Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Upplev en sluten värld - gå i kloster

Vissa gör det för lugnet, priset eller atmosfären. Andra för chansen att uppleva en annars sluten värld. 

Det ligger i tiden att bo på kloster.

Målet var att "bestiga" Emeishan, en 3 099 meters bjässe i sydvästra Kina. För buddhister är berget heligt - det första templet här byggdes redan på 200-talet.  På vandringen mot "De 10 000 buddhornas topp" stannar vi och övernattar i små kloster. Det är enkla ställen med dragiga rum och iskallt vatten på gården. Desto bättre är det att på kvällen sitta vid vedkaminen och äta tillsammans med de vänliga munkarna. Sånt ger perspektiv på tillvaron. 

Stenblock täckt av bladguld

  Betydligt varmare var det vid Kyaiktiyo-templet i Burma. Ett stenblock täckt av bladguld balanserande på toppen av ett berg. Ett hårstrå från buddha ser till att guldstenen inte rasar ner.  Pilgrimerna är flera hundra och det är som att tiden inte existerar. Jag både somnar och vaknar av munkarnas monotona mässande.  Kort sagt: Det är något speciellt att få ta del av en annars sluten värld. Och så långt man kan komma från en ordinär hotellövernattning. 

Finns på många håll

  Inte heller behöver man vara troende, delta i det religiösa livet eller åka långt: Kloster som erbjuder övernattning finns på många håll i Europa - och även i Finland och Sverige. För närmare information kan man vända sig till landets turistbyrå.  Sedan urminnes tider har kloster fungerat som natthärbärge för pilgrimer och resande. På slutet av medeltiden fanns till och med särskilda resebyråer där man kunde boka plats längs färden i förväg. 

Upptäcks av allt fler 

 Nu upptäcks det av allt fler svenskar:  - Det finns ett oerhört sug från alla typer av människor. Författare, lärargrupper, församlingar, unga som vill ha ett annorlunda boende. Sedan starten för ett och ett halvt år sedan har vi förmedlat till 2 000 svenskar, säger Ingrid Åkerlund som driver resebyrån Klosterresor.  Så visst kan man gå i kloster på semestern.   

Några länder med kloster/tempel som erbjuder övernattning:

Italien 

Resebyrån Klosterresor (www.klosterresor.nu, tel: 070-3167036) har kontakt med massor av kloster i Italien. Övernattning kostar 200-500 per person (350-750 i Rom och andra turistorter). En bokningsavgift på 250 kronor per person tillkommer.

Japan 

 På många håll kan man bo i Shukubo, tempel. Mycket japanskt, spartanskt - och tidiga kvällar. Dagen börjar med tempelmusik redan vid sex på morgonen. Maten som serveras är ofta vegetarisk och man kan delta i ceremonier. Övernattning kostar från 285 kronor och bokas i förväg genom till exempel turistinformationen som har listor på ställen. Koyaberget är populärt. Läs mer på:  www.buddhanet.net/asia_dir/japtempl.htm

Korea

Klosterboende blev vanligt bland utländska turister under fotbolls-VM 2002 och har sedan dess vuxit i omfattning. Ett bra sätt att lära sig mer om kulturen och munkarnas livsstil. Läs mer på: www.templestaykorea.net

Indien

Mot donation kan man bo på vissa gurdwaras (sikhtempel) och dharamsalas (pilgrimshotell). Dit hör Gyllene Templet i Amritsar i delstaten Punjab. Staden är centrum för religionen och templet dess heligaste plats. En upplevelse att besöka och än bättre om man sover över och delar måltiderna med pilgrimer. www.allaboutsikhs.com 

 

Thailand

Buddhister och alla som kan uppföra sig som sådana kan övernatta i vissa tempel mot donation (gäller i de flesta buddhistiska länder). Väldigt enkelt och ofta bara för män. Räkna med att stiga upp tidigt på morgonen. Ren välvårdad klädsel och vissa kunskaper i etikett och språket förväntas.

 

Fyra kloster i Sverige

  Johannesgården i Västra Frölunda. Sacrè Coeur Systrarna.  Tel: 031-7096480 

 Jesu Moder Maria kloster i Tomelilla. Benediktnunnorna.  Tel: 0417-23191

  Birgittasystrarnas kloster och gästhem i Djursholm.  Tel: 08-7551785 

 Birgittasystrarna i Vadstena.  Tel: 0143-10382 

 

Se även:www.svenskakyrkan.se/klostren