Utah, Sydafrika och Spanien, här är blott tre av de farligaste vandringslederna i världen.
Utah, Sydafrika och Spanien, här är blott tre av de farligaste vandringslederna i världen. Foto: SHUTTERSTOCK

De farligaste vandringslederna i världen

Världens farligaste vandringsleder är något för de extremt äventyrslystna. Klarar du smala gångbroar på lodräta klippor, mil och åter mil av labyrintlikt landskap och omärkta leder upptrampade av djur. Då är det här något för dig.

5. The Maze, Utah

Vi börjar lite försiktigt på femte plats och med båda fötterna stadigt på marken. The Maze, belägen i ett avlägset område utanför Canyonlands nationalpark, är notoriskt känd för de labyrintlika kanjonerna med otaliga återvändsgränder och smala passager. Detta gör The Maze till en av de mest förvirrande och desorienterande vandringar i världen. Varje år finner sig många besökare hopplöst vilse och behöver professionell hjälp att hitta tillbaka. En detaljerad karta, tillförlitlig kompass och gott om proviant krävs för att ge sig i kast med den här vandringsleden.

Lätt att gå vilse i labyrinten. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Drakensberg Traverse, Sydafrika

Vandringsleden som ligger i Royal Natal nationalpark i Sydafrika är något för den lite kluriga, och framför allt vana vandraren då här helt saknas utmärkta leder. Här får man förlita sig till små stigar, inte helt sällan upptrampade av olika djur. Vandringen är fysiskt hård med allt om allt runt 10 000 meters ackumulerad stigning. Mellan åtta och tolv dagar beräknas rutten ta för en van vandrare med tung ryggsäck. Hit måste du anlända väl förberedd och helt självförsörjande då det är total ödemark, här saknas all möjlighet att proviantera och få tak över huvudet. Men belöningen är å andra sidan ett mäktigt landskap och en äkta vildmarksupplevelse.

I Drakensberg Traverse kan ingen höra dig skrika... Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs

3. Angels Landing, Utah

Angels Landing är en av de populäraste vandringslederna i Zions nationalpark, Utah. Den fyra kilometer långa vandringen är en av de kortare lederna i området, faktiskt inte särskilt utmanande, fram tills att det svindlande äventyret börjar. Och det är den smala åsen med mer än 300 meters fallhöjd på vardera sida. Men för den som tar sig dit (och vågar hålla ögonen öppna) väntar en enastående utsikt över ett unikt landskap.

Svindlande utsikt från det notoriska trappsteget mot slutet av leden, inklusive fritt fall åt alla håll... Foto: SHUTTERSTOCK

2. El Caminito del Rey, Spanien

El Caminito del Rey som ligger i ett avlägset hörn av Andalusien, är en av de vandringsleder som toppar listan över de vandrare som söker något utöver det vanliga. Leden går längs en över 100 meter hög kalkstenklippa på en fastbultad betongplattform. Den hundra år gamla leden användes ursprungligen av byborna som en genväg runt berget, och även barn gick den farliga vägen till skolan. Leden genomgick en restaurering 2015 för att göra vandringen något mindre farlig...

LÄS MER: Mer om Spaniens farligaste vandringsled 

Farligt, farligt – men härligt, härligt... Foto: SHUTTERSTOCK

 

1. Hua Shan, Kina

Bergskedjan Hua Shan i nordvästra Kina omfattar fem toppar, som alla erbjuder olika upplevelser. Te rutter leder till Huashan's North Peak på 1614 meter, den lägsta av bergets fem stora toppar. Den mest populära är den traditionella vägen i Hua Shan Yu, som slingrar sig fram från byn Huashan till den norra toppen, en sträcka på sex kilometer. Från nordtoppen leder en serie leder upp till Canglong Ling (Drakryggen), en stigning på mer än 300 meter på toppen av en bergskam. Här måste man balansera på en smal träspång fastsatt på den lodräta klippväggen, och den enda säkerhetsanordningen som finns är en gammal rostig kedja.  Den här rutten uppför berget har utsetts till en den farligaste vandringsleden i världen.

Världens farligaste vandringsled. Frågor på det? Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Världens 11 farligaste resmål för turister

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande