Kebnekaise fjällstation.
Målet är Sydtoppen, om berget tillåter...
1 AV 2
Kebnekaise fjällstation.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Målet är Sydtoppen, om berget tillåter...
Foto: Shutterstock

Nikkaluokta–Kebnekaise: Ett häftigt äventyr

Kebnekaisemassivet lockar varje sommarsäsong vandrare från hela världen. Sträckan Nikkaluokta–Kebnekaise är 19 kilometer av storslagen natur. Och en hel del äventyr!

När bussen släpper av oss i lappländska samevistet Nikkaluokta, sju mil väst om Kiruna, en tidig lördagsmorgon i slutet av juni känner jag stor ödmjukhet inför vårt äventyr. Kvar står vi, min kille och jag, i duggregn på en öde grusplätt med dramatiska molnindränkta berg lurandes vid horisonten.

Den första kilometern till fots slår oss med häpnad. Stigen kantas av blommor jag bara föreställt mig i sagoböcker och vattnet i jokkarna är friskt och gott. Det bästa av två världar möts när jag efter knappa två timmars vandring skymtar "gatuköket" LappDånalds invid sjön Ladtjojaure – varifrån lata vandrare kan båtlifta i sex kilometer.

Jag väljer en renburgare medan min kille inviger spritköket med att laga frystorkat. Därefter är det avfärd igen. De tunga ryggsäckarna – 20 respektive 13 kilo – kräver täta pauser.

LÄS MER: Upptäck sagolika Tiveden i sommar

 

Hönsbär, lappljung, fjällviol, dvärgbjörk, rosling, kråkbär... Området har en gedigen flora och vyerna tar andan ur betraktaren. Foto: Johannes Forssberg

Vi är på väg mot Dag Hammarskjölds meditationsplats. Det finns hela sju stycken utefter den led som uppkallats efter FN:s legendariske och andligt intresserade generalsekreterare, som gärna höll sig i Kebnekaise- och Abiskoområdet till fots.

  Vi slår läger på en äng omgiven av ett vidunderligt fjällandskap.
Minusgrader i juni
Dag två inleds beger vi oss iväg efter lunch, och två timmar senare är vi framme vid Kebnekaises fjällstation, och slår sedan läger på en magiskt vacker plats en halv kilometer därifrån. Innan läggdags tar vi oss till en glaciär intill och åker pulka på rumpan.
Regnet öser ner som hinkar från himlen under natten och gröper tunga gropar i tältduken som ideligen måste tömmas. Framåt småtimmarna får vi några timmars sömn men vaknar vid halvsjutiden i ett iskallt badkar av smältvatten och regn som forsat längs bergssluttningen in i tältet genom sömmar och myggnät. Sovsäckar och ryggsäckar såväl som underställ och semesterläsning är nu genomvåta. Det är juli och temperaturen är strax över nollstrecket. Nerkylda tar vi oss, nakna under goretexställen, till fjällstationen där vi är framme en dryg timme senare. Tagna av nattens regnoväder bestämmer vi oss för att slå läger nära fjällstationen. På natten blir temperaturen minus två grader och det blåser 29 meter per sekund, 5 enheter över gränsen för storm.
 

Ett bra tält som tål både vatten och vind är ett måste på fjället. Foto: Johannes Forssberg

Det blåser fortfarande stormstyrka nästa morgon, vi  bestämmer vi oss ändå för att ge oss på Sydtoppen. Med sina 2 102 meter över havet är det Sveriges högsta bergstopp och Kebnekaisemassivets givna mål.

När fransmannen Charles Rabot som första man besteg den isbeklädda Sydtoppen 1883 mätte hans tryckbarometer 2130 meter. Sedan dess har klimatförändringarna reviderat topphöjden såväl som uppgiften om den i skolböckerna. Fortsatt smältning lär i snar framtid göra Nordtoppen, med sin 2097 meter solida berggrund, till Sveriges rättmätigt högsta bergstopp. Bara de senaste tre åren har Sydtoppens ismassa sjunkit med fyra meter.

LÄS MER: Upplev Höga kusten – ett världsarv med vida vyer

Sydtoppen utmanar – och bestämmer

Terrängen upp mot Sydtoppen är utmanande och sträckan tur och retur från fjällstationen uppemot två mil. De flesta vi pratat med har klarat av den klassiska utmaningen på runt 13 timmar. Stigen längs västra leden, som trots allt är den snällare leden lämplig för vandrare utan guide, lutar allt kraftigare uppåt och branten på sidan framstår stupliknande. Samtidigt viner vinden och rycker då och då tag i oss. Jag slås av maffigheten i landskapet. Inte en fjällsippa eller smörboll syns på den här höjden. Bara is, snö och sten. Vi fortsätter i blåsten uppför ett stenrös men hela tiden möter vi återvändare. Vi fortsätter en bit till innan också vi tvingas ge upp ovan molnen på Vieramvare, den första toppen före Kaffedalen, beryktad för sin psykiska påfrestning. Vi tröstar oss med gåslever i Kitteldalen medan fingrarna fryser sig stela. Ödmjuka inför naturens krafter inser vi att nå toppen inte är någon självklarhet. Berget bestämmer. Det är fjällets dagsform, och inte vandrarens, som avgör.

Varje meditationsplats har en sten med en inhuggen inskription – på ena sidan svenska och andra samiska. Foto: Johannes Forssberg

Det blir inga fler försök att bestiga toppen den här gången. Morgonen därpå beslutar vi oss för att vandra knappt två mil till vackra Singi. Åter vid Kebnekaises fjällstation två dygn senare är vi knäsvaga, sönderbrända i ansiktena och framförallt trötta. Vi beslutar oss för att ta avsked av fjällparadiset med att äta på restaurangen. Den middagen är bland de godaste jag kan minnas att jag ätit – inte så mycket för den utsökta fjällrödingen som för kontrasten till de frystorkade portionsförpackningar som nu blivit vardag.
Ytterligare ett dygn senare hoppar vi åter på bussen i Nikkaluokta, nu i riktning mot Kiruna och flyget hem till storstaden. Kvar står Kebnekaisemassivet. Och ambitionen att bestiga Sydtoppen.

Lunchen smakar aldrig så gott som mitt i naturen. Foto: Johannes Forssberg

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs

Nikkaluokta–Kebnekaise

Sträckan Nikkaluokta- Kebnekaise är 19 kilometer och avklaras på en till en och en halv dag. 

Boende

Tält är självklart billigast. På ett fåtal ställen tas en avgift ut men de vackraste tältplatserna är gratis. Stugboenden finns på varje fjällstation och drivs efter principen att alla som vill ska få en plats att sova på. Det vanligaste är flerbäddsstugor . svenskaturistforeningen.se/boende/boendetyper/fjallstuga/

Påväg upp mot Sydtoppen. Foto: Johannes Forssberg

Utrustning

Att packa lätt är en konst och den som behärskar den belönas många gånger om. Att bära för mycket är både otympligt och tungt för axlar och rygg. Använd små förpackningar till diskmedel, kryddor med mer. Frystorkad mat är dyr men väger lite. Flera fjällstationer har dessutom matbutiker. Glöm inte att packa ned toapapper. Kom också ihåg att spritbränsle inte får tas med ombord i händelse att du flyger. Finns att köpa på bla. Inter Sport i Kiruna nära busstationen. De flesta fjällrävar är överens om att kängorna är den viktigaste komponenten i utrustningen. Dessutom behövs vattentäta kläder som andas, företrädesvis goretex, en varmare tröja, en t-shirt och gärna ett extra underställ. Strumpor i ull är en lyx som betalar sig. Temperaturen växlar och lager på lager-principen regerar.

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs