Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Tivedens nationalpark består av ett 30-tal sjöar och tjärn.
Tivedens nationalpark består av ett 30-tal sjöar och tjärn.
Tivedens nationalpark består av ett 30-tal sjöar och tjärn.
Vackra, magiska Tiveden.
Vackra, magiska Tiveden.
Vackra, magiska Tiveden.
1 AV 2
Tivedens nationalpark består av ett 30-tal sjöar och tjärn.
Foto: Patrik Thunberg
2 AV 2
Vackra, magiska Tiveden.
Foto: Shutterstock

Upptäck sagolika Tiveden i sommar

Som att befinna sig i en saga. Trolska Tiveden tar andan ur oss med sin vilda natur och ljuvliga lugn. Missa inte denna underbara plats om du planerar semester i Sverige.

Det kallas ofta för Sveriges sydligaste vildmark, och även om fler platser möjligen gör anspråk på den titeln så kan i alla fall konstateras att Tiveden är både vilt och sagolikt vackert.

Vi – en familj med två vuxna och två barn – har bestämt oss för att uppleva Tiveden under en sommarvecka.

Vi väljer Ösjönäs som utgångspunkt. Här har familjen Sannö byggt upp ett aktivitets- och äventyrscenter mitt i naturen i utkanten av Tivedens nationalpark, med fem hus med rum för uthyrning utspridda över det stora området. Man kan flytta in i Timmerstugan, Skogshyddan, Vinkelboda, Bergshyddan, eller som vi – i Strandsmejdan. Det är den minsta stugan av alla, men garanterat den mysigaste. Smakfullt renoverad med takbjälkarna kvar i taket, en kristallkrona och fina loftsängar till barnen.

Och allra bäst är att vi har vattnet några steg bort. Sjön Stora trehörningen breder ut sig intill oss, och en picknick på bryggan känns som en perfekt start på vår vistelse.

Paddla kanot

Att paddla kanot är ett jättebra sätt för den som vill uppleva Tivedens natur. Området består av många sjöar och vattendrag, så det är bara att ge sig ut. Bara i själva nationalparken finns ett 30-tal sjöar och tjärnar, och runtom finns ännu mycket mer.

Vi paddlar till Vitsand, som både bjuder på en finfin, långgrund badstrand och vandringsstigar in i nationalparken. Paus för bad och fika. Sjön är ljummen, och kanelbullarna smakar bra efter kanotfärden.

Sen lockar Vitsandsgrottorna! Här finns en vandringsled på några kilometer som passar även våra killar på fyra och sex år, och det är härligt att se deras lycka över att kliva rakt in i vad som ser ut att vara trollens egen skog.

Mossbeklädda klippblock, granitberg och spännande stigar som ringlar sig i den urgamla knotiga skogen gör att man nästan förväntar sig att möta John Bauers alla sagofigurer bakom nästa krök.

Vi njuter och andas. Låter vandringen ta tid. Tittar in i grottor och klippskrevor, gömmer oss för varandra bakom tjocka, bulliga trädstammar och andas lite till.

Att paddla kanot är ett bra sätt för den som vill uppleva Tivedens natur. Foto: Patrik Thunberg

Magisk natur i nationalparken

Landskapet i nationalparken är präglat av inlandsisen som bröt loss och flyttade med sig stenblock som nu ligger utspridda över hällarna. Här har det aldrig bott några människor, och djurlivet är också sparsamt på grund av att jordtäcket är tunt. Det vi ser av levande liv är två små ekorrar, och vi tycker oss höra både ugglan och hackspetten någonstans från topparna av de gamla tallarna.

Vitsandsgrottorna i Tivedens nationalpark. Foto: Patrik Thunberg

Totalt finns det vandringsleder på 2,5 mil i nationalparken. Ofta kuperat och ganska krävande, men alltid värt besväret. Utsikten från Trollkyrkobergen är vacker, jätteblocken vid Stenkälla fascinerar, skogssjöarna är rogivande och det 15 meter höga klippblocket som fått namnet Junker Jägares sten är mäktig att titta på.

En annan dag paddlar vi åt andra hållet, in i Lilla trehörningen. Överallt bjuder miljön in till fler och fler upplevelser.

I utbudet på aktivitetscentret i Ösjönäs finns både höghöjdsbana och guidade ridfärder, men den här gången väljer vi att låta naturen och vår kanot vara äventyret, även om det ser lockande ut när vi ser ryttare skritta långsamt förbi genom barrskogen strax intill vattenbrynet.

Men vi fortsätter framåt förbi bladvass, näckrosor och notblomster. Vattenväxterna förgyller färden liksom solstrålarna som får det blåa omkring oss att glittra som sagornas guldskatter.

Paus för bad och fika vid badstranden. Foto: Patrik Thunberg

Stort aktivitetsutbud

Förutom nationalparken utgörs Tiveden av ett större område mellan Vänern och Vättern, där orter som Undenäs, Tived och Finnerödja ligger. Själva naturen är förstås den stora upplevelsen, men flera aktivitetsarrangörer finns med sådant som cykelpaket och guidade vandringar i sina program.

Det finns också en hel del caféer, restauranger och speciella boenden att välja bland, alltifrån att slå läger i en kolarkoja ute i vildmarken till vandrarhem och herrgårdsboende.

När det gäller mat finns både enklare krogar med mat till låga priser till lyxigare restaurangen Tivedens Mat & Café. Att bryta av vildmarkssemestern med ett besök här med en välsmakande musselsoppa till förrätt och abborrfilé till varmrätt är en höjdare, och det tjusiga är att man inte behöver lämna naturen för att man väljer finmat en kväll. Tivedens Mat & Café ligger nämligen mitt i skogen, inramat av träd och ängsmark.

Men oftast grillar vi våra egna middagar under vistelsen i Strandsmedjan på Ösjönäs. Eldstaden ligger strax utanför vår dörr, och ved finns intill. Någon fisk till kvällsmat blir det dock inte, trots att vi gör en del försök med våra fiskespön.

Frukost serveras vi varje morgon i Stora huset, en röd ladugårdsliknande byggnad med matsal och gillestuga. Ägarfamiljen Sannö hjälper också gärna till med förslag på utflykter i trakten, så vi stannar gärna till i deras reception för lite råd då och då.

Strandsmedjan i Ösjönäs. Foto: Patrik Thunberg

Tivedens största grotta

En annan utflykt går till Fagertärn, känd för sina unika röda näckrosor. Men mest spännande blir nog stoppet vid Vargaklämman som är Tivedens största grotta. Den består av massor av flyttblock som har bildat rum och gångar under marken. Det finns åtta ingångar som leder ner i grottan, den ena mer svårgenomtränglig än den andra.

Sägnen säger att man förr i tiden drev in vargar i grottan för att fånga dem genom att spänna upp stora nät runtomkring. När vargarna väl gått i fällan dödades de av jägarna.

Sant eller inte, det är häftigt för både stora och små att gå på upptäcktsfärd bland Vargaklämmans gångar och trånga skrevor.

Vi ser varken älvor, tomtar eller troll trots att vi letar runtomkring i Tivedens vildmark hela veckan, men vi känner oss nästan säkra på att de gömmer sig någonstans i denna fantasieggande natur. Om dessa väsen nu finns så måste det här vara en av de platser på jorden där de trivs som allra bäst. Kanske bakom en klipphäll, någonstans i den klargröna mossan, långt inne i den djupa urskogen, längst bort vid kanten av en skogstjärn...

Tivedens natur förtrollar, och sagan känns alltid nära.

TIVEDEN: GUIDE

Många vägar bär till Tiveden! För den som kommer med bil från Stockholms- eller Göteborgshållet är E20 en bra utgångspunkt, och infarter mot Tiveden finns i närheten av till exempel Laxå och Hova. Nationalparken nås enklast via riksvägen mellan Karlsborg och Askersund. 

SE & GÖRA

1. Fagertärn

Att se näckrosorna i Fagertärn hör till under en vistelse i Tiveden. I juli och augusti blommar den sällsynta röda näckrosen i sjön som i sig är väldigt lättillgänglig tack vare en bred markerad stig intill. Välskött och vilsam plats.

2. Stora Vargleden

35 kilometer cykelled rakt genom Tivedens hjärta. Upplev platser som Vargaklämman och Johannes kammare, och njut av en rad utsiktsplatser. Leden startar vid Sanneruds inforrmationsstuga. Cyklar kan hyras på Camping Tiveden, Pensionat Tiveden och Ösjönäs.

3. Tivedens nationalpark

Nationalparkens besökscenter fungerar som ett nav när det gäller många av de aktiviteter man kan ta sig för i Tiveden. Härifrån utgår flera vandringsleder, och det finns souvenirer, konsthantverk och enkelt fika att köpa.

ÄTA & DRICKA

4. Tivedens Mat & Café

En riktig sommarfavorit för många trots sitt avlägsna läge mitt ute i Tivedens natur. Avslappnat med menyn skriven på en griffeltavla och skön atmosfär, och samtidigt "finkänsla" genom en meny med det lilla extra.

Hitta hit: Källdalen, Karlsborg.

5. Sanneruds Pub O Cafe

Mysigt kafé som serverar fikabröd och lättare luncher. Fullständiga rättigheter.  Då och då hålls även pubkvällar.

Adress: Sanneruds bygata 21, Tived.

SHOPPING & NÖJEN

BO BRA

6. Ösjönäs, Laxå

Fantastisk utgångspunkt för att upptäcka det bästa som Tiveden har att erbjuda. Ridpaket, höghöjdsbana, paddling och mycket mer. Husen som hyrs ut står utspridda på området och det finns rum för alltifrån ett par till större grupper.

ANNONS: Läs mer och boka Ösjönäs här [extern länk]

7. Sätra Bruks Herrgård, Undenäs

4-stjärnig, vacker herrgårdsmiljö med elva rum för uthyrning, varav ett har kakelugn. Herrgården byggdes på 1790-talet och ligger intill Edsån. I restaurangen finns det ofta vilt på menyn.

ANNONS: Läs mer och boka Sätra Bruks Herrgård här [extern länk]

8. Hemma hos Martha & Anders, Tived

Bed and breakfast där djuren och naturen är i fokus. Värdparet lever efter sin vision om en hållbar framtid och strävar efter att bli helt självförsörjande. Allting på gården, där gäster tas emot, sker förstås i den andan. All mat som serveras är ekologisk.

ANNONS: Läs mer och boka Hemma hos Martha & Anders här [extern länk]

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs