ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Vandra på Mallorca

Publicerad 25 sep 2008 09.10
Pittoresk. Byn Fornalutx ligger inbädda in Mallorcas vackra natur.

Pittoresk. Byn Fornalutx ligger inbädda in Mallorcas vackra natur.

Foto: Christine Olsson

Använd fötterna - och upptäck ett annat Mallorca. Långt från strandlivet finns bergens otämjda vildmark.
Vandringar som turistfenomen har fullkomligt exploderat på Mallorca de senaste sju åtta åren:
– Stigarna vi vandrar är antingen gamla handelsvägar, pilgrimsleder upp till klostren eller gångvägar till odlingsområden, berättar Fredrik.
– För tio år sedan var många överväxta och i dåligt skick, varje vandring var en utmaning. I dag är lederna iordning-ställda och väl utmärkta och det finns massor av kartor och guider – Mallorca satsar hårt på ekoturism.

"Mallorca är idealiskt"

Stockholmaren Fredrik är en mångsysslare som skaffade hus på Mallorca för tio år sedan och numera delar sin tid mellan papegojuppfödning och uppdrag som vandringsguide. Vandrarkunderna är såväl privatpersoner som företag.
– Mallorca är idealiskt för vandringar. Här finns inga farliga växter eller djur och inga vandringar är mer ansträngande än att alla med normal fysik klarar av dem.

Tältning är förbjuden

Främsta vandringsområdet är bergskedjan Sierra Tramontana som sträcker sig utmed öns nordvästra kust. Bergskedjans norra del, området mellan Valldemossa och klostret i Lluc, är själva hjärtat, utgångspunkten för ett hundratal olika vandringar.
Det vanliga är en hel- eller halvdags-vandring. Men det går också att övernatta – tältning är förbjuden, men det finns vandrarhem och grottor att sova i. Att vandra hela bergskedjan tar fem dagar.
Det varma klimatet är tidvis ett hinder.
– Från början av juli till 15 september vandrar du inte, säger Fredrik. Då är det femtio grader uppe i bergen.
Säsongerna är 15 mars till 1 juni samt 15 september till 1 november.
Fredrik är lyrisk över öns natur och landskap.
– Det är så oerhört vackert. Naturen är väldigt dramatisk och det finns mycket flora och fauna att titta på.

Mer än bara utsikter

Själv tycker han att en vandrarguide ska kunna erbjuda mer än att bara visa vägen och vackra utsikter.
– För mig handlar det också om att skapa förståelse för kulturen och traditionen, om hur det går till här. Det finns fördomar om spanjorer och mallorcaner att det bara är ”mañana, mañana” som gäller men inget kunde vara mer fel. Det är ett oerhört traditionsbundet men väldigt hårt arbetande folk.
Fredrik tar oss runt till några favoritställen utmed vandringslederna. När vi äter lunch i bergsbyn Fornalutx säger han:
– Det finns människor i den här byn som aldrig varit nere i Soller (staden Soller ligger fem kilometer bort).
När det är dags för kvällsmat tas vi till en förtrollande gammaldags restaurang i bergen nära klostret i Alaro. Restaurang Es Verger drivs av 70-åriga Antonia Muntaner på gården hennes släkt bebott i 800 år. Paradrätten är lammbog som sakta tillagats genom att bland annat stå i vedeldad ugn över natten. Mycket läckert.
Utanför på bergssluttningen bräker gårdens får. Det är vackert, tidlöst och stilla. Och oerhört långt från Magaluf.
Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat