ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Valborg firas med eld – fler heta festligheter

AfrikaBurn.

AfrikaBurn.

1/3

Foto: Momondo

Nozawa Fire Festival.

Nozawa Fire Festival.

2/3

Foto: U-ichiro Murakami

Beltane Fire Festival   Edinburgh, Storbritannien.

Beltane Fire Festival Edinburgh, Storbritannien.

3/3

Foto: Chris Booth

Valborg firas med eld – fler heta festligheter

Valborg innebär tusentals festliga bål över hela Sverige.
Men vi är långt i från ensamma om att fira fester med brasor i centrum.
Här är några av världens eldigaste resmål:

Valborg innebär tusentals festliga bål över hela Sverige.
Men vi är långt i från ensamma om att fira fester med brasor i centrum.
Här är några av världens eldigaste resmål:

AfrikaBurn

Tankwa Karoo nationalpark – Kapstaden, Sydafrika
AfrikaBurn är betydligt mindre än sin berömda storebror Burning Man i USA men principen är densamma. Under festivalen skapas konst gemensamt för att sedan brännas upp och på så vis skapa ny konst som deltagarna kan betrakta. Festivalen hålls i slutet av april varje år.

Beltane Fire Festival

Edinburgh, Storbritannien
Ett alternativt valborgsfirande kan upplevas den 30 april i Edinburgh då den gaeliska högtiden Beltane firas. Festivalen kretsar kring skådespelet om "Majdrottningens" och "Den gröne mannens" resa mot sommaren. För att fira att paret nått sitt slutmål tänds en stor brasa och det hela avslutas med en gemensam fest för betraktare och artister.

Full Moon West End Fire Festival

Brisbane, Australien
Varje fullmåne samlas entusiaster i Orleigh Park i australiska Brisbane för att roas av medryckande eldkonster och cirkusakter till trummor och dans. Arrangemanget är roligt för hela familjen - se bara till att ta med dina bästa dansskor.

La fiesta de San Juan

Alicante, Spanien
San Juanfesten firas den 19-24 juni i ett flertal spanska städer, men framför allt i Alicante. Högtiden handlar lika mycket om att fira övergången från vår till sommar som att hylla eldens kraft. Under flera dagar byggs mängder av brasor upp för att vid midnatt den 23 juni tändas i samband med sång och dans. De efterföljande dagarna genomförs tävlingar i pyroteknik och medeltida marknader.

Slinningsbålet

Ålesund, Norge
Den ultimata brasan kan bevittnas i Ålesund där norrmännen firar midsommar genom att konstruera ett 40 meter högt tornformat bål. För att elden ska brinna uppifrån och ner klättrar en orädd person upp och tänder på. Spektaklet betraktas säkrast från omkringliggande båtar, då konstruktionen tenderar att falla sönder. Slinningsbålet arrangeras årligen den 24 juni.

Nozawa Fire Festival

Nagano, Japan
Denna speciella festival grundar sig i den lokala vidskepelsen att män mellan åldrarna 25 och 42 år är otursförföljda. För att motverka detta skapades en ceremoni där de äldre klättrar upp i en stor träkonstruktion som de yngre männen omringar och försvarar mot övriga bybor som i sin tur försöker sätta eld på den. Efter några smått kaotiska timmar brukar de äldre männen söka sig mot säkerheten, varpå konstruktionen tänds på helt. 15 januari nästa år bjuder byn Nozawa Onsen på eldfest.

Telluride Fire Festival

Colorado, USA
För den som vill inleda nästa år med att njuta av eldkonster i storslagna vinterlandskap är ett besök till bergsstäderna i Colorado mitten av januari ett hett tips. Här anordnar nämligen de boende spektakulära eldshower med de snötäckta Klippiga bergen som fond. För den sportige finns även förstklassig skidåkning i området.

 

Källa: Momondo

 

LÄS OCKSÅ:

Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat