Även för en resa till Maldiverna är det smart att se över sitt skydd.
1 av 4: Även för en resa till Maldiverna är det smart att se över sitt skydd.
Utöver grundskydd kan man behöva ytterligare vaccinationer.
2 av 4: Utöver grundskydd kan man behöva ytterligare vaccinationer.
Ska du till Masai Mara i Kenya bör du vaccinera dig mot gula febern.
3 av 4: Ska du till Masai Mara i Kenya bör du vaccinera dig mot gula febern.
Rese du till Indien bör du ha skydd mot hepatit A och gula febern.
4 av 4: Rese du till Indien bör du ha skydd mot hepatit A och gula febern.

Vaccination – guide till rätt stick inför din resa

Vaccination – en djungel som kan tyckas ogenomtränglig.

Men egentligen är det inte så komplicerat. Följ bara Allt om Resors guide!

GRUNDSKYDD – FÖR ALLA

Alla vaccin som ingår i barnvaccinationsprogrammet bör man ha oavsett om man reser eller inte. Vaccinen har effekt i många år, men inte hela livet, så man bör ta om dem i vuxen ålder.

Stelkramp

Tre sprutor ingår i barnvaccinationsprogrammet. Det ger skydd i tio år. En fjärde spruta skyddar i ytterligare 20 år.

Difteri

Fyra sprutor ingår i barnvaccinationsprogrammet. Det skyddar till 30-årsåldern. Ta ny spruta om det gått mer än 20 år sedan senaste sprutan.

Polio

Fyra sprutor ger livslångt skydd. Den som reser till Nigeria, Indien, Pakistan eller Afghanistan eller något land där en epidemi pågår rekommenderas ändå en femte spruta om det gått mer än fem år efter den fjärde dosen.

Mässling

De som är födda efter 1980 har i allmänhet blivit vaccinerade som barn. Äldre har ofta haft sjukdomen och är immuna. Två doser med fem års mellanrum ger livslångt skydd.

FLER RESEVACCINATIONER

Utöver grundskydd kan man behöva ytterligare vaccinationer beroende på vart resan går.

Hepatit A och B

Hepatit A smittar genom förorenad mat och dryck, hepatit B genom blod och oskyddat sex. Tre sprutor kombinationsvaccin skyddar mot hepatit A i minst 30 år, mot hepatit B resten av livet.

Rekommenderas om du ska resa till: Asien, Oceanien, Afrika, Syd- och Centralamerika, delar av Östeuropa och länder öster och söder om Medelhavet.

Malaria

Febersjukdom som sprids av myggor. Använd i första hand myggmedel, myggnät och täckande kläder på kvällar och nätter. Myggorna sticker mest vrister, fötter och underben. Olika tabletter som man tar under och efter resan skyddar. Det är viktigt att rådgöra med vaccinationscentral eftersom olika preparat rekommenderas beroende på resmål och vem man är. Vissa preparat kan ge obehagliga biverkningar.

Rekommenderas om du ska resa till: Vissa resmål i Afrika, Sydamerika och Asien, men inte överallt. Kontakta vaccinationscentral.

Gula febern

Virussjukdom som förekommer i delar av Afrika och Sydamerika och sprids av myggor. Vaccin skyddar i tio år. Många länder kräver intyg på vaccination.

Intyg krävs om du ska resa till: Flertalet länder i Afrika, Sydamerika och Asien om du anländer från ett annat smittat land. I praktiken om du besöker mer än ett land i Afrika eller Sydamerika. Intyg skrivs in i den så kallade gula boken som alltså måste tas med.

Kolera

Diarrésjukdom som smittar genom mat och dryck. Drickvaccinet Dukoral tas två gånger, tre och en vecka före resan och skyddar i två år. Ska man resa igen inom två år räcker det med en ny dos.

Rekommenderas om du ska resa till: Land med pågående koleraepidemi eller om du ska leva med ortsbefolkningen längre än tre månader i område där kolera finns.

Turistdiarré (ETEC)

Magbesvär som sprids främst genom icke tillagad mat och vatten. Enligt professor Lars Rombo skyddar Dukoral sannolikt till cirka 60 procent mot den vanliga typen LT-ETEC, men vaccinet är inte godkänt för den indikationen.

Rekommenderas om du ska resa till: Många länder i Asien, Afrika, Central- och Sydamerika om du brukar drabbas av magbesvär på resor.

TBE (fästingburen hjärninflammation) 

Fästingburen sjukdom som finns i Sverige. Grundvaccination består av tre doser det första året, sedan tar man en fjärde dos efter tre år och därefter påfyllnadsdos vart femte år.

Rekommenderas om du ska resa till: Delar av Sverige, Åland och vissa områden i centrala och östra Europa samt Sibirien i Ryssland.

VACCINTIONER FÖR LÄNGRE RESOR

Den som stannar mer än tre veckor på ett fåtal resmål kan också behöva vaccinera sig mot epidemisk hjärnhinneinflammation, japansk hjärninflammation (japansk encefalit) tyfoid och/eller tbc.

Vaccin mot rabies rekommenderas bara om man ska ha nära kontakt med djur i områden där sjukdomen finns.

 

Källa: Vårdguiden, www.1177.se/Tema/Vaccinationer/ och Lars Rombo.

Vaccinationsguide land för land

Rekommenderade vaccinationer för resor till större badorter eller storstäder i max tre veckor. Ska du vara borta längre eller resa runt på landsbygden kan det behövas fler vaccinationer. Observera att förhållanden kan ändras snabbt så kolla med en vaccinationscentral. Grundskydd rekommenderas alltid.

 

Tanzania, Kenya

Hepatit A, malaria, gula febern*, eventuellt kolera/turistdiarré. Alla som åker på safari i Kenya bör ta gula febern.

 

Kambodja, Burma, Indonesien (Bali), Indien, Brasilien, Sydafrika

Hepatit A, i vissa fall malaria, gula febern*, eventuellt kolera/turistdiarré.

 

Thailand, Vietnam, Malaysia, Maldiverna, Sri Lanka, Kap Verde, Egypten, Mauritius, Jamaica, Trinidad & Tobago, Guadeloupe

Hepatit A, gula febern*, eventuellt kolera/turistdiarré.

 

Mexiko, Dominikanska republiken

Hepatit A, eventuellt kolera/turistdiarré.

 

Förenade Arabemiraten

Hepatit A.

 

*Intyg på vaccin mot gula febern krävs om man kommer direkt från land där sjukdomen finns, alltså i praktiken något annat land med samma krav.

 

Källa: www.1177.se/Stockholm/Tema/Vaccinationer/Varldsdelar/

Så mycket kostar det

Vaccinering inför en långresa till Afrika eller Sydamerika kan bli dyr så det lönar sig att kolla priser på flera vaccinationscentraler. Prisexempel från Vaccin Direkt i Stockholm:

Difteri+stelkramp+kikhosta 300:-

Hepatit A+B (3x530:-) 1 590:-

Malaria recept Kostnadsfritt i samband med vaccination.

Malaria (Malarone, 2x12 tabletter à 342:50) 685:-

Gula febern 390:-

Kolera/ETEC (2x240:-) 480:-

 

SUMMA 3 445:-

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande