Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
västkusten öar lista andreas strömberg
västkusten öar lista andreas strömberg
västkusten öar lista andreas strömberg
västkusten öar lista andreas strömberg Foto: Jonas Ingman - M2b Ab

Vackraste öarna i Göteborgs skärgård – från Brännö till Åstol

Västkusten har allt, och lite till. I Göteborgs skärgård kan du njuta av mysiga öar, vackra vikar & mjukslipade klippor som gjorda för årets skönaste sommardopp. Här listar vi de bästa öarna, från Åstol till Marstrand.

Andreas Strömberg
Sommarens seglingsmetropol Marstrand Foto: Göran Assner

 

1. Marstrand

Att ligga på en blankslipad klippa en sommarsolnedgång, hoppa i det salta havet med sin tång och sina musslor är en av Nordens vackraste naturupplevelser.

LÄS MER: 10 hotell och pensionat på svenska Västkusten


Sommaridyllen Marstrand ligger på de två öarna Marstrandsön och Koön. Under 1800-talet blev Marstrand en av Sveriges tidigaste och populäraste badorter, inte minst tack vare att kung Oscar II:s semestrade här på somrarna. Platsen har bevarat sin elegans och är ett favorittillhåll för seglingsälskarna med party, roligt hålligång och flärd på snygga krogar längs hamnkajen.
Marstrandsön är en trähusstad som på sommaren blir landets seglingsmetropol och årligen är utgångspunkt för Marstrandsregattan, och andra stora seglingsmästerskap.
Resa hit: Med buss eller bil och sista biten med linfärja för gångtrafikanter.
Bo bra: Marstrands Havshotell
ANNONS: Läs mer och boka Marstrands Havshotell här [extern länk]

 

 

Vacker miljö på Orust Foto: Södra Bohuslän Turism

2. Orust

På Sveriges tredje största ö hittar vi populära, mysiga fiskesamhällen som Mollösund, Gullholmen, Svanesund och Malö.

Här finns kulturstigar genom historiska miljöer, sjöbodar, bryggor och badklippor. Om sommaren fördubblas befolkningen när skärgårdsidyllen lever upp. Orust är en ö med rikt kulturliv på sommaren med många musik- och teaterupplevelser. Här finns caféer med visaftnar, rock eller jazz på mysiga restauranger vid havet.
Resa hit: Med bil eller med buss från Göteborg.
Bo bra: Slussens Pensionat, charmigt boende med trädgård, bastu och cykeluthyrning.
ANNONS: Läs mer och boka Slussens Pensionat här [extern länk]

 

 

Tjörn med omgivande innerskärgård är ett paradis för havskajak. Foto: Henrik Trygg

3. Tjörn

I Tjörns huvudort Skärhamn finns det vackra Nordiska akvarellmuseet. Från Rönnäng går personfärja till pittoreska tättbebyggda Åstol med sitt rökeri som arrangerar fina visaftnar.

Tjörn med omgivande innerskärgård är ett paradis för havskajak. Paddla från Kåreviks sandstrand längs den idylliska kuststräckan norrut utmed Bäckeviks strand.
En annan fin rutt är Grönskären med Altarholmen. Underbar arkipelagkänsla med bra chans att se säl.
Resa hit: Ta Tjörnexpressen mot Skärhamn från Nils Ericsonterminalen i Göteborg. Hyr kajak i exempelvis Skärhamn eller gamla fiskeläget Bleket (tjornkajak.se).
Bo bra: Hotell Salt & Sill i Klädesholmen. Suveränt havsläge på flytande pontoner.
ANNONS: Läs mer och boka Salt & Sill här [extern länk]

 

 

4. Åstol

Klippön Åstol ligger mitt i havet i södra Bohuslän.

Över ön vilar en fridsam stämning, här existerar knappt motortrafik. En känsla av genuint bohuslänskt fiskesamhälle är bevarad. Fisk- och musikrestaurangen Åstols Rökeri serverar havets färska läckerheter och har butiksförsäljning. De arrangerar populära skaldjursbufféer, konstutställningar och guidade vandringar.

 

Käringön är en miljö med typisk bohuslänsk bebyggelse. Foto: Jonas Ingman

5. Käringön

Käringön är en miljö med typisk bohuslänsk bebyggelse. 

Upplev en charmig bil- och mopedfri ö med en gammeldags atmosfär och några av Västkustens trivsammaste fisk- och skaldjursrestauranger. 

Här strosar vi runt i gränder mellan varsamt renoverade sekelskiftesträhus. Gå på en guidad tur och lär dig mer om öns spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, hyr en roddbåt eller bada naken vid Friluftsbadet. På Käringön finns det mesta av semesterservice förpackad i en fridfull traditionell bohuslänsk atmosfär.
Resa hit: Båtar går från Tuvesvik på Orust.
Bo bra: För romantik och vackra rum, ta in på Lotshotellet.
ANNONS: Läs mer och boka Lotshotellet här [extern länk]

 

Många härliga naturhamnar på Väderöarna Foto: Jonas Ingman

6. Väderöarna

Väderöarna är några hundra ytterskär i havet utanför Fjällbacka. Här finns många härliga naturhamnar samt en gästhamn med 25-30 platser, om man kommer med egen båt.

I de gamla lotsfamiljernas renoverade hus huserar i dag Väderöarnas Värdshus som serverar pinfärsk fisk, ostron och hummer. Lyssna till skrönor från den tuffa tiden då skickliga lotsar bebodde dessa karga öar. Väderöarna drömmer vi om när vi söker total vila och bara vill vara oss själv. Det milda, blåsiga klimatet har skapat en frodig växtlighet bland karga klippor. Här finns en av Bohuskustens största sälkolonier och har vi tur kan vi få se våra egna nordiska delfiner, tumlare. Gör en äventyrlig dagstur till havs med sälsafari eller kräftfiske!
Resa hit: Under högsäsongen går de på regelbundna båtturer från Fjällbacka och Hamburgsund.
Bo bra: Väderöarnas Värdshus. Havsutsikt, granitbastu, saltvattensbadtunnor.
ANNONS: Läs mer och boka Väderöarnas Värdshus här [extern länk]

 

Mjuka klippor perfekta för en picknick Foto: Jonas Ingman

7. Hållö

Utanför Smögen ligger Hållö med Bohusländs äldsta bevarade fyrtorn från 1842. Ön är en av Västkustens mest speciella med stora mjuka rundslipade klippor och fantastiskt klart havsvatten.

Vandrarhemmet Utpost Hållö i huset bredvid fyren är en upplevelse att bo i. Missa inte det! Vandrarhemmet ligger på sydsidan av ön som är naturreservat. Bröllopspar gillar att vigas i Hållö kapell.
På ön finns många fina badklippor. Marmorbassängen på öns västra sida är omtalad för sitt turkosblå klara vatten och har underbara slipade klippor att hoppa från. Slättehälla är en häftig stor plan klippyta från istidens avtining.
Resa hit: Buss eller bil till Kungshamn, sedan Hållöexpressen.
Bo bra: Vandrarhemmet Utpost Hållö är ett häftigt boende i klippig havsmiljö.
ANNONS: Läs mer och boka Utpost Hållö här [extern länk]

 

Brännö är ett levande, mysigt skärgårdssamhälle Foto: Emil Fagander

8. Brännö

På västra sidan mot öppet hav låg Brännö Brygga, känd genom öns mest namnkunniga person Lasse Dahlqvists visa. Brännö var lotsarnas ö och Göteborgsskärgårdens viktigaste ö för handel och sjöfart söder om Göta Älvs mynning.

Mysiga Brännö Värdshus serverar utsökta fisk- och skaldjursrätter. Värdshusets bageri erbjuder färskt kaffebröd och konditorivaror, så missa inte en skön sensommarfika.
Brännö är ett levande, mysigt skärgårdssamhälle med all tänkbar service. Perfekt att tillbringa några roliga sommardagar här bland avslappnade och välkomnande öbor.
Resa hit: Med båtlinje 282 eller 283, från Stenpiren i centrala Göteborg eller Saltholmen. Avgångar varje dag, året runt.
Bo bra: Charmiga Brännö Varv Bed & Breakfast.
ANNONS: Läs mer och boka Brännö Varv Bed & Breakfast här [extern länk]

 

Styrsö är en ö med skönt avslappnad atmosfär Foto: Johannes Berner

9. Styrsö

Promenera till Styrsö Kyrkby och utsiktsberget Stora Rös som har en bronsåldersgrav och fri sikt över hela skärgården. Utterviksbadet har fina badmöjligheter från klippor och sandstrand.

Ta ett salt dopp och fortsätt en skön vandring runt ön med sina utmärkta promenadstråk vid havet, båtbryggor, caféer och prisvärda boenden.
Ta in på Styrsö Bed & Breakfast som har havsutsikt. Ät en frukost på grannpensionatet Styrsö Skäret med 50 meter till badbryggan.
Styrsö är en ö med skönt avslappnad atmosfär i Göteborgs skärgård.
Resa dit: Med 11:ans spårvagn tar man sig från centrala Göteborg till Saltholmen och vidare ut med båt till Styrsö.
Bo bra: Styrsö Bed & Breakfast
ANNONS: Läs mer och boka Styrsö Bed & Breakfast här [extern länk] eller Pensionat Styrsö Skäret, med  utsökt läge och mat.
ANNONS: Läs mer och boka Pensionat Styrsö här [extern länk]

 

Vild skärgårdskänsla nära Göteborg

10. Vrångö

Vrångö i Göteborgs södra skärgård är delvis ett obebyggt naturreservat med ett fint promenadstråk.

Vrångö är en mycket bra badö med många härliga badplatser. Bland annat barnvänliga och långgrunda stranden vid Nötholmen med härliga strandängar. Du hittar den 500 meter söder om skärgårdsbåtens brygga. Missa inte heller den grusade slingan mot Kungssund som har härliga utsikter mot havet. Strosa vidare till lotsutkiken och fiskehamnen och förvånas över hur vild skärgårdskänsla man kan få så nära en storstad.
Resa hit: Skärgårdsbåt från Saltholmen, vrangohamn.se
Bo bra: Kajkanten. Bo i en sjöbod!
ANNONS: Läs mer och boka Kajkanten här [extern länk]

 

Större delen av Nord- och Sydkosteröarna är naturreservat Foto: Göran Assner

11. Kosteröarna

Större delen av Nord- och Sydkosteröarna är naturreservat och det omgivande vattnet tillhör sedan år 2009 Kosterhavets nationalpark. 

Sydkoster har mest bebyggelse, träd och grön natur. Nordkoster är mer karg med mycket klippor och fina vandringsleder. Vi tar oss fram till fots och på cykel och slipper biltrafik. Sydväst om öarna breder Kosterarkipelagen ut sig med kobbar och skär och fyrplatsen Ursholmen längst ut, dit det går båtturer på sommaren.
Resa hit: Färja från Norra hamnen i Strömstad, med avgång dagligen under hela året.
Bo bra: Ekenäs Hotell på Sydkoster är mycket trevligt med panoramautsikt över havet.
ANNONS: Läs mer och boka Ekenäs Hotell här [extern länk]

 

Fina klippbad på Saltö. Foto: Anders Tysklind

12. Saltö

På väg till Saltö - dit man tar sig över broar med bil - passeras idylliska skärgårdsvikar, Tjärnö kyrka och skola och fin sekelskiftesbebyggelse. 

Saltö är klädd i 200 år gammal kusttallskog och de svarta diabasgångarna i berget är speciella för ön och brukar kallas "Hin Håles Harvedrag". Här finns fina klipp- och strandbad med vida utsikter över öar och hav.
Man kan även besöka spännande Sven Lovén centrum för marina vetenskaper vid bron till Saltö. Här är vi en kvart med båt från den 247 meter djupa Kosterfjorden, Sveriges enda oceaniska miljö, med svampdjur och rev av ögonkorall.
Resa hit: Med bil cirka 20 minuter från Strömstad, sväng av mot Daftö och Saltö cirka 5 kilometer söder om staden.

 

13. Hönö

Hönö är den största av öarna i Göteborgs skärgård och med läge strax norr om Göteborg.

Det är en i högsta grad levande ö året runt och erbjuder det mesta man kan önska sig av en öupplevelse på Västkusten. Härlig natur, krabbfiske, klippor, bad, sjöbodar och förstås trevliga restauranger och butiker.
Hamnen Klåva är Hönös hjärta med förutom shopping, boende och matställen erbjuder också olika spännande båtturer med fiske. Det finns gott om hummer, makrill och krabba. Bästa sättet att se ön är på cykel (som kan hyras). Upplev vackra kuststräckor, sandstränder och härlig natur. Och inte minst fina badplatser. På nordvästra sidan av Hönö ligger naturreservatet Ersdalen med ovanligt omväxlande miljö med klipp- och sandstränder, grunda havsvikar och fina klättringsmöjligheter på klippblocken.
För den historiskt intresserade kan Fiskemuseet vara värt ett besök. Här får du lära dig det mesta om det lokala fiskets historia. Vids besök på ön bör du förstås också äta brödet som bär dess namn, hönökakan.
Resa hit: Skärgårdsbåten Kungsö trafikerar Stenpiren, Göteborg - Hönö Klåva under sommaren.

 

14. Vinga

Den här flacka lilla klippön är Sveriges mest kända fyrplats. Inte minst för att Evert Taube besjungit ön i flera sånger.

Hans växte upp här och hans far var öns fyrmästare under åren 1889 till 1905. Också den folkkäre sångaren Lasse Dahlquist har hjälpt till att sprida öns namn via sin populära schlager "Oh, boy, oh boy, oh boy" (1946) med strofen "Engelska flottan har siktats vid Vinga".
Öns yta är bara 0,3 kvadratkilometer så platsen ämnar sig bäst för en dagsutflykt. En höjdpunkt vid en sådan är förstås Evert Taubes barndomshem som numera blivit det populära Taubemuseet. Den berömda fyren (från 1890) bör förstås också beses och badvattnet runt Vinga är utsökt. Ön består i huvudsak bergsryggar och sänkor med gräs, buskar, nyponros och björnbär.
Vingas fyrhistoria går tillbaka ända till 1606 då kung Karl IX befallde att "märken" skulle sättas upp på ön för att hjälpa fartyg att orientera sig. Fyndet av en skafthålsyxa tyder på att människor funnits på ön sedan minst 4 000 år tillbaka. Fyren är ett skyddat byggnadsminne och ön med omgivningar ett naturreservat. Guidade turer runt ön sker dagligen 22 juni till 23 augusti 2020, klockan 13:00.
Resa hit: Hönö Båtturer och Silvana kör hela året från Hönö Klåva, vinga.nu/att-resa-till-vinga
LÄS MER: Bästa stoppen på Västkusten i sommar