Ett par kilometer från ledens slut ligger byn Agia Roumeli där det finns gott om lunchrestauranger och kaféer. Och här kan man ta det efterlängtade havsdoppet. 

Hur långt? 17 kilometer.

Tänk på: Under själva vandringen finns ingen försäljning. 

Läs mer: kalimera.nu/grekland/kreta/vandra-i-samariaravinen-pa-kreta.html

Porten till mäktiga Samariaravinen på Kreta. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Levada do Castelejo, Madeira

Synonymt med Madeira är vandring, blommor och vacker natur. På ön finns oändliga möjligheter till aktiviteter och äventyr. Här finns bland annat den unika urskogen Laurisilva, som sedan 1999 är upptagen på Unescos världsarvslista. Och de nybyggda motorvägarna och tunnlarna gör att det numera är relativt smidigt att ta sig runt ön. 

Mer och mer populärt är det att levadavandra. Att gå utmed de gamla bevattningskanalerna är ett bra sätt att få grepp om Madeira. Det finns drygt 200 mil levador av olika längd och svårighetsgrad att välja mellan. För den höjdrädda kan somliga leder vara en utmaning. På vissa håll stupar det brant ner i en dal eller i havet. 

Men lättrampade Levada do Castelejo klarar också den höjdrädda. Den tar bara ett par timmar från start till mål. Här går man bokstavligen genom folks trädgårdar, det kan nästan kännas som att man tränger sig på, men man brukar bara mötas av ett vänligt: ”Bom dia”, god morgon. Här och där har folk ställt ut korgar med äpplen – betalningen lägger man i skålen intill. Längs vägen växer passionsfrukt, avokado, eukalyptus, vindruvor och Afrikas blå lilja. Min guide plockar guava från träden och dukar upp till en picknick med utsikt över havet. 

Hur långt? 3 kilometer.

Läs mer: visitmadeira.pt

Tänk på: För den höjdrädda kan somliga leder vara en utmaning. På vissa håll stupar det brant ner i en dal eller i havet. 

Levada do Castelejo, inget för den höjdrädda. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Från Cruz de Tejeda – Artenara, Gran Canaria

Bästa tipset för den som vill uppleva ett annorlunda Gran Canaria är att bege sig upp i bergen. Här finns hela 800 kilometer vandringsled. Turistbyråerna har kartor över leder med olika svårighetsgrad. Utmärkande för Gran Canaria är de många klimatzonerna. Under en och samma vandring kan man uppleva subtropisk värme, skogar, raviner och rent alpliknande bergsområden. 

Bergsbyn Cruz de Tejeda är en bra vandrarbas, här startar flera fina vandringsleder. Byn i sig är kanske inte är värd en omväg, även om de flesta turistbussarna på örundtur stannar här. Men utsikten är fin – bland annat över Roque Nublo, en av världens största naturliga klippor. I byn ligger dessutom Gran Canarias enda parador – ett boende i den statliga hotellkedjans regi, ofta beläget på en spektakulär plats – som rekommenderas till den som vill stanna i bergen i några nätter. 

En klassisk, relativt lätt vandring är den från Cruz de Tejada till byn Artenara. Det är en åtta kilometer lång, ganska stillsam tretimmarsvandring. Under vandringen har man fin utsikt över Roque Nublo – den mytomspunna klippan som har varit en viktig plats sedan urminnes tider. 

Hur långt? 8 kilometer.

Tänk på: Var beredd på alla slags väder. Även om det är varmt nere vid havet – packa tröja och regnkläder. 

Läs mer: rockyadventure.com/rockyadventure.html

Foto: SHUTTERSTOCK

8. Korsika, Frankrike

Korsika är en favoritö bland många vandrare eftersom det finns fler än 100 bergstoppar (cirka hälften av dem är högre än 2 000 meter) att välja mellan. Svårighetsgraden varierar, och man behöver inte ha tidigare erfarenhet av att vandra, men bör vara i god fysisk form. Vill man kan man vandra med guide. Flera av dessa guidade vandringar har staden L'Île-Rousse på norra delen av ön som bas och på turistbyrån i staden säljer man pamfletter med beskrivning av olika vandringar samt kartor. Vandringarna i det här området anses vara medelsvåra och är ofta mellan 10 och 18 kilometer långa, vilket tar mellan fyra och sju timmar att vandra. Plage du Petit Spérone är en liten strand på Korsikas sydspets med vit sand och turkost och kristallklart vatten. Välkänd för sin skönhet, men eftersom det kräver lite av en ansträngning att ta sig hit är den sällan överbefolkad.

Hur långt? Vandringslederna på Korsika är mellan 10 och 18 kilometer långa.

Tänk på: Glöm inte att packa ner badkläderna!

De röda klipporna på Korsika heter Calanches de Piana och är listade på Unescos världsarvslista. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Klintkustleden, Gotland

På Gotlands finns mängder av vandringsmöjligheter – alltifrån korta vandringar på ett par timmar till längre vandringar som tar flera dagar.

Sveriges magiska semesterö har allt: sol, unik natur, fantastiska restauranger och avkopplande mjuka stränder. Åttio mils kuststräcka varvas med raukar, fiskelägen och sandstränder. Många ovanliga växter trivs i det milda klimatet och fågellivet är också ovanligt rikt på Gotland.

Väljer man Klintkustleden, tar man bussen norrut från Visby, vandrar i tre dagar och avslutar med att gå genom ringmuren in i Visby. Avståndet från Kappelshamn i norr, där man kan börja vandringen, och Visby är cirka sex mil. I verkligheten är sträckan dock längre eftersom man tenderar att sicksacka mellan vandringsleden och havet för att bada. 

Hur långt? Sex mil.

Tänk på: Ta med badkläder om du vandrar om sommaren, tillfällen att bada finns det gott om.

På Gotland varvas vandring med salta bad. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 

 

redirecta:https://www.expressen.se/allt-om-resor/friluftsliv/3-vackra-och-vandringsvanliga-oar-i-europa/