Provincetown har historiskt varit hemvist för konstnärer och författare. Än idag präglas staden av detta och huvudgatan kantas av gallerier.
Provincetown har historiskt varit hemvist för konstnärer och författare. Än idag präglas staden av detta och huvudgatan kantas av gallerier.

Upplev pittoreska Provincetown

En och en halvtimmes båttur från miljonstaden Boston ligger en annan värld. 

Vidsträckta stränder med ­rullande dyner och pittoreska små trähus på gator där gallerier och restauranger trängs om plats. 

Välkomna till Provincetown - den lilla staden vid vägs ände där havet ständigt är närvarande.

Provincetown ligger längst ut på Cape Cod, den u-formade landtunga som sträcker sig ut i Atlanten strax söder om Boston i nordöstra USA.

 Här livnärde sig valjägarna på 1800-talet och fortfarande finns det gott om val runt kusten.

 Men i dag är det inte val­jägare som ger sig ut till havs utan turister som under några timmars båtfärd kan vänta sig att se de mäktiga djuren på nära håll.

 Provincetown har historiskt varit en blomstrande stad och en hemvist för konstnärer och författare sedan början av 1900-talet. Än i dag präglas staden av konstnärskap och huvudgatan Commercial Street kantas av gallerier. Här kan man också ta olika kurser i måleri eller fotografering. Eller varför inte en drop-in klass i kroki?

 En sak som slår förstagångsbesökaren är regnbågsflaggorna som vajar från nästan varje hus. Provincetown är en mycket gayvänlig stad. Många ­homosexuella har hittat en fristad här, i ett USA där det i många ­stater inte är lika accepterat med sam­könade relationer. Här finns också flera drag-klubbar och ­staden kan stoltsera med flera off-Broadway uppsättningar och standup föreställningar av hög klass - ta chansen att gå när du är här.

 Under högsäsong avlöser olika festivaler varandra som den internationella filmfestivalen, karnevalen och björnveckan (en homosexuell fest med fokus på manshår).

Enkel lyx

 I Provincetown bor man bäst på ett av stadens guesthouses. Det enkla namnet till trots är det många gånger minst lika lyxigt som att bo på ett bättre hotell.

 Vårt heter Seasons och hit anländer vi en av sommarens få regniga dagar. Det var recensionerna på nätet som avgjorde vårt boval, trots en oansenlig hemsida. Vi blir inte besvikna. Brasan brinner i spisen, katten Buddy hälsar nyfiket och Rick, en av ägarna, ger en rundtur och visar oss till ett imponerande rum.

 I Provincetown finns fantastiska stränder, topprestauranger, klubbar och underhållning, men det är vänligheten som lämnar det största avtrycket.

 Runt det stora frukostbordet på Seasons delar vi upplevelser med ägarna och gäster som om vi vore goda vänner. Det pensionerade advokatparet från Long Island tipsar om jeep-safari i dynerna och beklagar att de inte hinner med någon fisketur denna gång.

 Två unga killar från Kanada lyckas övertyga oss alla om att gå på musikalallsång på The Crown & Anchor. Det berättas om konstköp och debatteras om var man bäst hyr sin cykel.

 För cykla bör man. Det går bussar till stränderna men med cykel tar du dig runt enkelt till strandskogen i den fantastiska nationalpark som utgör den största delen av Provincetown.

 Vi tar cyklarna och kör ut från staden. I korsningen Snail Road Route 6 finns en inofficiell parkering vid sidan av vägen där vi lämnar våra cyklar. En stig leder rakt genom strandskogen och in i ett makalöst dynlandskap. Är man bara i hyfsad kondition är det mest fantastiska sättet att uppleva dynerna till fots. Det tar en halvtimme att ta sig till den mäktiga stranden. Har ni tur får ni den helt för er själva, här finns inte en försäljare i sikte.

 Väl tillbaka i staden erbjuds desto mer att köpa, doften av söt vanilj lockar oss in i godisbutiken Penniepatch. Innanför disken står ägaren Paul Endich och rör runt i en jättegryta med rykande chokladfudge.

 Han samman­fattar varför man ska åka hit och varför han själv flyttade hit för 37 år sedan:

 - Toleransen och den öppna attityden, här få du vara som du är. Det är som ett fantasiland.

FAKTA

Resa dit: Reguljärflyg med en mellanlandning från Stockholm till Boston med ett stort antal flygbolag för cirka 5 500 kronor i november.
Båt från Boston till Provincetown tar 90 minuter och kostar 49 dollar.
Flyg samma sträcka tar tjugo minuter, enkelbiljett runt 100 dollar.
Buss från Boston, tre timmar och 35 minuter, enkelbiljett 30-35 dollar.
Flygtid: Från tio och en halv timme inklusive en mellanlandning (angiven flygtid gäller från Stockholm med Icelandair via Reykjavik).
Bästa tid: Juni till september är hög­säsong, men lite längre fram på hösten är det lite lugnare - och allt är fortfarande öppet.
Bra att veta: Drygt 3 400 fasta invånare, besöksinvasion under sommaren. Stranden i staden är lättillgänglig men inte så bra. Ta cykel eller buss till de större stränderna och njut av dyner och vågor. Varning för trafiken. Även om det verkar lugnt och många cyklar är de flesta bilisterna i USA ovana vid att dela vägen med cyklister. Se dig för åt alla håll och bär hjälm.
Prisnivå: Något billigare än i Sverige. Öl och mat billigare, minst 15 ­procent i dricks på krognotan.Taxi kostar sex dollar för alla turer inom staden.
Valuta: Amerikanska dollar.
Mer info: www.provincetown.com

Aktuellt just nu