Även för en resa till Maldiverna är det smart att se över sitt skydd.
1 av 4: Även för en resa till Maldiverna är det smart att se över sitt skydd.
Utöver grundskydd kan man behöva ytterligare vaccinationer.
2 av 4: Utöver grundskydd kan man behöva ytterligare vaccinationer.
Ska du till Masai Mara i Kenya bör du vaccinera dig mot gula febern.
3 av 4: Ska du till Masai Mara i Kenya bör du vaccinera dig mot gula febern.
Rese du till Indien bör du ha skydd mot hepatit A och gula febern.
4 av 4: Rese du till Indien bör du ha skydd mot hepatit A och gula febern.

Vaccination – det här behöver du inför resan

Vaccination – det är den där obehagliga detaljen man gärna hoppar över före resan.

Men du vill inte komma hem med en allvarlig sjukdom.

Så stick inte i väg utan att sticka!

För de allra flesta resor är det enkelt. Du behöver bara grundskyddet – som du fick som liten – och kanske vaccin mot gulsot, hepatit A och B.

Ska du vara borta länge och kanske leva under enklare förhållanden blir det mer komplicerat. Då kan du också behöva skydda dig mot sjukdomar som malaria, kolera och gula febern.

Grundskydd och hepatitvaccin skyddar i decennier, men inte hela livet så du bör hålla koll på när du fick dina sprutor och fylla på i vuxen ålder.

Vaccin som rekommenderas

Kontakta en vaccinationscentral i god tid före resor till Afrika, Sydamerika och många länder i Asien. Vissa vaccinationer måste påbörjas en månad före avresan.

Kolla gärna med flera vaccinationscentraler, både för att hitta de lägsta priserna och för att bedöma vilka råd de ger. Kolla också vilka vaccin som rekommenderas på landstingens vårdguide 1177.se/Stockholm/Tema/Vaccinationer/. Det ger en viss vägledning men det är viktigt att få en egen bedömning. Alla vaccin ges inte till gravida, barn eller de som har vissa allergier.

Alla sjukdomar går inte att vaccinera sig mot. En sådan är denguefeber som varje år drabbar mer än hundra svenska resenärer. Febern sprids med myggor och förekommer i många länder i Afrika, Asien, Karibien samt Mellan- och Sydamerika. Myggmedel, myggnät och täckande kläder skyddar.

Kolera och turistdiarré

Risken att drabbas av kolera är minimal vid korta semesterresor. Många tar ändå drickvaccinet Dukoral som anses ha en viss effekt även mot turistdiarré, trots att indikationen mot detta är borttagen sedan några år.

– Dukoral hjälper inte mot all turistdiarré, lika lite som influensavaccin hjälper mot all feber och muskelvärk. Skyddseffekten mot den vanliga typen av turistdiarré LT-ETEC är sannolikt cirka 60 procent men aktuella korrekt genomförda studier saknas, säger Lars Rombo, professor i infektionssjukdomar och resemedicin på Karolinska universitetssjukhuset.

Vaccinationsguide land för land

Rekommenderade vaccinationer för resor till större badorter eller storstäder i max tre veckor. Ska du vara borta längre eller resa runt på landsbygden kan det behövas fler vaccinationer. Observera att förhållanden kan ändras snabbt så kolla med en vaccinationscentral. Grundskydd rekommenderas alltid.

 

Tanzania, Kenya

Hepatit A, malaria, gula febern*, eventuellt kolera/turistdiarré. Alla som åker på safari i Kenya bör ta gula febern.

 

Kambodja, Burma, Indonesien (Bali), Indien, Brasilien, Sydafrika

Hepatit A, i vissa fall malaria, gula febern*, eventuellt kolera/turistdiarré.

 

Thailand, Vietnam, Malaysia, Maldiverna, Sri Lanka, Kap Verde, Egypten, Mauritius, Jamaica, Trinidad & Tobago, Guadeloupe

Hepatit A, gula febern*, eventuellt kolera/turistdiarré.

 

Mexiko, Dominikanska republiken

Hepatit A, eventuellt kolera/turistdiarré.

 

Förenade Arabemiraten

Hepatit A.

 

*Intyg på vaccin mot gula febern krävs om man kommer direkt från land där sjukdomen finns, alltså i praktiken något annat land med samma krav.

 

Källa: www.1177.se/Stockholm/Tema/Vaccinationer/Varldsdelar/

Så mycket kostar det

Vaccinering inför en långresa till Afrika eller Sydamerika kan bli dyr så det lönar sig att kolla priser på flera vaccinationscentraler. Prisexempel från Vaccin Direkt i Stockholm:

Difteri+stelkramp+kikhosta 300:-

Hepatit A+B (3x530:-) 1 590:-

Malaria recept Kostnadsfritt i samband med vaccination.

Malaria (Malarone, 2x12 tabletter à 342:50) 685:-

Gula febern 390:-

Kolera/ETEC (2x240:-) 480:-

 

SUMMA 3 445:-

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande