Vandringsexperten Monika Björk tipsar om 4 vackra leder i England
Vandringsexperten Monika Björk tipsar om 4 vackra leder i England

Vandra i England – en underskön upplevelse

Följ med författaren och vandringsexperten Monika Björk på undersköna  vandringar längs Englands sydkust. Utgångspunkten för alla lederna är  det pittoreska fiskeläget Mevagissey.

Allt om Resor

Det är underbart att vandra på Englands höga klippor med utsikt över havet, genom rhododendronskogar och ner till vikar med vit, len sand. Kuststigen bjuder på allt från korta promenader till milslånga dagsetapper mellan fiskelägen, värdshus och pubar.

Längs Englands sydkust går en väl upptrampad vandringsled över öppna gräsmarker och dramatiska klippor. Med sina hundra mil mellan Atlanten och Kanalen rundar den hela sydvästra England.

Kustbevakningens män travade en gång här och spanade efter smugglare. Nu erbjuder leden variationer som ”Pub walks” och ”10 bästa hundvandringarna”.

Vi vaknar med stigen rakt utanför fönstret. Inne i fiskeläget Mevagissey går den tvärs genom byn längs kajkanten.

Här bor vi ovanpå puben Harbour Tavern, som är vår utgångspunkt för alla vandringturerna. Här äter vi värsta engelska frukosten innan vi ger oss av med taxi till startpunkterna för våra olika rundor.

En dag tar vi en stig västerut mot Gorran Haven. En annan går vi upp på klippan österut och går mot Pentewan där ebb och flod ändrar stranden med många meter. Sen åker vi till nationalparken för en etapp längre bort.

Om du i stället vill gå leden bit för bit och bo på nytt ställe varje natt kan du anlita en särskild bagagetaxi.

1. Stränder och djungel i St Anthony

En tur runt St Anthonys halvö bjuder på flera små skimrande stränder för den som vill ta ett dopp. Rundan är lättgångna 9,3 kilometer och kan kortas till hälften. Det finns ingen skaffning längs vägen och vi har laddat med Cornish Pasty som är tunga smördegspiroger med fyllning nog att mätta en gruvarbetare.

Rundan börjar vid National Trusts parkering vid floden Fal. Långt bort i diset anar vi Falmouth. Stigen följer klippkanten med glittrande hav på ena sidan och vida fält på den andra. Stigen kantas av sabelliljor och vildkaprifol.

En trappa leder ner från stigen till första stranden, Porthbeor. Men vi fortsätter och kommer till Towan beach, underbar och med turkosblått vatten. Sanden är helt vit och mycket len.

Sen går vi över halvön genom en djungel av trädormbunkar. Rhododondronträden växer nästan över St Anthonys lilla kyrka där vi picknickar. Efter en backe leder stigen ut i öppet landskap med St Mawes på andra sidan vattnet. Det är här Englands alla lärkor samlas.

Tips: Vid Porthluneys strand mellan St Anthony och Mevagissey ligger romantiska slottet Caerhay med berömd trädgård. Den som vill kan hyra en slottsstuga att bo i. www.caerhays.co.uk

2. Dramatiska Dodman Point

Vi går mot havet och ljuvliga Hemmick Beach från parkeringen i Penare. Vitaste sanden, dramatiska klippor och inga bilar. Vi stannar gärna ett tag.

Sen går stigen brant uppför. Höga Dodman har kustens allra bästa utsikt. Fast nu är det dimma. Här uppe kan man välja att göra en kortare runda på 3,2 km tillbaka till parkeringen.

Men vi fortsätter kuststigen ytterligare 3 km mot Gorran. Vi vill till puben där alla dimmiga vandrare samlas för att torka upp över en gin och tonic och en öl till fiskpajen och sjötungan. Puben ”Barley Sheaf” har läskat vandrare, hundar är välkomna, sen 1837. Fiskpaj är godare än det låter. Från Gorran Haven går buss till Mevagissey och St Austell.

3. Romantiska Manderley

Cornwalls växtlighet kan vara subtropisk med bananplantor och det märks när vi går från Menabilly Farm mot Menabillys herresäte vid havet. Godset är förebilden för ”Manderley” i romanen och filmerna ”Rebecca” av Daphne du Maurier. Romantiskt värre.

Leden går på godsets marker och jag ser romanen framför mig. Rhododendronträden blommar i blodrött.

Sen klättrar stigen uppför till paradisängar med blomster vid ett turkosblått hav. I trevliga Fowey dricker vi te med vattenkrassesandwich. Vi har gått nästan en mil. Tillbaka till Mevagissey tar vi en färja.

Tips: Nära St Austell ligger tropiska trädgårdsprojektet ”Eden Project” med stora växthusbubblor. Över djungeln kan man flyga i ”zip wire” hängande som en fågel i linbana. www.edenproject.com

4. Dartmoors vilda hedar

Efter dagar vid havet är det härlig omväxling att komma upp i hedlandskapet. Dartmoors nationalpark ligger innanför Cornwalls kust med storartade vidder.

I hjärtat ligger byn Postbridge som är en perfekt utgångspunkt med ett parkcentrum som delar ut erfarenheter och kartor. Vi går en runda på åtta kilometer längs floden East Dart och beundrar först byns stolthet, den medeltida hällstensbron, the clapper bridge.

Vi följer floden uppströms på högra sidan. Det känns som att gå i fjällen och fjällvandrarkängor är inte fel. Och långbyxor för ginsten växer hög och är vass.

Sen upptäcker vi ponnyer som rastar bland gula blommor. Fölen är små som hundar. Hästarna har funnits här i tusentals år och är aldrig tämjda.

Vi får gå över flera bäckar innan vi kommer till vattenfallet. Luften är härligt klar och ginsten blommar i gult. Ner mot byn går vi bland bräkande får till puben East Dart Hotel som har flera sorters öl och ännu fler whiskymärken. Här kan man bo och får då frågan om man tar med sig egna hästar.

Tips: Nära Postbridge passerar ”Two Moors Way” som är en 16 mil lång stig över hela Dartmoor.

 

 

Text av: Monika Björk

Resfakta

Mevagissey

Resa dit: Tåg eller buss från London tar ett par timmar till St Austell. Sen kort busstur till Mevagissey.
Boende: Ovanpå puben Harbour Tavern.
Hitta fler rum i Mevagissey, från 500 kronor natten, www.booking.com
Bussar mellan byarna vid Kuststigen: www.westerngreyhound.com
Om vandringsleden: www.southwestcoastpath.com innehåller det mest. Där finns länkar till boende och till bagageservicen www.luggagetransfers.co.uk/-southwesthtml
Mer info: www.mevagissey-cornwall.co.uk

Dartmoor

Resa dit: Tåg eller buss till Plymouth eller Exeter. Därifrån går Dartmoorbussar.
Boende: East Dart Hotel och Beechwood B&B är trevliga familjeställen.
www.postbridge.net, www.postbridge.net
Mer info: www.dartmoor.co.uk