1 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
2 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
3 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
4 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
5 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
6 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
7 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
8 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
9 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
10 av 11 Foto: Natacha Pisarenko
11 av 11 Foto: Natacha Pisarenko

Vandra i en spökstad – dränktes under vatten

I 25 år låg turistorten Villa Epecuén under ett tio meter djupt vattentäcke.

Nu har vattnet sjunkit undan och turisterna har återvänt.

Fast av helt andra orsaker än före översvämningen.

Villa Epecuén, en by 57 mil sydväst om Argentinas huvudstad Buenos Aires, grundades på 1920-talet som en rekreationsort för huvudstadens rika. Attraktionen utgjordes av bergssjön Epecuén vid vars strand byn byggdes. Vattnet i sjön är tio gånger saltare än vanligt havsvatten och till och med saltare än i Döda Havet, Jordaniens berömda hälsosjö.

Namnet Epecuén betyder "evig vår" och det salthaltiga vattnet ansågs kunna bota mängder av åkommor och sjukdomar, som depression, diabetes och olika hudsjukdomar. Turistströmmen ökade ytterligare när byn förbands med Buenos Aires via en järnväg på 1950-talet. När byn stod på topp rymde dess hälsoinriktade turistverksamhet 280 hotell och andra turistorienterade företag. Antalet besökare var över 25 000 om året.

En kuslig upplevelse

Men så inträffade katastrofen.

Många år av intensiva regnoväder hade fyllt sjön till bredden och den 10 november 1985 gav klippväggarna som skyddade byn vika. Det tyckts inte så farligt först - den inledande översvämningen var bara på en dryg meter. Men vattnet sjönk aldrig undan - i stället tilltog mängden gradvis tills byn 1993 låg under ett vattentäcke om hela tio meter.

Så, för fyra år sedan, började vattnet plötsligt sjunk undan. Och byn steg upp till ytan igen - nu för att på nytt bli en turistattraktion, om än av helt andra skäl än tidigare.

Det återuppståndna Villa Epecuén är en kuslig upplevelse. En del är ruiner, annat mer välbevarat men allt är märkt av de 25 åren under ett extremt saltvatten. Alla träd är exempelvis döda, men de kala stammarna står spöklika kvar. Bakgrunden må vara tragisk, men som allt fler tillströmmande besökare upptäcker vimlar den återuppväckta byn av häpnadsväckande och oförglömliga vyer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande