Shwedagon Paya i Burmas kommersiella huvudstad Rangoon är ett av världens vackraste buddhistiska monument.
1 av 6: Shwedagon Paya i Burmas kommersiella huvudstad Rangoon är ett av världens vackraste buddhistiska monument. Foto: Michael Töpffer
Många kvinnor gnider in ansiktet i en form av puder som görs av bark, mest för att det ser snyggt ut - och skyddar mot solen.
2 av 6: Många kvinnor gnider in ansiktet i en form av puder som görs av bark, mest för att det ser snyggt ut - och skyddar mot solen. Foto: Michael Töpffer
I Burmas arkipelag finns hundratals öar som är mer eller mindre orörda och med fantastiska stränder. Bilden är från ön Koh Phayam i Thailand, strax söder om Burmas gräns.
3 av 6: I Burmas arkipelag finns hundratals öar som är mer eller mindre orörda och med fantastiska stränder. Bilden är från ön Koh Phayam i Thailand, strax söder om Burmas gräns. Foto: Michael Töpffer
De över 2200 tempel som finns i staden Bagan i Burma är en magisk upplevelse. Speciellt i solupp- och nedgång.
4 av 6: De över 2200 tempel som finns i staden Bagan i Burma är en magisk upplevelse. Speciellt i solupp- och nedgång. Foto: Michael Töpffer
Burma har länge varit en paria i omvärldens ögon, men sen några månader har en demokratiprocess inletts.
5 av 6: Burma har länge varit en paria i omvärldens ögon, men sen några månader har en demokratiprocess inletts. Foto: Michael Töpffer
6 av 6 Foto: Michael Töpffer

Välkommen till Burma - steg mot demokrati

Efter snart ett halvsekel av isolering och bojkott börjar Burma så smått ta stegen mot demokrati - och därmed bli ett mer accepterat resmål i omvärldens ögon.

Fantastiska stränder, orörd natur och en rik historia gör att Burma har all potential att bli en av Asiens hetaste turistdestinationer.

RES har varit där.

Länge var Burma ett bekymmer för världens turister. Många ville dit, men militärjuntans järngrepp om landet, husarresten av demokrati-ikonen och fredspristagaren Aung San Suu Kyi och fängslandet av många oppositionella har gjort att många avstått från att besöka landet.

Politisk vår

Men de senaste månaderna har Burma genomgått en politiskt vår. Små men viktiga steg har tagits mot ökad demokrati. Aung San Suu Kyi och andra oppositionella har släppts och kommer att ställa upp i ett kommande val. Både EU och USA har som belöning lättat på vissa sanktioner.

Om den demokratiska utvecklingen fortsätter blir det plötsligt mer rumsrent att åka dit som turist - och oanade möjligheter öppnas.

Burma är en oslipad diamant på turistkartan för resenärer i ständig jakt på nya upptäckter.

Med Burmas isolering har mycket få turister varit här. Landet är - på gott och ont - nästan helt förskonat från massturismens följder.

Orörda stränder

Här finns fantastiska och helt orörda stränder i en övärld som till omfång vida överträffar grannlandet Thailand.

Geografin är mycket dramatisk, med fantastiska bergskedjor i landets norra delar med snötäckta bergstoppar.

Här finns enorma ruiner från tidigare epoker i klass med Angkor Wat i Kambodja och städerna i Burma har en rik kolonialhistoria med fantastisk arkitektur med influenser från många kulturer och länder.

Tack vare Burmas nära band till Storbritannien pratar många engelska så det är inga problem att göra sig förstådd.

Dålig infrastruktur

Men man ska inte förhasta sig. Landet ligger kanske femtio år efter Thailand vad gäller infrastruktur. Vägar, bilar och bussar är mycket dåliga. Många byggnader i den kommersiella huvudstaden Rangoon ser fallfärdiga ut och avloppen är på sina håll öppna och sopor ligger i driver i stadens utkanter.

Det återstår en mycket lång väg innan landet kan anses vara demokratiskt, men med nya utländska investeringar, turistdollar och en ny syn på Burma som en påbörjad demokratiprocess onekligen medfört, kommer landet snabbt att kunna resa sig på fötter igen.

Sätter de i gång och målar husfasaderna i Rangoon, fixar till trottoarerna och moderniserar taxibilarna kommer staden garanterat om några år vara ett självklart stopp på Asienresan.

Burma

Resa dit:

Flyg via till exempel Bangkok med Thai Airways. Paketresor med Tema, Världens Resor, Läs & Res med flera.

Resa runt i Burma:

Flera flygbolag flyger inrikes, bland andra Air Mandalay. De är helt okej. Åk hellre tåg och flyg än bil och buss. Prisexempel:

Flyg: Rangoon-Mandalay: USD 99. Rangoon-Bagan: USD 93. Mandalay-Bagan: USD 45.

Buss: Rangoon-Bagan: USD 18. Resan tar cirka 11 timmar.

Bästa tiden:

November till februari är lite svalare och regnperioden upphört.

Valuta:

USA-dollar och den lokala valutan kyat. Numera kan man öppet växla in den lokala valutan från bland annat dollar på växlingskontor. Bäst är att ha med sig båda valutorna. 1 dollar = cirka 830 Kyat. Inga bankomater finns, så ta med rejält med kontanter.

Prisnivå:

Räkna med minst 30 dollar för ett enkelt rum. Den lokala maten är mycket billig medan västerländsk mat bara är något billigare än i Sverige.

Vaccination:

Vaccination mot hepatit A och B samt grundskydd rekommenderas.

Pass och visum:

På prov erbjuds nu visum vid ankomst till flygplatsen i Rangoon MEN BARA om man anländer med Myanmar Airways International från Phnom Penh i Kambodja. Då får man med svenskt pass 28 dagars turistvisum vid ankomst för 30 dollar.

Kommer man med annat flygbolag eller från annan plats krävs visum. Det söker man på burmesisk ambassad utomlands. I Sverige finns inte någon ambassad, men olika resebyråer i Sverige erbjuder att sköta ansökningsprocessen och passet skickas då till ambassaderna i Berlin eller London. Se: www.cometconsular.com/sv

Mobil:

Utländska mobiler fungerar halvbra. Köp ett lokalt sim-kort.

Bra att veta:

Det råder hausse i Burma just nu. Hotellen är fulla. Boka i god tid.

Självklara stopp på Burma-resan

Landets mest plåtade - Rangoon

Landets kommersiella huvudstad Rangoon - eller Yangon som det också heter - är den naturliga startpunkten för en resa till Burma. Här får man absolut inte missa Shwedagon Paya, landets i särklass mest fotograferade byggnad. Detta tempelområde, upphöjt på en kulle, utgör sinnebilden för nationen och är ett monument i ändlös prakt och glans. Men Rangoon bjuder på fantastiska restauranger, några museer och spännande och färgstarka marknader.

 

Över 2 200 tempel kvar - Bagan

De olika kungarna som regerade i staden Bagan i Burma för tusen år sedan låg inte på latsidan. Under en period av drygt 230 år hann de beordra byggandet av 4 446 tempel innan mongolerna år 1287 invaderade området och satte stopp för byggboomen. I dag finns över 2 200 av dem kvar. Templen är så många och så fantastiska att man kan stanna här flera dagar. Upptäck området till fots, med cykel, häst och vagn eller varför inte luftballong?

 

Världens längsta träbro - Mandalay

Det historiskt rika Mandalay är mest känt för sitt stora kungliga palats mitt i staden, som med sina 70 meter breda vallgravar är ett säkert landmärke. Mandalay Hill är också intressant. Här uppe finns flera tempelbyggnader och man har en fantastisk utsikt över staden.

Det bästa med Mandalay hittar man dock strax utanför staden, i Amarapura. Här finns världens längsta teakbro. Den 1,2 kilometer långa bron finns på FN:s världsarvslista.

 

Vackra öar vid gränsen - Stränderna

Sedan tidigare finns ett antal badorter i Burma, den kanske mest kända är Ngapali Beach, nordost om Rangoon, där lyxhotellen ligger sida vid sida. Men mer intressanta är de många öar som ligger söderut, ned mot gränsen mot Thailand. Officiellt är vissa områden här ännu stängda för utländska turister, men enligt uppgifter går det redan i dag att resa hit utan att bli stoppad. Det är förmodligen bara en tidsfråga innan området öppnas helt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!