ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 aug 2008 10.38

Uppdaterad 28 aug 2008 10.50

Upptäck pärlan i öst

Sveriges största stad på 1600-talet
- i dag en nöjesmetropol. Allt fler svenskar hittar till Riga i Lettland.
”Ett lågtryck från Baltikum förflyttar sig långsamt västerut.” Så kunde det låta i väderleksrapporterna under kalla kriget.
I övrigt var det tyst om grannarna på andra sidan Östersjön.
Nuförtiden är det högtryck som gäller. Även om den lettiska ekonomin bromsat in rejält efter att ha rusat i många år.
Estniska Tallinn är sedan länge ett väletablerat kryssningsmål – och nu är det Rigas tur att på allvar upptäckas.
Kanske är det de breda boulevarderna, mixen av byggnader från olika epoker, mötet mellan öst och väst eller de blänkande shoppinggalleriorna som lurar: Riga andas riktig storstad utan att egentligen vara det.

Kosmopolitisk stämning

Det är lätt att trivas och fascineras av den kosmopolitiska stämningen i den småslitna staden. Fika och roa dig i turisttäta Gamla stan. Chockas av nutidshistorien i ockupationsmuseet.
Vänd näsan i vädret och njut av sköna jugendkåkar på Albertagatan. Fynda honung och korvar i centralmarknaden, inhyst i fem zeppelinarhangarer från första världskriget.
Promenera sedan till det Nya självmedvetna Riga. Till flotta Stockmanns och köpcentret Origo vid tågstationen eller Galerija Centrs i Gamla stan.
Och tröttnar man på stadspulsen är det bara 40 minuters resa till Jurmala, Lettlands främsta bad- och kurort.

Lettlands Riviera

Om Riga är Baltikums Paris är Jurmala Lettlands Riviera.
Stranden är bred som en fotbollsplan och tre mil lång.
Jurmala betyder strand på lettiska och består av ett pärlband med 14 badorter och gamla fiskebyar bara 25 kilometer från huvudstaden. Hit kom förmögna svenskar redan på 1930-talet för att njuta av sol och bad. ”Riga strand” var namnet som användes i resehandböckerna.
Under sovjettiden var Jurmala semesterort för hela unionen.
Vilohem och hälsoanstalter byggdes. Nu är Jurmala en av Baltikums största bad- och kurorter och lockar besökare året runt.

Berömda trähus

Huvudorten heter Majori och har ett kompakt centrum med gågator, låga trähus, gulliga butiker och många uteserveringar.
En bit bort hittar jag några av de vackra trähusen (totalt finns 12 000) som Jurmala också är berömt för: Häftiga kråkslott med tinnar och torn, fallfärdiga träpalats och nyrenoverade rikemansvillor.
Jag når slutligen stranden. Den är lång och långgrund och lika bra för bad som för promenader på den hårt packade sanden.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat