ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 25 jul 2011 13.40

Upplev Västkusten

Camilla Läckbergs fjällbacka.

Camilla Läckbergs fjällbacka.

Foto: Anna Hagvärn

Sveriges västra sida erbjuder solvarma klippor, pittoreska fiskelägen och utsökt mat från havet. Upplev Västkusten med bil - och ta dig enkelt från ställe till ställe.
Följ med resereportern Anna Hagvärn på en roadtrip från Strömstad i norra Bohuslän till Tylösand i södra Halland.

Västkusten är svenskarnas semesterfavorit. 81 procent av alla svenskar vill helst av allt tillbringa semestern i en hyrd stuga, särskilt på Västkusten - som ligger högst på önskelistan, enligt en undersökning från företaget Yougov.
Följ med på en härlig roadtrip!

Strömstad

- präglas av båtlivet
De redan frälsta kallar den kort och gott för Bästkusten och man startar med fördel Västkustresan uppe i Strömstad, nära norska gränsen. Hit kommer norrmännen för att handla, framför allt under sommarsäsongen. Det var i princip allt jag visste om staden i förväg.
Och det dröjer inte många minuter innan jag slås av att jag är turist i en svensk stad men ideligen har problem med att förstå vad folk säger. Det talas norska överallt, på vissa ställen skyltar även affärerna på norska.
Strömstad är en mysig sommarstad med ett rikt uteliv. Jag är uppe långt innan de ihärdigaste partyprissarna har hunnit vakna. Solen har inte nått högt men gassar redan.
Båtlivet präglar Strömstad och efter en promenad genom staden hamnar jag i båthamnen. Där traskar bröderna August, 7, och Jens-Ivan, 5, omkring i färgglada flytvästar. De ser ut att vara redo för en tur till havs, men mamma Therese förklarar att de alltid har västarna på sig på grund av den ständiga närheten till vatten. Familjen har kommit med båt från norska Sarpsborg och funderar nu på att ta en tur ut längs kusten.
Nere i hamnen vid torget mullrar den populära Kosterfärjan ut från hamn. På somrarna ökar Kosteröarnas befolkning från de 300 bofasta till mellan 6 000 och 8 000 besökande. Öarna är Sveriges västligaste och numera en nationalpark - Sveriges första till havs.
Om du hellre vill stanna på land finns det vackra promenadstråk i de äldre kvarteren i stadsdelen som kallas Bukten och ett brett utbud av restauranger och uteställen.
Ta annars en fika i det natursköna friluftsmuseet Fiskartorpet eller besök konsthallen Lokstallet.

Fjällbacka

– enastående utsikt

Resan fortsätter söderut. Det är skönt att resa med bil, skönt att slippa passa buss- eller tågtider. De grönskande ängarna och trädklädda klipporna som dyker upp avslöjar inget om avståndet till havet. Men snart vittnar vägskyltarna om att det bara är några kilometer bort och jag svänger av mot Fjällbacka.
Författaren Camilla Läckberg växte upp i Fjällbacka och har sedan använt orten som skådeplats för sina populära kriminalromaner.
Det lilla charmiga fiskeläget från 1600-talet är väl värt ett besök. Det tyckte även skådespelerskan Ingrid Bergman som hittade sitt drömställe på en liten ö i Fjällbacka skärgård. En staty står uppställd till hennes minne vid Ingrid Bergmans torg.
Från det lilla torget kommer man till ingången till Kungsklyftan. Den djupa bergsravinen skär rakt genom Vetteberget som tornar upp sig bakom Fjällbacka. Kungsklyftan fick sitt namn efter ett besök 1886 av Oscar II men har på senare tid också gjort sig känd under namnet Helvetesgapet. Efter Kungsklyftan fortsätter jag upp på Vetteberget. Utsikten är enastående. Kobbar och skär i soldis så långt ögat når åt ena hållet. Det idylliska tättbebyggda samhället, överblickat av det bruna kyrktornet i bakgrunden, åt det andra.
På Stora Hotellet i Fjällbacka finns sex rum inredda som hamnstäder världen över och jag bor i Bombay. Starka, varma färger, möbler i mörkt trä och åldrade svartvita indiska foton med en kolonial touch får en att glömma det bohuslänska fiskeläget utanför fönstret.

Valö

- mysigt & pittoreskt
Utanför Fjällbacka på bara några minuters avstånd ligger Valö. Här finns pensionat med restaurang, en vandringsled och skärgårdens kanske enda sandstrand.
Hans Holmström styr sin lilla färja utåt Valö och förkunnar att tax free-shoppingen snart kan inledas, men att vi kan börja med en drink på övre däck. Färjan, som inte rymmer mycket mer än ett tiotal passagerare, har få likheter med sina större släktingar och innan jag ens hinner fråga på vilket däck parfymen säljs är vi framme.
Hans fru, Karin, möter upp framför pensionatet och tipsar om den lilla sandstranden. Jag traskar barfota dit och önskar verkligen att jag hade vågat mig på ett dopp men vattnet är lite för kallt och fullt av tång.
Pensionatets restaurang håller hög klass och den här kvällen är borden nästan fullsatta. Jag serveras ett stort fat vinkokta blåmusslor.

Smögen /Marstrand

- nostalgi & lyx i ett
Vi tar sikte på Marstrand och passerar Smögen på vägen. Från en hög bro över sundet möts man av det vackra lilla samhället. Orten är nog mest känd för Smögenbryggan, en lång brygga kantad av de traditionella små fiskebodarna, men här är de omgjorda till affärer. I Smögen kan du också handla räkor, fisk och andra godsaker från havet på en av Sveriges få fiskauktioner.
Nära Marstrand ser jag skylten jag har spanat efter hela dagen: loppis. Vad är väl en roadtrip utan ett stopp på en loppmarknad? På Skåra nostalgigård kliver jag in i den trevligaste loppisladan jag sett på länge.
Ett litet café ryms i ena hörnet och här finns alla tänkbara och otänkbara prylar. Väggarna är läckert dekorerade med gamla prylar. Ljusslingor lyser upp i det dunkla ljuset och ur högtalarna strömmar skön 50-talsmusik.
Marstrand är känt för de flesta som den lite mer exklusiva ön på västkusten, med många välbärgade besökare och priser därefter. Här äter du gott på fina resturanger, shoppar kläder och konst eller bara njuter av sol och bad. Ön är också utgångspunkt för flera stora seglingsmästerskap varje år. När jag kliver i land har båtarna i seglingstävlingen Stena Match Cup Sweden just gått i mål och det lilla samhället är fullt av seglare och publik.
- Det var Oscar II som vid sekelskiftet startade trenden att åka ut till Marstrand och med honom kom societeten och gjorde ön till det sommarresmål det är i dag, berättar guiden Hugo Ahlberg på Carlstens fästning.
Innan dess var ön en betydande handelsplats och eftersom vattnet runt hamnen sällan frös om vintrarna höll delar av den svenska flottan till här. Carlstens fästning, i dag en av de största turistattraktionerna, byggdes mellan 1658 och 1860 och har varit en betydande militär punkt i kampen mellan Sverige, Norge och Danmark.

Varberg

- lockar vindsurfarna
Efter stoppen i de mindre orterna längs kusten viker jag av inåt landet, rundar Göteborg och låter Varberg bli mitt näst sista mål på resan. I år firar staden 200 år som Sveriges kurort och det vackra kallbadhuset vid stranden är en fantastisk syn.
Här finns flera olika spa-verksamheter och bad för alla smaker: varmbadhus, kallbadhus, mindre stränder för barn, klippstränder, sandstränder och nakenbad. Med kraftiga vindar från havet har staden också gjort sig känd bland surfare.
I centrala Varberg går jag förbi Brunnsparken, dit brunnen Svartekällan flyttades efter att ha utgjort starten för Varberg som kurort 1811.
På Kurortshotellet njuter jag av en välfylld räkmacka i kvällssolen innan ett oväder plötsligt drar in och får alla gäster att rusa inomhus.
I stadens fästning med anor ända från 1200-talet erbjuds guidade visningar och boende i gamla celler. Här inryms också Varbergs museum, ett av landets få museer som går runt enbart på intäkterna från besökarna.

Tylösand

- en oas för badälskare
Omkring en timme söderut från Varberg ligger en annan oas för dem som älskar bad och långa sandstränder, Tylösand.
Orten strax utanför Halmstad har bara omkring 400 bofasta invånare, men under sommaren vimlar här av besökare. Från att ha varit ett otillgängligt område dit man nästan enbart kunde ta sig med båt upprättades Tylösand som en badort i början på 1900-talet. Idag är den sju kilometer långa sandstranden besökt av många många badsugna gäster varje år och de små sommarstugorna har fått sällskap av stora villor.
Just den här dagen är himlen gråmulen och stranden nästan öde. Det är som om sommaren övergått i höst över en natt.
- Noll personer i vattnet, rapporterar en kollega i livräddaren Angelica Valjus radio.
Det är långtifrån en vanlig dag. Normalt är här tusentals badande, konstaterar hon och Tanja Mäki-Runsas som patrullerar längs stranden. En familj som ändå tagit sig ut är Johanssons från Åmål. Efter flera dagars härligt solande och badande bekymrar det dåliga vädret dem inte.
- I dag blev det bara en promenad längs stranden, säger mamma Camilla, men dottern har varit så nöjd med den här resan att hon tycker det är lika bra som att vara utomlands.
Den sju kilometer långa sandstranden i Tylösand var först ut med att få så kallad Blå Flagg 1995, ett tecken på bra vattenkvalitet.
Längs bohusländska klippor har jag färdats utmed kusten, ätit mig mätt på fisk och skaldjur och lyssnat till fiskmåsarnas hesa skrianden och med halländsk sand mellan tårna avslutar jag min roadtrip.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat