Angles-sur-l'Anglin är en charmig avkrok, vackert belägen på floden Anglins branta strand.
Angles-sur-l'Anglin är en charmig avkrok, vackert belägen på floden Anglins branta strand. Foto: Jan Wiriden

Upptäck en av Frankrikes vackraste byar

Pittoreska Angles-sur-l'Anglin bjuder på vacker slottsruin, flod med valvbro och smala medeltida gränder och blommor överallt.

Vi hittade sex rader om Angles-sur-l’Anglin på en sajt om Frankrikes vackraste byar. Och eftersom vi hade vägarna förbi stannade vi till.

 Och blev alldeles betagna.

 Det är utanför den stora turistsäsongen. Gatorna och de små torgen är praktiskt taget tomma, turistbyrån igenbommad. Men en man kliver nyfiket ut på sin balkong för att växla några ord.

 – Bienvenue en Angleterre, säger han.

 Välkomna till England? Vi ser nog aningen förvånade ut, så han fortsätter:

 –  Angles är uppkallad efter samma folk som England, de germanska anglerna, som utvandrade från norra Europa.

 – De bosatte sig här på 500-talet, därav namnet. Och under hundraårskriget på 1300-talet tillhörde vi faktiskt England en tid.

 Vi sorterar in den nya kunskapen under onödigt vetande. Och konstaterar att det franska England är en charmig avkrok, vackert belägen på floden Anglins branta strand. Floden flyter så stilla genom byn att den gamla kvarnen och slottsruinen reflekteras tydligt som i en spegel.

Häxdoktorer och broderi

 Här finns övre byn med slottet och medeltidskyrkan. Och nedre byn med kvarnen och sin medeltidskyrka. Tillsammans har de inte ens 500 invånare, de flesta äldre, att döma av dem vi möter.

 Men det finns två saker i Angles-sur-l’Anglin som är unika, världsunika faktiskt:

 Häxdoktorns klippa och broderierna.

 Roc-aux-Sorciers, häxdoktorernas klippa, upptäcktes 1947. Det är en grotta och kallas skulpturernas Lascaux, grottan med de berömda förhistoriska målningarna.

 Strax utanför byn fann man ett 15 000 år gammalt konstverk, en 20 meter lång relief med visenter, hästar, stenbockar och människor.

 Själva grottan är inte öppen för allmänheten. Men sedan förra året finns ett besökscenter i Angles-sur-l’Anglin med kopia av originalet, multimedia och butik.

 På väg genom byns gränder stöter vi på en lokal där några kvinnor sitter och broderar. På skylten står, häng med på franskan nu:

 ”Association pour la sauvegarde et le rayonnement des jours d’Angles”.

 Jours d’Angles är en speciell teknik att brodera med hjälp av extremt spetsiga, små saxar och nålar. Små öppningar skapas i tygerna och de bildar, när jobbet är klart, ett vackert mönster.

 – Vi arbetar i silke, bomull och linne, förklarar en kvinna på knagglig engelska.

 – Broderierna var mycket uppskattade av förnäma 

 damer i Paris tills början 

 av 1900-talet. Sedan höll konsten på att dö ut.

 – Vi vill bevara kunskapen hur man gör Jours d’Angles.

 En enda liten ficknäsduk med ett enkelt mönster tar upp till fyra timmar att göra. Då är två kvinnor inblandade, en som gör hålen och mönstret, en som gör själva broderierna.

 Vi vill fotografera några av de vackra små dukarna. Det går inte. Då skulle vi kunna kopiera mönstren. Vår försäkran att vi inte är gjorda för den sortens pilljobb duger inte. Så du får själv åka dit och titta.

 Angles-sur-l’Anglin är ju ändå värd en avstickare.

FAKTA

Allmänt: Anglais sur l’Anglin anses vara en av Frankrikes vackraste byar. Den ligger i departementet Vienne, 34 mil söder om Paris.
Resa dit: Flyg Stockholm–Paris med Lufthansa i maj från cirka
1 600 kronor, tåg till Chateauroux tar cirka 90 minuter. Sedan är det taxi som gäller i 33 kilometer. Med bil på väg A10 mellan Paris och Bordeaux sväng av i Chatellerault, som ligger mellan Tours och
Poitiers.
När: April till juni, september till oktober. Mycket folk under högsommaren.
Bo: Dubbelrum på trestjärniga Le Relais Du Lyon d’Or från cirka 850 kronor natten. Privatrum för två personer från cirka 500 kronor inklusive frukost.
Äta: Enkel lunch cirka 100 kronor, trerätters middag från cirka 300 kronor.
Info: www.anglessuranglin.com
www.roc-aux-sorciers.com/
joursdangles.ifrance.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande