<p>Maldiverna är den perfekta semestern för många: Blå himmel och turkost hav som bjuder på fantastisk dykning. Här är Komandoo Resort.</p>
1 av 8: <p>Maldiverna är den perfekta semestern för många: Blå himmel och turkost hav som bjuder på fantastisk dykning. Här är Komandoo Resort.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Lyckliga brudparet Elena och Yaroslav Pavalotskiy i en bröllopsceremoni på Kuredo Resort.<br></p>
2 av 8: <p>Lyckliga brudparet Elena och Yaroslav Pavalotskiy i en bröllopsceremoni på Kuredo Resort.<br></p> Foto: Kuredu Resort
<p>Glada miner. Personal på Kuredo Resort i traditionella kläder.</p>
3 av 8: <p>Glada miner. Personal på Kuredo Resort i traditionella kläder.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Avkoppling i skuggan av en palm.</p>
4 av 8: <p>Avkoppling i skuggan av en palm.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Komandoo Island resort ligger på pålar i vattnet.</p>
5 av 8: <p>Komandoo Island resort ligger på pålar i vattnet.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Transporten mellan öarna sker mestadels med små plan.</p>
6 av 8: <p>Transporten mellan öarna sker mestadels med små plan.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Pär och Erika Carljo från Karlstad firar smekmånad. </p>
7 av 8: <p>Pär och Erika Carljo från Karlstad firar smekmånad. </p> Foto: Elisabet Axås
<p>Ett hjärta av kokosnötter pryder stranden.</p>
8 av 8: <p>Ett hjärta av kokosnötter pryder stranden.</p> Foto: Elisabet Axås

Upptäck Maldiverna – innan det är för sent

MALDIVERNA. Tänk att säga ja till varandra på en palmkantad strand med gräddvit sand.

Många åker till Maldiverna på sitt livs mest romantiska resa.

Andra kommer för att uppleva livet under vattenytan.

Elena Pavolotskiy har kvar blommorna i håret, men brudklänningen har hon tagit av sig.

– Jag är faktiskt ganska upprörd, suckar hon när hon sjunker ner i en stol i sanden.

Allt var klart för hennes och Yaroslavs bröllopsceremoni på stranden på ön Kuredu i Maldiverna. Altaret på plats, blommorna… men så kom regnet. Hotellets bröllopsplanerare Candice Lumayno tröstar dem. Det blir en ceremoni i morgon i stället.

Egentligen har de redan gift sig, hemma i Kiev, med bara sina föräldrar som gäster. De ville smita undan från alla förväntningar.

– Folk är galna i bröllop i Ukraina, man förbereder i ett halvår och har hundratals gäster, alla släktingar och vänner, även om man bara träffat dem en gång i livet, förklarar Elena.

Bröllop på stranden

I stället ska de ha en ceremoni på stranden, utan gäster.

– Jag ville inte ha någon vit klänning, bara en enkel strandklänning. Men så hittade jag en elfenbensfärgad och kunde inte motstå. Det blev slöja också… Yaroslav retade mig och sa att ”du ville ju inte ha någon ceremoni alls”.

Yaroslav skrattar. Själv ska han ha jeans.

Bröllopsplaneraren Candice berättar att nästan alla som har en vigselceremoni på Kuredu säger att de gör det för sin egen skull, för att bröllopet ska bli deras eget och inte något som styrs av släkt och vänner.

– De är ofta nervösa. Detta är deras riktiga bröllop även om de gift sig hemma först.

För det finns ett krux med att gifta sig på Maldiverna. Det är inte tillåtet om man inte är muslim, så ceremonin kallas ”byte av löften” och den verkliga vigseln får man ha hemma.

Ta en drink på stranden. Foto: Elisabet Axås

Bröllopsförbud på Maldiverna

Bröllopsförbudet var något Erika och Pär Carljo från Karlstad utnyttjade när de lurade alla sina kompisar som misstänkte att de skulle på bröllopsresa.

– Vi sa att vi inte kunde gifta oss här för det är ju muslimskt. Ingen tänkte på att vi kunde göra det på flygplatsen, skrattar Erika.

De gifte sig på Landvetter och satte sig på planet. Nu är de här på smekmånad.

– Vi ville resa till en paradisisk ö med vit sand, bungalower och all inclusive. Här snorklar vi och tränar. Vi har sett sköldpaddor, rockor och hajar.

De kunde knappast valt mer rätt än så här. Maldiverna har verkligen den där gräddvita finkorniga sanden och de vajande kokospalmerna utgör själva essensen i begreppet ”paradisö”. Att vandra på stranden med sin älskade och bo i en bungalow under palmer eller ute på stolpar över havet är mångas dröm, särskilt för en bröllopsresa.

Jag träffar flera smekmånadspar på Kuredu och grannön Komandoo. De kommer från både Europa och Asien. På Komandoo hjälper jag Jacko Lau och Sophia Lo från Hongkong att ta bröllopsbilder. Jag ser dem överallt med sitt stativ och sin kamera. Andra tar det mer lugnt och njuter bara av nuet.

Snorkling och dykning i världsklass. Foto: Elisabet Axås

Oförglömlig snorkling

Det är inte konstigt att Maldiverna är drömresmålet för nygifta och andra par som vill ha en romantisk semester. Här lever man på en ö som helt och hållet består av en resort. Det är bara stränder och sol (och ja, kanske ett regnväder ibland). Som gjort för romantiska promenader i vattenbrynet.

Men det är inte bara par som söker sig till Maldiverna. Hit kommer också dykare och snorklare för undervattensupplevelser i absolut världsklass. Min egen snorkling med två meter breda mantor vid revet Fushivaru kommer jag aldrig att glömma.

De flesta öar har också ”husrev” som man kan simma till från stranden eller bryggan och snorkla eller dyka lite varje dag utan att behöva åka på utflykter. Det bästa husrevet på min resa ligger utanför Komandoo. Där ser jag nästan lika mycket fisk som på båtturen, men inga mantor.

Korallerna är friska och levande. De finaste jag sett sedan El Niño blekte koraller världen över 1998. De verkar må ganska bra. I stället är Maldivernas största miljöproblem höjningen av haven som koldioxidutsläppen orsakar. Ingenstans på de 1 200 öarna når marken naturligt upp till mer än 2,4 meter över vattenytan. Maldiverna riskerar att dränkas inom hundra år.

Besök Naifaru i Lhaviyani

Om man vill uppleva något mer än bara stränder och fiskar då? Nej, då är inte Maldiverna det optimala resmålet, för nästan alla hotell ligger på öar som är vikta enbart för turism. Men man kan bo närmare lokalbefolkningen, i ett privat guesthouse på någon av lokalöarna.

Vi besöker Naifaru, huvudön i atollen Lhaviyani. Här försörjer sig de flesta på fiske. Staden är liten och kompakt, men rymmer det mesta man behöver: flera skolor, vårdcentral, sjukhus, bank… På en skolgård träffar jag tre glada killar som just gått ut grundskolan. Jawadh Abdhulla, Ayhum Aiko och Sharif Husain funderar på att plugga vidare men just nu bryr de sig mest om att vara lediga och coola bakom sina solglasögon.

– Om jag inte studerar vidare börjar jag kanske jobba på Kuredu som min bror, säger Jawadh.

Turismen är den viktigaste inkomstkällan för Maldiverna och många arbetar på någon av de drygt hundra resorterna som huserar på var sin ö i det 1 192 öar stora landet. På Kuredu arbetar cirka 800 personer, många kommer härifrån.

Själv åker jag tillbaka till min hotellö. Vädret är vackert, medan jag var borta hade Elena och Yaroslav sin vigselceremoni, i strålande sol och en lätt bris från havet.

 

LÄS OCKSÅ:

Resfakta: Maldiverna

Resa dit: Apollo, Fritidsresor, Ving och flera paketresearrangörer har resor till Maldiverna. En tiodagarsresa med flyg och allinclusiveboende på Kuredu resort kostar från cirka 23 000 kronor i januari (Ving). Exempelvis Turkish Airlines, Etihad och Emirates flyger till huvudstaden Malé, tur och retur från cirka 6 500 kronor. Sjöflyg från Malé tillkommer med cirka 3 000 kronor.

Bästa tiden: Åretruntresmål, men minst regn och klarast vatten januari–april.

Valuta och prisnivå: Valutan heter rufiyah, men på hotellöarna (och ofta på annat håll också) gäller dollar. Prisnivån är ungefär som i Sverige.

Bo och äta: Nästan allt boende är på resortöar utan lokalbefolkning. På svenskägda Kuredu resort kostar bungalower med all inclusive från knappt 4 000 kronor/natt för två. Boende i privata guesthouses från cirka 400 kronor natten exempelvis via Airbnb.com.

Shopping: Shoppingen inskränker sig till vad som finns i resorternas butiker och ett antal dyra och oinspirerande souvenirbutiker i huvudstaden Malé.

Bra att veta: Många hotell har bröllopsplanerare. Bröllopsceremoni måste förbokas. Kolla på respektive hotells hemsida!

Korttips: Ta färjan över till den tättbefolkade huvudstaden Malé från flygplatsön innan du åker hem. Färjor går var tionde minut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande