Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På Place de la Concorde syns det eleganta Paris, både i arkitekturen och i de exklusiva butikerna.På Place de la Concorde syns det eleganta Paris, både i arkitekturen och i de exklusiva butikerna.På Place de la Concorde syns det eleganta Paris, både i arkitekturen och i de exklusiva butikerna.
Pont Alexander III är en av Paris alla vackra och romantiska broar. Den går över Seine mellan Invalidplatsen och Champs Élysées och vilar på en stålkontruktion.Pont Alexander III är en av Paris alla vackra och romantiska broar. Den går över Seine mellan Invalidplatsen och Champs Élysées och vilar på en stålkontruktion.Pont Alexander III är en av Paris alla vackra och romantiska broar. Den går över Seine mellan Invalidplatsen och Champs Élysées och vilar på en stålkontruktion.
Galerie Vivienne ligger i andra arrondissementet, och är en av Paris vackraste passager.Galerie Vivienne ligger i andra arrondissementet, och är en av Paris vackraste passager.Galerie Vivienne ligger i andra arrondissementet, och är en av Paris vackraste passager.
Picasso hade under lång tid Paris som sin hemstad, och Picassomuseet i Marais är ett givet turistmål. Här syns målningen "Dora Maar" från 1937.Picasso hade under lång tid Paris som sin hemstad, och Picassomuseet i Marais är ett givet turistmål. Här syns målningen "Dora Maar" från 1937.Picasso hade under lång tid Paris som sin hemstad, och Picassomuseet i Marais är ett givet turistmål. Här syns målningen "Dora Maar" från 1937.
Helena Höjenberg tipsar om sina bästa ställen i Paris.Helena Höjenberg tipsar om sina bästa ställen i Paris.Helena Höjenberg tipsar om sina bästa ställen i Paris.
1 AV 5
På Place de la Concorde syns det eleganta Paris, både i arkitekturen och i de exklusiva butikerna.
Foto: Helena Höjenberg
2 AV 5
Pont Alexander III är en av Paris alla vackra och romantiska broar. Den går över Seine mellan Invalidplatsen och Champs Élysées och vilar på en stålkontruktion.
Foto: Helena Höjenberg
3 AV 5
Galerie Vivienne ligger i andra arrondissementet, och är en av Paris vackraste passager.
Foto: Helena Höjenberg
4 AV 5
Picasso hade under lång tid Paris som sin hemstad, och Picassomuseet i Marais är ett givet turistmål. Här syns målningen "Dora Maar" från 1937.
Foto: Helena Höjenberg
5 AV 5
Helena Höjenberg tipsar om sina bästa ställen i Paris.

Upplev Paris – lokalbo ger exklusiva resetips

PARIS, FRANKRIKE. Ingen annan stad är så romantisk, elegant och ­glamorös. Och så bohemisk, charmigt kantstött och bedagat sensuell. Kontrasterna gör varje promenad i Paris till ett äventyr.

Undra på att många kommer tillbaka år efter år!

RESFAKTA

Resa hit: SAS, Air France och Norwegian har alla biljetter under tusenlappen i vardera riktningen om man bokar någon månad i förväg. Inte alls säkert att Ryanair med sin långa flygbussturer är billigare.
Bästa tiden: Året om (Men sommarrean infaller i år 24 juni till 29 juli. Vinterrean pågår hela januari.)
Restid: Från Stockholm direkt cirka 2 timmar och 15 minuter. Från Göteborg med Norwegian kan det ta upp till 12 timmar och med SAS omkring 6 ­timmar på grund av bytet, medan Air France flyger direkt, 2 tim 10 minuter. Från Köpenhamn är flygtiden knappt 2 timmar.
Tidsskillnad: Ingen.
Valuta: Euro (cirka 8:80 kronor).
Prisnivå: Något dyrare än i Sverige.
Bo bra: Hotel Cluny Sorbonne, 8 rue Victor Cousin, Paris 5. www.hotel-cluny.fr
Bra att veta: Håll koll på värdesakerna. Tidvis opererar ficktjuvar med turister som specialitet.
Läs mer: en.parisinfo.com

HELENAS 3 BÄSTA STÄLLEN

1. Bageri

Poilânea
8 rue du Cherche-Midi, 6:e arr.
www.poilane.com
Inga baguetter, men surdegsbröd på mjöl av urgamla vetesorter, gräddat i vedeldad ugn. Inte för att detta är nyttigt eller trendigt, utan för att familjen Poilâne redan år 1932 ansåg att det blir godast så.

2. Bro

Pont Alexandre III
Mellan 7:e och 8:e arr.
Denna bro var ett under av ingenjörskonst när den byggdes i slutet av 1800-talet. Men det mest märkvärdiga är brons förgyllda utsmyckningar.

3. Park

Jardin du Luxembourg
mellan Saint-Germain-des-Près, 6:e arr, och Quartier Latin, 5:e arr.
"Luco" är ett högt älskat andningshål. Parken tillhör franska senaten, som håller till i det vackra palatset som gränsar mot rue Vaugirard. Förutom underbara blomstersängar finns här biodling, tennisbanor och flera mysiga fik. Barn kan rida på ponnyer, leka med båtar eller gunga.

HELENAS 3 HEMLIGA STÄLLEN

1. Restaurang

Excoffier
18 rue de l'Exposition, 7:e arr.
Typexempel på adress som matglada parisare älskar att upptäcka. Men ännu är stället förvånande okänt. Utmärkt kök, genuina rätter, trevlig (engelsktalande) personal och prisvärt. En lunchmeny i veckan kostar cirka 195 kronor, kvällar och helger cirka 325. À la carte sticker lätt i väg till det dubbla.

2. Skönhetssalong

Carita
11 rue Faubourg Saint-Honoré, 8:e arr
www.maisondebeautecarita.fr
Skäm bort dig lite, precis som Josephine Baker, Brigitte Bardot och Sophia Loren gjorde här. Systrarna Maria och Rosy Carita grundade sin berömda skönhetssalong för mer än 60 år sedan, och redan 1968 kunde även herrar få behandling. Ännu kommer folket inom mode, business och showbiz hit, och att bara vänta på sin tur är en fascinerande show!

3. Svensk klubb

Cercle Suédois
242 rue de Rivoli. Metro : Concorde
www.cercle-suedois.com
Att som omväxling tala sitt eget språk är rätt skönt. Känner du så ska du leta upp Svenska klubben i Paris, med trevlig lunchservering och mysig bar. Alltid hänger här någon svensk parisare som kan tipsa om olika saker.

Att trettio miljoner utländska besökare kommer hit årligen är ingen slump. För vem har inte hört en massa mytiska berättelser, vare sig det handlar om kungar, drottningar, musketörer, revolutionärer, trashankar, konstnärer, modelegendarer eller matkreatörer? Föreställningarna och förväntningarna är många, men få blir besvikna. Precis allt finns ju här.

Att Paris är som gjort för svärmerier, förlovningar och bröllopsdagar är helt sant. Öarna Saint Louis och La Cité kan särskilt rekommenderas för den sortens tillfällen. Att gå där på kvällen i skuggan av Notre Dame, och se stadens ljus reflekteras i floden Seines vatten... Det är inget annat än magiskt.

Lyxig shopping på Avenue de Montaigne

Elegansen kan du se i arkitekturen, exempelvis på Place de la Concorde med obelisk och förgyllda fontäner, juvelernas torg Place Vendôme, Marais-kvarterens Place des Vosges och den chica platsen framför Eglise Saint-Sulpice. När det gäller shopping finns inget elegantare - eller dyrare - än Avenue de Montaigne med Dior, Louis Vuitton, Chanel, Valentino, Chloé, Jimmy Choo, Gucci, Prada och andra flotta modehus.

Var är alla toppmodeller och filmstjärnor? Just nu renoveras flera av stadens lyxhotell för att bli ännu lyxigare, och glamourgänget får ta in på Hôtel Costes på 239 rue Faubourg Saint Honorée.

Strosa i mysiga kvarter i Marais

Gillar du charmiga bohemiska miljöer? Då ska du åka till de gamla, mysiga kvarteren i Montmartre. Promenera på små, backiga gator, se konstnärerna på Place de Tertre och titta in i berömda Sacre Cœur. Från kyrktrappan har du en fantastisk Paris-utsikt, i klass med den från Eiffeltornet! Inte långt bort ligger Place Pigalle med nakenshowernas Moulin Rouge och sexbutiker i rader. Detta känns slitet och sjavigt, men har ännu en publik.

Medeltida Les Marais får du inte missa. Gatorna är späckade av roliga affärer, gallerier och barer. Svenska Institutet med trivsamt kafé ligger här, på 11 rue Payenne, liksom Picassomuseet och Museet Carnavalet, med allt om Paris långa historia.

Marché d'Alma

Att äta är ett sant nöje. Fransk ­levnadskonst är att på lördags­morgonen gå till Marché d'Alma, intill Palais de Tokyo, och lustfullt välja bland alla pinfärska råvaror. De tillagas omsorgsfullt där hemma, en välvald vinflaska korkas upp och man stannar glatt till bords halva eftermiddagen. Bordets nöjen är en nationell vurm, och att fråga om tips på bra matställen är en utmärkt samtalsöppnare. Att parisare skulle vara arroganta är fel. Numera talar de flesta parisare hygglig engelska, och du kan nästan räkna med att få spontanhjälp om du ser vilsekommen ut i ett gathörn.

Paris är en världsmetropol med hög puls, här fattas stora beslut och det går undan. Men lugnet finns alltid inom räckhåll, en vrå där folk läser djupsinniga böcker i godan ro, har romantiska möten eller ventilerar aktuella frågor. Jag talar om det typiska kaféet på hörnan, som fungerar som extra vardagsrum. Så ta seden dit du kommer och hitta ditt favoritkafé också!

Ta med promenadvänliga skor till Paris

Ett annat tips är att ta med bra skor, för stadens olika delar upptäcks bäst till fots. På vägen kan du alltid beta av ett eller annat världsberömt museum, enastående shoppingadress eller charmig bistro. Men det är inte så säkert att du ska hinna med allt du tänkt. Att åka metro eller buss mellan olika stadsdelar tar tid, och du bör unna dig känslan av att kunna gå dit näsan pekar utan stress.

Vem vet? Kanske blir du också så förtjust i Paris att du vill komma tillbaka, igen och igen?

 

 

Läs fler artiklar om Paris HÄR!